Forholdsregler ved spesialtegn i domenenavn

av naldy

Før du kjøper et domenenavn som inneholder nasjonale- eller spesialtegn (som æ, ø og å), må du være oppmerksom på konsekvensene og hvilke forholdsregler du bør ta.

En utfordring du vil møte er at navnetjenere, mail- og webservere ikke støtter domener med spesialtegn.

Det innebærer blant annet at e-postadresser med landsbestemte bokstaver ikke vil fungere. Velger du et domene som for eksempel ingeniør.no, bør du også registrere ingenior.no til e-postadresser.

Velg et godt domenenavn

Et godt domenenavn er avgjørende for å lykkes på nett. Velger du feil, risikerer du å kaste bort mye tid, og det er ikke alltid like enkelt å skifte senere (uten å skade merkevaren din).

Valg av domenenavn er trolig den første viktige avgjørelsen du må ta når du skal starte en nettside, blogg eller nettbutikk.

Samtidig er det også det valget som kan være mest komplisert å endre på senere. Derfor er det lurt å bruke litt ekstra tid før du bestemmer deg.

For mer informasjon, les hvordan velge et godt domenenavn.

Hvordan fungerer spesialtegn i domenenavn

Et domenenavn med til eksempel æ, ø og å, fungerer fordi DNS-systemet oversetter for eksempel ingeniør.no til xn--ingenir-v1a.no.

XN betyr at domenet er et IDN (International Domain Name). Bokstaver blir oversatt på navnetjeneren til ACE-format, også kalt ASCII-standard.

Dette fungerer imidlertid ikke for mailservere og e-postadresser.

Ikke et problem for moderne nettlesere

Nyere utgaver av Chrome, Firefox, Safari, Opera, Microsoft Edge m.m. har støtte for domenenavn med nasjonale tegn. Gamle nettlesere derimot, støtter ikke dette.

Ikke like gunstig som andre domenenavn

Domenenavn med nasjonale- eller spesialtegn vil ikke nødvendigvis være like robuste som domenenavn med standardtegn. Det er fordi det tidvis kan oppstå problemer ved utveksling av adresser som ikke kan tastes inn fra et tradisjonelt tastatur.

Domenenavnsystemet følger en internasjonal standard hvor til eksempel nordiske tegn som æ, ø og å ikke eksisterer.

Et domenenavn med norske tegn, for eksempel ingeniør.no, vil derfor kunne framstå som uforståelig i noen sammenhenger.

Derfor anbefaler NORID at de som velger å skaffe seg slike domenenavn, også sørger for en tilsvarende utgave som skrives med standardtegn (ingenior.no).

Problematisk for e-postadresser

Domenenavn som inneholder nasjonale- eller spesialtegn, vil være problematiske å bruke for e-postadresser. Det er fordi enkelte e-postsystemer ikke støtter spesialtegn i det hele tatt, eller at systemene ikke konverterer de på riktig måte.

Hos mange leverandører vil det ikke være mulig å knytte e-postkontoer til et domenenavn som til eksempel inneholder æ, ø og å.

E-postprogrammer som Outlook og Thunderbird støtter e-postadresser med nasjonale tegn, men dersom du skal sende en e-post fra en slik adresse, forutsetter det at serverne og programvaren hos mottakeren kan tolke e-postadressen riktig.

Derfor er det ikke gunstig å benytte e-postadresser på domenenavn med nasjonale- eller spesialtegn, selv om systemet hos deg lokalt kanskje tillater det.

Utfordringer med foretrukket domene

En mye brukt metode er å videresende trafikk til et foretrukket domenenavn. Det betyr at hvis du kjøper ingeniør.no, kan du peke dette helnorske domenenavnet til ingenior.no.

På den måten sikrer du at de som skriver inn adressen ingeniør.no i nettleseren sin, fortsatt kommer frem til nettsiden din på ingenior.no.

Utfordringen som oppstår ved å gjøre det slik, er at søkemotorene vil se to domenenavn (ingeniør.no og ingenior.no) som har identisk innhold. Det kan straffe seg i form av søkemotoroptimalisering eller SEO.

Hvis du velger å gå for en slik løsning, bør du merke innholdet med det man kaller for «Canonical URL». Denne opplysningen legges til i metadataene, og forteller dermed søkemotorer hvilken av de to nettadressene (som er originalen og hvilken av de) som er en kopi.

Velg riktig domeneleverandør

Mange velger å kjøpe domene hos samme leverandør som de har webhotell. Det mange ikke tenker på, er at det ofte er en fordel å ha domene adskilt fra webhotell.

Grunnen til det er for å unngå at du kan miste domenet, eller møte på samarbeidsproblemer hvis du noen gang bestemmer deg for å bytte webhotell.

Det er heldigvis ikke så ofte man hører om problemer med tapte domenenavn, men rent praktisk er det enklere å holde de adskilt – så lenge du ikke får fordeler av å holde de samlet.

.no domener

For .no -domener vil vi anbefale deg å bruke Domeneshop. Det er et selskap som har lang fartstid, er brukervennlig, svarer raskt på e-post og tar telefonen når du ringer.

Når du kjøper domenenavn hos Domeneshop, kan du enkelt peke det til hvilket som helst webhotell fra kontrollpanelet.

.com domener

For .com (og alle andre domener) anbefaler vi å velge Namecheap. Selskapet er trygt, rimelig og har god brukerstøtte dersom du møter problemer underveis.

Namecheap passer like godt for nybegynnere som mer erfarne brukere. Kontrollpanelet de har er moderne og brukervennlig, slik du enkelt kan administrere alle domenenavnene du eier.

For mer informasjon, les hvordan du kjøper ditt eget domenenavn.

Kanskje du liker

Skriv en kommentar

* Vennligst gjør deg kjent med vår personvernerklæring.

Vi benytter cookies for utvidet funksjonalitet, bedre nettleser-opplevelse, statistikk og målrettede annonser. OK Les mer

HOLD DEG OPPDATERT

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Sendes ut ca. hver 3. måned.