Hjem > Guider > Hvordan ta backup av WordPress

Hvordan ta backup av WordPress

av naldy
Hvordan ta backup av WordPress

Ta backup av WordPress før uhellet inntreffer, etterpå er det for sent. Vi viser deg hvordan du utfører en fullstendig sikkerhetskopi av nettstedet ditt.

I beste fall har webhotellet en sikkerhetskopi som kan redde deg, men det er ikke noe du bør stole på.

 

Innholdsliste

 

Manuell backup av WordPress

Beste praksis er å bruke en utvidelse for automatisk backup i WordPress.

Men, i de tilfellene hvor et nettsted blir angrepet, eller en uventet feil oppstår, er det ikke alltid du får logget inn i WordPress kontrollpanel. Da er eneste utvei å ta en manuell backup av WordPress.

En backup består av to deler. Filene dine som ligger på webhotellet, og databasen med alt innholdet.

 

Kopier WordPress filene

Filene kan kopieres fra webhotellet med FTP programmet FileZilla. Klikk deg frem til filene som tilhører WordPress. Ofte ligger filene dine i mappen public_html, httpdocs eller www.

Når du ser mappene med navn wp-admin, wp-content og wp-includes er du på riktig sted. Last ned alt innhold ved å merke mapper og filer, deretter høyreklikk for alternativet Last ned.

Backup av WordPress filerBeste praksis er å lagre filene i egen mappe på datamaskinen, gjerne merket med datoen de ble kopiert.

Det er vanlig at kopiering av filene tar litt tid.

 

Kopier WordPress databasen

En backup av WordPress er ikke komplett uten en kopi av databasen. Den inneholder alle innlegg, sider, innstillinger osv.

For å kopiere WordPress databasen brukes verktøyet phpMyAdmin. Dette er et verktøy som lar deg behandle MySQL databaser fra nettleseren, og er tilgjengelig på de fleste webhotell.

cPanel MySQL databaserVanligvis finner du phpMyAdmin som et alternativ i kontrollpanelet på webhotellet ditt.

 

Når du trykker på ikonet, åpnes phpMyAdmin i en ny fane. Velg WordPress databasen i menyen til venstre. Trykk deretter på Eksporter.

Eksporter database i phpMyAdminDu blir nå spurt hvilken metode og format du vil bruke. Velg metoden Hurtig (Quick) og formatet SQL. Trykk på Gjør (Go) og databasen vil lastes ned i nettleseren din. Filen bør lagres sammen filene du kopierte tidligere.

Det er alt. Du har nå utført en fullstendig backup av WordPress!

 

Backup av WordPress med cPanel

En litt enklere metode for å ta backup av WordPress er ved hjelp av cPanel. cPanel er et kontrollpanel som finnes på svært mange webhotell, og har innebygd funksjon for sikkerhetskopiering.

Logg inn på webhotellets kontrollpanel cPanel, velg Sikkerhetskopi.

cPanel SikkerhetskopicPanel Sikkerhetskopi gir deg flere muligheter. Vi anbefaler å velge Fullstendig sikkerhetskopi, da vil alt innhold på webhotellet lagres (inkludert filer og databaser).

cPanel Fullstendig sikkerhetskopi

Når sikkerhetskopien i cPanel er ferdig (vanligvis ferdig på noen få minutter), må den lastes ned. Gå tilbake til valget Fullstendig sikkerhetskopi for liste over sikkerhetskopier tilgjengelig for nedlasting.

cPanel Sikkerhetskopier tilgjengelig for nedlasting

 

Backup av WordPress med Softaculous

Softaculous er en applikasjon som finnes på de fleste webhotell som har cPanel. Den er mest kjent for å kunne installere webapplikasjoner raskt, men den har også mange andre nyttige funksjoner.

Det er ikke uvanlig å bruke Softaculous for å ta backup av WordPress. I Softaculous kan du kjøre manuell eller planlegge automatiske sikkerhetskopier.

Logg inn på webhotellets kontrollpanel cPanel, velg Softaculous Apps Installer som ligger under fanen programvare.

Når du trykker på ikonet vil du få opp grensesnittet til Softaculous. Legg merke til at flere menyikoner vises øverst til høyre på skjermen din. Klikk på ikonet for All Installations (se skjermbilde under).

Softaculous, All Installations

 

Du vil nå se en liste over alle installasjoner Softaculous gjenkjenner. I kolonnen Options har du flere valg (Staging, Cloning, Backup, Remove og Edit). Velg ikonet for Backup som vist på skjermbildet under.

Softaculous - WordPress Backup

På neste skjermbilde kan du velge om du vil sikkerhetskopiere filer (directory), database eller begge deler. Velg Backup Installation for å utføre sikkerhetskopieringen.

 

Backup av WordPress med en utvidelse

Om du heller ønsker å ta backup av WordPress med en utvidelse (plugin), har du mange valgmuligheter. Vi har valgt å bruke UpdraftPlus i denne veiledningen. For flere alternativer, les hva vi mener er beste utvidelse for sikkerhetskopiering.

UpdraftPlus er gratis og lar deg kjøre både automatisk og manuell backup. Sikkerhetskopier kan lagres på webhotellet, eller sendes til en rekke eksterne tjenester som Dropbox, Google Drive, Amazon S3, Onedrive, FTP osv.

Først må utvidelsen installeres og aktiveres i WordPress. Se hvordan installere en utvidelse i WordPress for mer informasjon.

Når UpdraftPlus er aktivert, kan du finne den under Innstillinger > Sikkerhetskopiering. Det første du bør gjøre er å ta en runde for å se at innstillingene er riktig konfigurert.

Ta backup av WordPress med UpdraftPlus

Metoden for å ta backup av WordPress i UpdraftPlus er svært enkel. Trykk på knappen Kopier nå og aktiver valgene “Inkluder databasen..” og “Inkluder eventuelle filer..“. Trykk deretter på knappen Kopier nå litt lenger nede i samme vindu.

Opprett en sikkerhetskopi med UpdraftPlus

Når sikkerhetskopieringen er ferdig, vil den vises i en liste for utførte sikkerhetskopier. Herfra kan du velge å laste ned, gjenopprette, slette eller vise logg.

UpdraftPlus - Liste over utførte sikkerhetskopier

En god praksis er å lagre en kopi på skytjenester som Dropbox, Google Drive, eller Amazon S3. I tillegg bør du beholde en kopi på datamaskinen din.

 

Helt til slutt

I en situasjon hvor du ikke har tilgang til nettsiden fordi du har blitt hacket, infisert av skadelig programvare eller annen uventet feil, vil det lønne seg å ha orden i rutiner for backup.

Normalt sett er det best å bruke en utvidelse for automatisk sikkerhetskopiering, men i et tilfelle hvor du ikke har tilgang til WordPress kontrollpanel, er en manuell backup eneste utvei.

Hvordan sikkerhetskopierer du nettsiden din?

Kanskje du liker

Skriv en kommentar

* Vennligst gjør deg kjent med vår personvernerklæring.

Vi benytter cookies for utvidet funksjonalitet, bedre nettleser-opplevelse, statistikk og målrettede annonser. OK Vis mer

LIKTE DU INNLEGGET?
MELD DEG PÅ NYHETSBREV
Send
Nyhetsbrev sendes ut ca. hver 3. måned.
Lukk