Hvordan tjene penger på blogg eller nettside

av naldy

Har du en drøm om å tjene penger på bloggen din? I denne guiden viser vi deg hvordan du går frem, og hvilke metoder som ikke er svindel.

Antall norske bloggere som tjener penger har eksplodert de siste årene. Å tjene penger på blogg er faktisk ikke så vanskelig, men de store pengene kan være en utfordring.

Introduksjon

Før du begynner å planlegge hvordan du skal tjene penger på bloggen- eller nettsiden din, kommer en liten advarsel. Det finnes ingen bli rik raskt -metode.

Ikke la deg lure av nettsider som forteller deg hvor lett det er å tjene penger på blogg og frister med raske løsninger. Nettsider som viser frem bilder av luksuriøse biler, store hus eller garanterer passiv inntekt mens du ligger og soler deg på stranden, er bare svindel.

Ikke la deg friste av metoder fra disse aktørene, du kommer bare til å kaste bort en masse tid og penger på opplæring eller kurs som ikke gir resultatene de lover.

I motsetning til disse bli rik rask -metodene, er dette en omfattende guide for hvordan du kan tjene penger legitimt på en blogg eller nettside med WordPress.

De metodene vi skiver om her krever at du først og fremst investerer tid, og for noen av de, litt penger for å komme i gang. Hvis du er villig til å satse, vil du se de første resultatene innen relativt kort tid.

Før du kan begynne å bruke noen av metodene i denne guiden, må du ha din egen WordPress blogg eller nettside. Se hvordan starte en blogg med WordPress for mer informasjon.

Fokuser på det som fungerer for deg

Det er enkelt å tjene penger på en blogg eller nettside, men mye penger kan være krevende og utfordrende. Noen metoder er enklere enn andre, utfordringen er å finne det som passer din blogg eller nettside.

Til eksempel vil et allerede utprøvd oppsett eller annonsenettverk, som gir deg tilgang til annonser for kjente merkevarer, produkter og tjenester, være enklere enn å selge et produkt ingen har hørt om eller kjenner til.

Dessuten, de ulike metodene har ulike forutsetninger for at du skal lykkes. En forutsetning som er helt obligatorisk for alle metoder, er at du har besøkende som leser innholdet du publiserer.

Som nybegynner kan det være lurt å teste ut hva som fungerer for deg, temaet du skriver om og leserne dine. Ikke legg alle eggene i en kurv, forsøk flere metoder og spiss fokuset mot det som fungerer best.

Tålmodighet er viktig, det vil ta noe tid å bygge opp et inntektsgrunnlag for en blogg eller nettside.

Vær ærlig, genuin og merk annonser

Før du går i gang er det viktig å huske på at ærlighet varer lengst.

I tillegg til et generelt ansvar i forhold til det å merke sponsede innlegg, annonser og reklame, bør du aldri føre leserne dine bak lyset. Det er det ingen som vinner noe på, særlig ikke du.

Tillit er noe som bygges opp over tid, men kan brytes ned over natten. Vær ærlig og genuin i forhold til hva du markedfører, hvilke erfaringer du har (eller ikke har), og hva man kan forvente av et produkt eller tjeneste du selger.

Her på WPologi har vi til eksempel valgt å bare anbefale produkter vi har testet nøye eller som vi bruker selv. Strategien vår er å ikke pynte på sannheten, men å fortelle det slik som vi mener det er.

I tillegg har vi laget en egen side hvor vi forklarer hvordan vi er finansiert og hva det betyr for leserne våre. Hvordan du velger å gjøre det er helt opp til deg, men er noe du bør tenke over på forhånd.

For å følge markedsføringsloven, er det nok at du opplyser om hva som er reklame, oppgir at du har fått betalt, eller fått et produktet du omtaler gratis.

Fokuser på innhold først

Før du tenker penger må du konsentrere deg om det aller viktigste for enhver blogg eller nettside, nemlig innhold. Innhold er det som skaffer deg lesere til innholdet du publiserer.

Når du har fått innholdet på plass, skriver regelmessig og ser at populariteten øker, da kan du begynne å planlegge hvordan du kan tjene penger.

Sidevisninger trenger ikke bety alt. Dersom du er den mest populære bloggeren i området du bor, eller en blogg innenfor en nisje med lav konkurranse, kan du fremdeles inngå gode avtaler med til eksempel lokale aktører.

Her gjelder det å skape en forståelse for hvem lesergruppen din er, og være kreativ i form av å se hvem som kan være interessert i å betale for innholdet du skriver.

Dersom du skriver omtaler av produkter du liker, enten det er datamaskiner, sminke eller parfyme, kan du alltids høre med lokale butikker om de er villig til å betale for det.

Kontaktinformasjon, pris og betingelser

Når du har bygget deg opp en større følgerskare og er synlig i søkemotorer, kan du oppleve at forskjellige aktører tar kontakt med deg med ønske om samarbeid.

Derfor bør du sørge for at kontaktinformasjon er godt synlig på nettsiden din. Du bør lage deg et kontaktskjema slik at potensielle annonsører og samarbeidspartnere kan kontakte deg.

Når du først får annonsører på kroken, skal du ikke være redd for å kreve en fornuftig pris, eller spørre om mer enn det du først blir tilbudt. Annonsører har ofte større margin enn det du tror.

Dersom du velger å inngå en avtale om samarbeid, bør du sette deg nøye inn i betingelsene på forhånd. Det bør være klart hva avtalen innebærer, hvor lenge den varer, hvordan betalingen skal gjennomføres osv.


Annonser

Annonser er nok den mest vanlige måten å tjene penger på en blogg eller nettside. Det fungerer slik at man registrerer seg på et eller flere annonsenettverk som plasserer annonser på nettsiden din.

Fordelen med annonser er at det er lett å komme i gang med, mens ulempen er at du har lite kontroll over hvilke produkter det reklameres for.

Du tjener penger ved at annonsen vises, eller at noen klikker på den. For å kunne tjene greit på annonser, er det en viktig forutsetning at du har mange besøkende.

Google AdSense

Google Adsense

Google AdSense er en enkel og gratis måte å tjene penger på ved å vise annonser ved siden av innholdet ditt på nettet.

Med AdSense kan du vise relevante og engasjerende annonser til de som besøker bloggen eller nettsiden din, og du kan tilpasse annonsenes utseende og preg til nettstedet.

I AdSense -nettverket leveres annonser fra en rekke annonsører som konkurrerer om annonseplassene dine.

AdSense viser automatisk annonser som er målrettet mot innholdet ditt eller målgruppen din. Utover det har du begrenset kontroll over hvilke annonser som vises, men du kan blokkere annonser du ikke liker.

Du bør plassere annonser på godt synlig og strategiske plasser på bloggen din. Gjerne direkte i synsfeltet for leserne, men her gjelder det å finne en balansegang slik det ikke blir «for mye». Det gir bare et dårlig inntrykk.

Hvis du ønsker å komme i gang med Google AdSense, kan du registrere deg her. Google AdSense gjennomgår alle nettsted som registrerer seg for å kontrollere at innholdet er i tråd med retningslinjene.

Selg annonseplasser (direkte)

Et annonsenettverk som Google Adsense er enkelt å sette opp, men hvor mye penger du kan tjene er begrenset og avhengig av at du har mange besøkende.

Å selge annonseplasser direkte kan være et mer lukrativt alternativ. Denne metoden kan du gjerne kombinere med til eks. Google AdSense.

Da kan du selge de samme annonseplassene du ellers bruker for AdSense til aktører som ønsker å bli synlig på bloggen din. Når ingen har kjøpt annonser hos deg, tjener du penger ved å vise annonser fra Google AdSense i stedet.

Ved å kombinere de to vil du alltid ha en potensiell inntektskilde for den aktuelle annonseplassen.

Direkte salg av annonseplasser er noe mer arbeid enn å benytte et annonsenettverk. I motsetning til et annonsenettverk hvor du bare limer inn en kode på nettstedet, må du forhandle om pris, lage en avtale, vilkår og eventuelt fakturere de som kjøper annonseplass.

Imidlertid kan bruk av en utvidelse for å administrere annonser gjøre prosessen enklere. En slik utvidelse er AdSanity, som lar deg administrere Google AdSense så vel som dine egne annonser.

Sponsede innlegg

Med annonsenettverk mister du litt kontroll over innholdet som vises på nettsiden din.

Noen lesere vil bli irritert eller fornærmet av annonser, i tillegg bruker svært mange annonseblokkere som påvirker inntjeningspotensialet ditt.

Et alternativ til «vanlige» annonser er sponsede innlegg. Det fungerer slik at en bedrift eller produsent betaler deg for å representere produktet deres, snakke om det og markedsføre det for leserne dine.

Du kan skrive om produkter du liker, enten det er datamaskiner, sminke, parfyme eller noe helt annet. Kontakt den aktuelle bedriften og hør om de er villig til å betale for et innlegg på bloggen din.

Får du avslag kan de i hvert fall være interessert i å gi deg produktet gratis, mot at du skriver innlegget allikevel.

Ikke glem å også tenke lokalt. Er du den mest populære bloggeren i bygda, eller har en nisjeblogg, kan du inngå gode avtaler selv med noen få hundre lesere om dagen.

For å komme i gang er det en god idé å sette sammen et «mediekit» på en side, som beskriver trafikkstatistikken din, følgere på sosiale medier, info om hvor leserne dine er fra og eventuelt andre opplysninger som gjør nettstedet ditt mer attraktivt for annonsører.

Anmeldelser, omtaler eller tester

En annen metode for å tjene penger på blogg er å skrive betalte anmeldelser, omtaler eller tester for forskjellige produkt på nettsiden din.

Denne metoden passer best for nisjeblogger som omhandler et bestemt tema, til eksempel bøker, mobiltelefoner, datamaskiner, musikk eller noe helt annet.

Det vi mener er at dersom du i hovedsak skriver om bøker, vil neppe en tilfeldig test av en ny vaskemaskin treffe lesergruppen din særlig godt. For at leserne skal følge råd eller anbefalinger må de ha tillit til det du holder på med.

I likhet med sponsede innlegg, bør du kontakte bedrifter eller leverandører av det aktuelle produktet du ønsker å skrive om for å høre om de er villig til å betale for et innlegg på bloggen din.


Affiliate

Affiliert markedsføring er en av de vanligste og trolig enkleste måten å komme i gang med å tjene penger på blogg eller nettside.

For nybegynnere innebærer dette at man i første omgang registrerer seg hos affiliate -nettverk hvor en rekke annonsører og kampanjer er tilgjengelig.

Deretter anbefaler du produkter eller tjenester til leserne dine ved hjelp av spesielle sporingslenker. Når noen kjøper et produkt du har anbefalt får du betalt et henvisningsgebyr (kommisjon) for salget.

Hvis du er interessert i å komme i gang med affiliert markedsføring, kan du begynne å tenke på produktene du allerede bruker, som leserne dine også kan være interessert i.

Det er stor sannsynlighet for at disse produktene er tilknyttet et affiliert nettverk som du kan registrere deg hos. Ta deg god tid til å finne fram de aller beste annonsørene som passer til den nisjen du skriver om.

Når du skal tjene penger på affiliert markedsføring, er det viktig å ha en god strategi fra starten av. Hvert produkt har sin egen affiliert lenke (kobling), og etterhvert som antall produkter øker blir det fort mye å holde styr på.

ThirstyAffiliates er en utvidelse for WordPress som hjelper deg å holde orden på affilierte lenker. Utvidelsen lar deg administrere alle koblinger fra et sentralt sted, og ved hjelp av «cloaking» blir lenkene enklere og mer forståelig.

Tradedoubler

Tradedoubler

Tradedoubler er et affiliert markedsføringsnettverk med 20 års ekspertise innen digital markedsføring. De tilbyr en teknologiplattform som gjør det mulig å skreddersy løsninger basert på dine eksakte behov.

Nettverket består av, og samarbeider med, mange kjente merkevarer fra Norge, Skandinavia og Europa. Noen av disse er Microsoft, CDON, Adlibris, Apollo, Avis, Boozt, Gina Tricot, Inklclub, Kondomeriet, Gymgrossisten og Nelly.

For mer informasjon se Tradedoubler’s hjemmeside.

Adtraction

Adtraction

Adtraction er et affiliert markedsføringsnetverk som ble etablert i 2007 i Stockholm, Sverige. Siden den gang har nettverket vokset raskt. I dag har de kontorer i Norge, Finland, Polen, Danmark, Spania, Nederland, Tyskland og Storbritannia.

Adtraction har mer nærmere 1000 annonsører og mer enn 50 000 affilierte. Plattformen er brukervennlig og har et team som bidrar med brukerstøtte for deg som trengr litt hjelp med å komme i gang.

Noen av annonsørene du finner hos Adtraction er Skruvat, Bilpleiekongen, Lendo, re:member, Stayhard, Gullmagasinet, PierreRobert, Lindex, netonnet, Hi-Fi klubben og Christiania GlasMagasin.

For mer informasjon se Adtraction’s hjemmeside.

Tradetracker

Tradetracker

Tradetracker er et nyere affiliert markedsføringsnettverk med annonsører fra Norge, Skandinavia og Europa. De har et godt brukergrensesnitt og samarbeider med mange velkjente varemerker fra utallige bransjer.

Som medlem har du tilgang til personlig oppfølging for å øke fortjenesten for deg og annonsørene du har valgt.

Noen av annonsørene du finner hos Tradetracker er Haugenbok, arbeidslys.no, Youwish, Dustin, Talkmore, Emirates, Momondo, Nettbuss, Dreamwell og Proteinfabrikken.

For mer informasjon se Tradetracker’s hjemmeside.

ShareASale

ShareASale

ShareASale er et amerikansk markedsføringsnettverk som har drevet med affiliert markedsføring i mer enn 19 år. De har et oversiktlig oppsett for å finne partnere å samarbeide med. Her finner du mange produkter innen en rekke kategorier.

For å kunne søke fritt på de ulike partnerne i markedsføringsnettverket, må du være registrert med en engelskspråklig nettside. Har du ikke det, kan du fremdeles benytte ShareASale i sin helhet, men hvert program må godkjennes manuelt.

Noen av annonsørene du finner hos ShareASale er Namecheap, Rebook, Spanx, Jane, Weebly, Seed, Janie and Jack, eJuice Connect, CBDoil, WPForms, iThemes, Themisle, MonsterInsights og Grammarly.

For mer informasjon se ShareASale’s hjemmeside.

Commission Junction

Commission Junction

Commission Junction (CJ Affiliate) er det største globale markedsføringsnettverket på Internett. De har flere tusen annonsører fra hele verden. Her finner du mildt sagt produkter innen alle tenkelige kategorier.

Det er gratis å registrere seg og søke samarbeid fra nettverkets mange annonsører. Derimot stilles det et krav til at du er aktiv (for at kontoen din ikke blir merket inaktiv).

Noen av annonsørene du finner hos Commission Junction er GoPro, Barnes & Noble, Lowe’s, Office Depot, 1Password, AirFrance, Alibaba, AlieExpress, AT&T, Autodesk, Avast, AVG, Fabric, Murad, Yves Rocher, Bentley, Booking.com, Fila og Emirates.

For mer informasjon se Commission Junction’s hjemmeside.


Medlemskap

En annen metode for å tjene penger på blogg eller nettside er å selge medlemskap. Du har sikkert lagt merke til flere aviser eller nyhetsmagasin hvor deler av innholdet «blokkeres». For å lese artikkelen, må du ha abonnement eller en form for medlemskap.

Dersom du har innhold av høy kvalitet som ikke er tilgjengelig andre steder, kan det være at dine mest lojale lesere og fans er interessert i å betale for å lese mer.

Da kan du opprette et område hvor du publiserer innlegg, nedlastinger, videoer, musikk m.m. som bare er tilgjengelig for medlemmer.

Medlemssider kan være tidkrevende siden du kontinuerlig må lage innhold av høy kvalitet, men kan være lukrativt da de gir gjentatte inntekter hver måned fra abonnementer.

MemberPress

For å opprette et eget område bare for medlemmer, kan du til bruke utvidelsen MemberPress. Den er brukervennlig og enkel å komme i gang med, også for nybegynnere.


Produkter

De metodene vi allerede har nevnt dreier seg i hovedsak om å selge andres produkter og tjenester. Når leseren kjøper noe du anbefaler, tjener du en prosent av det produktet eller tjenesten koster.

Akkurat som du selger andres produkter, kan du lage dine egne produkter å selge de. Produktet må du lage i forkant, deretter bruker du nettstedet ditt for å markedsføre og annonsere de.

Du vil bli overrasket over hvor mye man kan selge på Internett. Det kan være ebøker, musikk, film, grafikk, foto eller fysiske produkter.

Elektroniske bøker er et åpenbart valg for mange. De er relativt enkle å skrive og produsere. Hvis du har blogget en stund, kan du samle noen av innleggene dine og gjøre dem om til kapitler i en bok.

Easy Digital Downloads

Når boken er ferdig kan du lage PDF av den, og designe et omslag ved hjelp av et verktøy som Canva. For å selge digitale produkter kan du bruke Easy Digital Downloads eller WooCommerce.

Selv om det å selge digitale produkter eller tjenester kan være enklere, er det ingenting i veien for at du kan selge ekte, fysiske produkter også.

Her er det store muligheter, uansett hva du skriver om.


Tjenester

Når du skal tjene penger på blogg eller nettside er trolig det å selge tjenester den raskeste måten å komme i gang. Du trenger ikke investere i hverken varelager eller produkter. Du trenger bare lage en «ansett meg» -side før du kan begynne å lete etter din første klient.

Det er mange ting du kan gjøre som gir gode inntekter. Som blogger kan du allerede mye om nisjen din. Til å begynne med kan du tilby ekspertisen og ferdighetene dine til andre som frilanser.

Rådgiving er en annen måte å tjene penger på. I stedet for å tilby tjenestene dine, tilbyr en konsulent råd, og bidrar til at kunden lykkes eller blir mer effektiv.

Hvis konsulent ikke er den riktige tittelen, kan du bli en trener i stedet. En trener gir råd, veiledning og bidrar til forbedring. Det finnes mange slags trenere, livsstilstrener, skrivetrener, bloggtrener osv.

Blogger du om mote? Da kan du gi konsultasjoner. Hvis du blogger om interiør, kan du jo hjelpe dem med å finne stilen og produktene de er ute etter, eller hjelpe dem designe det nye kjøkkenet. Hvis du er matblogger, kan du holde kurs. Eller kanskje du kan stille opp og lage mat for noen i et selskap?

bloggbedre.no

Det er mange ting du kan gjøre som gir gode inntekter. Det gjelder å tilpasse seg i nisjen du er i, og leserne du har.


Kurs

En annen måte å tjene penger på blogg eller nettside er å selge kurs. Ikke se bort fra at mange av leserne dine kommer til nettsiden din fordi de har et problem de ønsker å løse.

Kurs selger vanligvis for en bedre pris enn hva elektroniske bøker gjør. Du får dermed mer igjen for å dele ekspertisen din med andre.

Et kurs bør være omfattende og innholdet må holde høy kvalitet. Start med å lage leksjonene for kurset ditt, i tillegg til støtte- og opplæringsmateriale du vil inkludere. Det kan til eksempel være nedlastinger, bilder, sjekklister, maler osv.

Du må også bestemme om du vil tilby personlig assistanse i tillegg til selve kurset. Når kurset er klart, kan du bruke en utvidelse for WordPress til å publisere kurset til publikum.

Learndash

For å lage et nettbasert kurs i WordPress kan du bruke utvidelsen Learndash sammen med Memberpress.


Donasjoner

Sist, men ikke minst, en måte å tjene penger på blogg eller nettside er ganske enkelt å be om det. Du kan begynne å godta donasjoner på flere måter.

Donasjoner

Den enkleste er å legge til en PayPal -donorknapp, Stripe eller Vipps. En bedre måte å be om donasjoner er lage et profesjonelt skjema for donasjoner med WPForms.

Les hvordan motta donasjoner med WordPress for mer informasjon.

Donasjoner er sist på listen siden det er rimelig begrenset hvor effektivt dette er. Her må du stole på rausheten til leserne dine, uten å tilby de noe i retur.

Kanskje du liker

Skriv en kommentar

* Vennligst gjør deg kjent med vår personvernerklæring.

Vi benytter cookies for utvidet funksjonalitet, bedre nettleser-opplevelse, statistikk og målrettede annonser. OK Les mer

HOLD DEG OPPDATERT

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Sendes ut ca. hver 3. måned.