WordPress.com vs WordPress.org – Hva er forskjellen?

av naldy

Det finnes to varianter av WordPress: WordPress.org og WordPress.com. Dette er to helt forskjellige plattformer med ulike muligheter. Som nybegynner er det helt vanlig å forveksle de to, ettersom de har så like navn.

Det er imidlertid helt avgjørende at du velger riktig når du skal starte ny nettside, blogg eller nettbutikk. Hvilken plattform du velger legger i stor grad grunnlaget for hvor stor verktøykasse du har tilgjengelig.

Den viktigste forskjellen mellom WordPress.com og WordPress.org er pris, hvor nettstedet ditt holder til, hvem som passer på det og hvilke muligheter du har.

wpologi.no

Infografikk: WordPress.org vs WordPress.com

Under har vi laget en infografikk som i korte trekk viser hva som skiller de to, og hvilken plattform som passer til hva. Innlegget fortsetter under bildet.

Infografikk: WordPress.org vs WordPress.com

Hva er WordPress.org

WordPress.org er det mest populære valget av de to, og det man i de fleste tilfeller refererer til når man snakker om «WordPress».

WordPress brukes av flere hundre tusen brukere, både private og profesjonelle. Plattformen er et publiseringssystem (CMS) hvor utviklerne har prioritert fleksibilitet og brukervennlighet, slik at selv uerfarne brukere har gode forutsetninger for å mestre systemet på kort tid.

Fra kontrollpanelet i WordPress kan du publisere sider og innlegg, installere temaer (design) for nytt utseende og legge til utvidelser (plugins) for flere funksjoner.

Det finnes nesten ingen grenser for hva du kan bruke WordPress til.

WordPress.org - Kontrollpanel

WordPress.org er åpen kildekode og helt gratis. Det betyr at selve programvaren er gratis, men forutsetter at du har et webhotell og domenenavn hvor du kan installere WordPress.

Mange tror at WordPress.org er vanskelig å bruke, noe det ikke er. I sin ordinære form er plattformen enkel og brukervennlig, selv for nybegynnere og ikke-tekniske brukere.

Når det gjelder webhotell, lar de fleste webhotell-leverandører deg installere WordPress.org med bare noen få museklikk, eller du kan be leverandøren installere det for deg.

Et webhotell som passer for WordPress, koster fra 20,- kr pr. mnd., og et domenenavn koster ca. 120,- kr pr. mnd. Større nettsted med mye trafikk, bør velge et webhotell som har flere ressurser og kan derfor koste litt mer.

+ Fordeler

 • Programvaren er åpen kildekode og helt gratis
 • Du får mer kontroll og langt flere muligheter
 • Start en hjemmeside, blogg eller nettbutikk
 • Du eier nettstedet og alt innholdet
 • Du bestemmer brukervilkårene selv
 • Fri til å tjene penger på nettstedet
 • Installer gratis- eller premium utvidelser og temaer
 • Bruk profesjonelle verktøy som Google Analytics

– Ulemper

 • Forutsetter at du kjøper webhotell og domenenavn
 • Du må selv stå for vedlikehold som oppdateringer og sikkerhetskopier

Les hvordan starte et nettsted med WordPress for mer informasjon.

Hva er WordPress.com

WordPress.com er en tjeneste hvor medstifter av WordPress, Matt Mullenweg, står bak. Dette er grunnen til at de to plattformene har så like navn.

På WordPress.com trenger du ikke tenke på eget webhotell, ettersom det er inkludert i prisen. Plattformen tar seg dessuten av alt av vedlikehold, som oppdateringer og sikkerhetskopier.

Det er riktig å si at wordpress.com er en «lett» utgave av wordpress.org – med en del færre muligheter. Du kan velge mellom flere ulike planer, hvor en av de er gratis.

Gratisutgaven gir deg 3GB lagringsplass mot at du viser annonser på siden din. Den er enkel å sette opp: Du lager en konto, velger et navn og noen få minutter senere er du i gang.

WordPress.com - Kontrollpanel

Du får automatisk tildelt et gratis underdomene som slutter på wordpress.com, adressen blir til eksempel minblogg.wordpress.com. For eget domene, må du oppgradere til en betalt plan.

Den rimeligste planen heter «Personal» og koster ca. 40,- kroner pr. mnd. Denne fritar deg for noen begrensninger, annonser og inkluderer eget domenenavn. Inkludert domenenavn gjelder bare det første året (påfølgende år har egne satser).

Du kan ikke plassere egne annonser, drive noen form for kommersiell aktivitet eller installere utvidelser og temaer, uten at du går over til en mer kostbar premium- eller businessplan.

Her er det lurt å sette seg godt inn i hvilke muligheter som er inkludert, og hvilke du må betale ekstra for. WordPress.com har mange begrensninger, som «fjernes» basert på hvilken prismodell du velger.

I skrivende stund kan du velge en av følgende planer hos WordPress.com:

 • Gratis – Begrenset bruksområde.
 • Personlig – 40,- kr pr. mnd. eller 480,- kr pr. år.
 • Premium – 80, – kr pr. mnd. eller 960,- kr pr. år.
 • Business – 250,- kr pr. mnd. eller 3000,- kr pr. år.
 • eCommerce – 450,- kr pr. mnd. eller 5400,- kr pr. år.

Prisene er veiledende og kan avvike noe med dagens valutakurs. Se detaljer for de ulike planene og oppdatert pris hos wordpress.com.

+ Fordeler

 • Du lager en konto, velger et navn og du er i gang
 • Gratisutgaven gir deg 3GB lagringsplass til rådighet
 • Plattformen tar seg av webhotell, oppdateringer og sikkerhetskopier

– Ulemper

 • Gratisutgaven plasserer annonser på nettstedet ditt
 • Du må følge brukervilkårene som er satt for innhold m.m.
 • Kan ikke tjene penger på nettstedet uten at du velger en dyr business- eller eCommerceplan
 • Bare de på en dyrere business-plan kan installere temaer og utvidelser

Hvilken plattform er best?

WordPress.com passer for de som ikke er særlig tekniske, bare vil komme raskt i gang, og ikke har noe ønske om å tjene penger på nettstedet.

Gratisutgaven hos WordPress.com har i utgangspunktet alt du trenger for å starte en blogg, men for mer «frihet» og andre funksjoner må du bruke penger på plattformen.

Vår erfaring er at mange av de som begynner på WordPress.com velger å flytte til WordPress.org senere.

WordPress.org er det beste valget for deg som vil lage en nettside, blogg eller nettbutikk som kan bli til noe større på sikt. Du eier alt innholdet selv, setter dine egne brukervilkår og hvis du vil vise annonser eller tjene penger på nettstedet får du alle inntektene selv.

WordPress.org gir deg full kontroll, det er kun fantasien setter grenser for hva du kan lage. Les hvordan starte et nettsted med WordPress.org for mer informasjon.

Har du spørsmål eller tilbakemeldinger hører vi gjerne fra deg i kommentarfeltet under, eller du kan bruke kontaktskjemaet. Vi svarer på alle henvendelser.

Lykke til med WordPress!

Kanskje du liker

1 kommentar

Tatjana 07/07/2020 - 13:35

Kjempebra oversikt. Har brukt .com i et år men synes det blir for tungvint, tenker at jeg har lært nok til å bruke .org nå.

Svar

Skriv en kommentar

* Vennligst gjør deg kjent med vår personvernerklæring.

Vi benytter cookies for utvidet funksjonalitet, bedre nettleser-opplevelse, statistikk og målrettede annonser. OK Les mer

HOLD DEG OPPDATERT

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Sendes ut ca. hver 3. måned.