Hjem > Nybegynner > Slik kjøper du ditt eget domene

Slik kjøper du ditt eget domene

av naldy
Slik kjøper du eget domene

En av de mange grunnene til å skaffe sitt eget domene, er for å etablere sitt eget navn eller merkevare på Internett.

En spesielt populær måte å gjøre deg selv kjent, er å sette opp et nettsted på eget domenenavn.

I dag tilbyr mange gratisplattformer (som blogg.no, wordpress.com, nouw.com osv.) nettsted på sine egne kommersielle domener.

Da får du et gratis underdomene som feks. minblogg.blogg.no, noe som ikke ser hverken personlig eller profesjonelt ut.

I mange tilfeller er det mer fornuftig å ha nettstedet ditt på eget domene – et personlig sted på Internett der du har full kontroll over hva som er publisert og hvordan det ser ut.

Når du skal lage en blogg med WordPress, må du ha eget domene.

Er du på en annen bloggplattform, som til eksempel blogg.no, kan du allikevel kjøpe ditt eget domene og bruke i stedet. Det betyr at du slipper å ha blogg.no i adressen din.

Velg et godt domenenavn

Å finne et godt domenenavn er avgjørende i dagens medielandskap. Domenenavnet fronter kunde eller leser -relasjoner, og du bygger merkevaren din rundt det.

Når du skal velge et godt domenenavn, bør du velge en av de kjente domeneutvidelsene. De mest kjente er uten tvil .no og .com.

Det er lett å bli fristet til å velge mer moderne utvidelser som .cool, .tech, .design, .blog osv., men leserne vil ofte ha mindre tillit til slike adresser.

En av fordelene med å skaffe sitt eget domene, er å få sin egen profesjonelle e-post adresse. Ofte følger e-post adressen deg i mange år, og det er ikke sikkert kristian@minblogg.cool er like «kult» om noen år.

Les hvordan velge et godt domenenavn for mer informasjon.

Velg domeneshop for .no

Du kan kjøpe ditt eget domene mange steder, men vi vil anbefale Domeneshop for alle .no domener. De er trygge, tar telefonen når du ringer og svarer på mail.

For alle andre domener anbefaler vi å bruke Namecheap.

Når du kjøper domene hos Domeneshop, kan du peke domenet til hvilket som helst webhotell fra kontrollpanelet.

Hos Domeneshop søker du på domenenavnet du ønsker å kjøpe. Søkeresultatet vil fortelle deg om domenet er ledig, eller opptatt.

Domeneshop - Søk etter domene

Hvis domenet er ledig, kan du kjøpe det. Er det opptatt, må du enten finne et nytt eller kontakte eieren og spørre om det er til salgs.

Om du kontakter eieren av et domenenavn du ønsker å kjøpe, må du ofte betale en høyere sum enn det et ledig domene vil koste deg.

Når du kjøper domenenavn hos Domeneshop blir du spurt om hvilke tjeneste du ønsker til domenet.

Du kan velge «DNS» om du ikke har webhotell enda, eller «Egne navnetjenere» for å skrive inn navnetjenerne til webhotellet ditt.

Domeneshop - Velg tjenester

Webhotell bør du ikke kjøpe hos Domeneshop. Se hvilke webhotell vi anbefaler for WordPress.

Velg Namecheap for .com

For .com (og alle andre domener) anbefaler vi å velge Namecheap. De er trygge, rimelige og har god brukerstøtte om du skulle møte på problemer underveis.

Namecheap er den beste registraren for .com og andre internasjonale domenenavn. De har et kontrollpanel som er enkelt å bruke, også for nybegynnere.

Hos Namecheap koster et .com vanligvis $10.98 pr. år eller $8.88 pr. år når de kjører kampanjer. Prisen inkluderer WhoisGuard som er en personvern-tjeneste som hindrer andre å se hvem domenet er registrert på.

Hos Namecheap søker du på domenenavnet du ønsker å kjøpe. Søkeresultatet vil fortelle deg om domenet er ledig, eller opptatt.

Namecheap - Søk etter domene

Når du kjøper domenenavn hos Namecheap styres alt fra kontrollpanelet. Her kan du peke peke domenet til hvilket som helst webhotell.

Namecheap - Kontrollpanel

Webhotell bør du ikke kjøpe hos Namecheap. Se hvilke webhotell vi anbefaler for WordPress.

Hva er en domeneregistrar

En domeneregistrar eller bare registrar, er en aktør som har fått tillatelse av en autoritet for et toppnivådomene, til å registrere domener for sine kunder.

I norge er NORID autoritet for alle .no domener. Det betyr at bare registrarer som har fått tillatelse av NORID kan selge .no domener til kunder.

Det finnes det mange registrarer å velge mellom når du skal kjøpe eget domene. Noen leverandører driver utelukkende med domener, mens andre tilbyr webhotell også.

Domene adskilt fra webhotell

Ofte er det en fordel å ha domene adskilt fra webhotell. Med andre ord kjøper du domene hos en annen leverandør enn den du kjøper webhotell ifra.

Dette er en metode svært mange anbefaler, om det lar seg gjøre.

Domene adskilt fra webhotell

Hvis domenenavnet ditt er låst til webhotellet, kan du miste eller møte på samarbeidsproblemer hvis du noen gang bestemmer deg for å bytte webhotell.

Vanligvis er det ikke mulig å flytte et domene til ny registrar før domenet er 60 dager gammelt.

Skulle du kjøpe webhotell hos noen du er misfornøyd med, vil de ikke kunne flytte domenet for deg før perioden på 60 dager har passert.

Det er heldigvis ikke så ofte man hører om problemer med tapte domenenavn, men rent praktisk er det enklere å holde de adskilt – så fremt du ikke får fordeler av å holde de samlet.

Hvordan peke domene til webhotell

En vanlig problemstilling for mange er hvordan man peker et domene til et webhotell hos en annen leverandør.

Et typisk eksempel er om du ønsker et .no domenenavn, men foretrekker webhotell fra en leverandør i utlandet (som ikke er tilknyttet NORID).

I tillegg er det som nevnt en god praksis å holde domene adskilt fra webhotell.

Når du skal peke et domenenavn til et webhotell, gjøres det ved å endre navnetjenerne hos registrar.

Alle webhotell har sine egne navnetjenere. Ofte får du navnetjenerne på e-post når du kjøper webhotell. Dersom ikke kan du se på kundeportalen deres, eller kontakte leverandøren og spørre.

Logg inn i kontrollpanelet hos Domeneshop. Klikk på «Mine domener» og velg domenenavnet du ønsker å peke til et webhotell fra listen. Du får nå flere valg for domenet du har valgt. Klikk på «Endre navnetjenere».

Domeneshop - Endre navnetjenere

Skriv deretter inn navnetjenerne du har fått fra webhotellet.

Domeneshop - Skriv inn navnetjenere

Klikk på «Endre» for å lagre endringer. Det kan ta opp til 4 timer før endringer blir synlige.

Logg inn i kontrollpanelet hos Namecheap. Bla litt nedover siden til du finner «Nameservers». Velg «Custom DNS» fra listen.

Du kan nå skrive inn navnetjenerne du har fått fra webhotellet. Klikk på det grønne V -ikonet for å lagre endringer.

Namecheap - Endre navnetjenere

Det kan ta opp til 4 timer før endringer blir synlige.

Hva er sikkert domene (HTTPS)

Hvis du noen gang har opplevd å få en advarsel i nettleseren om at nettstedet eller domenet ikke er sikkert, er det trolig fordi nettstedet ikke har installert et sertifikat for kryptering.

Kryptert kommunikasjon mellom nettleser og webhotell er den nye standarden på Internett. Ofte kaller man dette HTTPS, som er en mye sikrere måte å kommunisere på enn HTTP.

Når du har eget domene som peker til nettstedet ditt, er det derfor viktig at du har HTTPS. Det gjør du ved å installere et SSL sertifikat på webhotellet.

I dag får du gratis og automatisk installert SSL for domenet ditt hos alle anerkjente webhotell. Det tilhører fortiden å måtte kjøpe domeneverifiserte SSL sertifikater.

Dersom du er hos en leverandør som ikke tilbyr SSL, bør du skifte leverandør med det samme. Se hvilke webhotell vi anbefaler for WordPress.

Konklusjon

En spesielt populær måte å gjøre deg selv kjent, er å sette opp et nettsted på eget domenenavn.

Å finne et godt domenenavn er avgjørende i dagens medielandskap. Domenenavnet fronter kunde eller leser -relasjoner, og du bygger merkevaren din rundt det.

I de fleste tilfeller er det mest fornuftig å holde leverandør av domene og webhotell adskilt.

Hva er ditt beste tips for å velge et godt domenenavn?

Kanskje du liker

Skriv en kommentar

* Vennligst gjør deg kjent med vår personvernerklæring.

Vi benytter cookies for utvidet funksjonalitet, bedre nettleser-opplevelse, statistikk og målrettede annonser. OK Vis mer

LIKTE DU INNLEGGET?
MELD DEG PÅ NYHETSBREV
Send
Nyhetsbrev sendes ut ca. hver 3. måned.
Lukk