Hvordan sette opp Rank Math SEO

av naldy
Rank Math SEO

Rank Math er en av de beste utvidelsene for SEO til WordPress. Utvidelsen er utrolig nyttig, den gir deg full kontroll over søkemotoroptimaliseringen for hele nettstedet ditt, men for å oppnå gode resultater må du konfigurere den riktig.

Introduksjon

WordPress i seg selv er bra for søkemotoroptimalisering, men hvor synlig du er på søkemotorenes resultatsider er ikke noe som kommer av seg selv. Det er helt avgjørende at du bruker utvidelse for SEO for å kunne konkurrere om de beste resultatplasseringene.

Hva er Rank Math?

Rank Math er en utvidelse (plugin) til WordPress for søkemotoroptimalisering. Den er et svært populært alternativ til de mer kjente utvidelsene Yoast SEO og All in One SEO.

Rank Math er designet for å være rask, og for å presentere riktig informasjon til rett tid. Det enkle, men kraftige brukergrensesnittet, fremhever viktig informasjon om innleggene dine og ved å bruke denne informasjonen kan du forbedre innleggets synlighet umiddelbart.

Installer Rank Math SEO

Rank Math leveres i to utgaver: Gratis og en pro- eller premiumutgave. Gratisutgaven er trolig tilstrekkelig for de fleste mindre nettsted, men driver du en nettbutikk eller har et nettsted som er konkurranseutsatt, vil Rank Math Pro være et bedre alternativ.

Rank Math Pro leveres med mange ekstra funksjoner og muligheter. Noen av disse er:

 • Avansert integrering av Google Analytics
 • Overvåking og sporing av søkeord du rangerer for
 • En schema-generator som er på høyde med de beste
 • Automatiske e-postrapporter om nettstedets SEO-status
 • Sømløs integrering opp mot Google Søketrender
 • Avansert søkemotoroptimaliseringsmodul for bilder
 • Spor dine 5 mestvinnende søkeord og innlegg
 • Spor hvilke søkeord og innlegg du taper mest på
 • Posisjonshistorikk for nøkkelord og innlegg
 • Avansert støtte for nettbutikk og WooCommerce
 • Støtte for sidebyggere som Elementor og Divi
 • Nettstedkart for Google News og Google Video
 • og mye mer!

Se utviklerens hjemmesider for en fullstendig oversikt.

Hvordan sette opp Rank Math SEO

Første trinn er å installere utvidelsen Rank Math i WordPress. Når du har installert utvidelsen, må du bruke noen minutter til å konfigurere den riktig for nettstedet ditt.

LES OGSÅ: Hvordan installere en utvidelse i WordPress

1. Start oppsettsveiviseren (Setup Wizard)

Når du installerer Rank Math for første gang, startes normalt veiviseren automatisk. Den vil se til at du får konfigurert de grunnleggende innstillingene til å begynne med.

Du kan avbryte veiviseren og konfigurere innstillingene manuelt, eller starte veiviseren på nytt senere fra kontrollpanelet i WordPress.

Start oppsettsveiviseren i Rank Math

Hvis du ikke brukte oppsettsveiviseren da du først installerte Rank Math, kan du kjøre den igjen ved å gå til Rank Math > Dashboard og trykke på fanen for «Setup Wizard».

Når du klikker på fanen, vil oppsettsveiviseren starte på nytt, og du vil se et skjermbilde lik det som er på bildet nedenfor.

Første trinn i oppsettsveiviseren for Rank Math

I denne veiviseren vil Rank Math stille deg noen grunnleggende men enkle spørsmål om nettstedet ditt. Basert på svarene dine, vil utvidelsen konfigurere innstillinger for SEO i WordPress.

Det første valget du blir presentert for i veiviseren er om du ønsker en lett, avansert eller tilpasset konfigurasjon. Enten du velger lett (easy) eller avansert (advanced) modus, er det ikke så mye som skiller valgene du blir presentert for.

Tilpasset er for øyeblikket begrenset til brukere av Rank Math Pro.

Vær oppmerksom på at du kan bytte modus når som helst. Om du ikke er sikker på om du kan følge trinnene i den avanserte modusen, kan du likevel begynne med å velge den, og eventuelt skifte til enkel modus om du skulle stå fast underveis.

Det første trinnet i veiviseren sjekker for eventuelle konflikter eller kompabilitetsproblemer før selve konfigurasjonen starter. Hvis den ikke finner noen feil, vil du se meldingen: «Your website is compatible to run Rank math SEO».

Du kan klikke på «More» for å se hvilke tester som ble utført.

Kompabilitetssjekk

Du vil også kunne se funn av eventuelle motstridende utvidelser. Her vil du bli varslet om du til eksempel bruker utvidelser som Yoast SEO eller All in One SEO.

Hvis du har motstridende utvidelser installert, kan du trygt deaktivere dem. Rank Math vil importere alle de viktige dataene fra andre utvidelser i neste trinn.

Det siste alternativet du vil se er knappen for å starte veiviseren. Klikk på den for å sette i gang veiviseren.

2. Import

Dette trinnet viser hvilke opplysninger som finnes fra andre SEO-utvidelser du har brukt på nettstedet. Disse dataene kan du importere til Rank Math, og dermed sørge for at du ikke mister søkeord, metatekster eller andre opplysninger som du har registrert fra før.

Importer data fra Yoast SEO til Rank Math

Hvis du savner noe, eller har hoppet over trinnet i veiviseren for å importere data, kan du alltid importere data fra andre utvidelser ved å gå til Rank Math > Dashboard > Import & Export > Other Plugins.

Når import av data er 100% fullført, klikker du bare på «Continue» for å gå videre.

3. Ditt nettsted

Rank Math vil nå stille deg noen spørsmål om hva nettstedet ditt handler om. Er det en blogg, en nettbutikk, et nettsted for en bedrift eller organisasjon osv.

Basert på svaret ditt, legger Rank Math til den aktuelle koden på nettstedet ditt slik at Google også forstår hva nettstedet representerer.

Informasjon om nettstedet

Hvis du har laget logo til nettstedet ditt, trykker du på «Add or Upload File» for å laste opp eller velge den fra mediebiblioteket.

Legg gjerne også til et bilde eller en logo som skal vises som standard (om ikke annet er spesifisert, til eksempel at fremhevet bilde mangler) når noen deler en kobling til nettstedet ditt på sosiale medier.

LES OGSÅ: Hvordan legge til et fremhevet bilde i WordPress

Når du er fornøyd med valgene dine, klikker du på «Save and Continue» for å fortsette veiviseren.

4. Analytics

For å lettere kunne lese hvilke resultater du oppnår, har Rank Math inkludert en kraftig analysemodul som gir deg tilgang til alle de viktige tallene direkte fra kontrollpanelet i WordPress.

Koble Rank Math til Google Analytics

Hvis du velger å koble Rank Math til Google-kontoen din, vil Rank Math hente data direkte fra Google Analytics, Google Search Console, Google Adsense m.m. I tillegg vil den hjelpe deg å legge til verifiseringskode og dele nettstedskart med Google Search Console.

LES OGSÅ: Begynnerguide til Google Search Console

Vær oppmerksom på at ingen av dataene Rank Math henter blir sett eller lagret hos Rank Math. Utvidelsen fungerer bare som et mellomledd for å hente nyttige opplysninger fra Google og vise de til deg, ingenting annet.

For å få maksimal verdi ut av Rank Math, anbefaler de at du aktiverer alle tillatelsene, men du står selvsagt fritt til å hoppe over noen av dem hvis du vil. Avslår du noen av tillatelsene vil det åpenbart hindre noen av funksjonene i Rank Math.

Når du er fornøyd med valgene dine, klikker du på «Save and Continue» for å fortsette veiviseren.

5. Nettstedskart

I neste trinn handler det om nettstedskart. Et nettstedskart er et oppslagsverk som er ment for at søkemotorene raskere skal finne sider og innlegg på nettstedet ditt. Rank Math har en innebygd funksjon som lager et Google-kompatibelt nettstedskart for deg automatisk.

Det betyr at du ikke trenger å bruke en annen utvidelse for å lage nettstedskart.

Lag et nettstedskart med Rank Math

Det første alternativet lar deg aktivere eller deaktivere nettstedskart helt. Hvis du allerede bruker en utvidelse for nettstedskart, må du til fordel bestemme deg for hvilken av utvidelsene du vil bruke til dette formålet.

For de aller fleste nettsted er det smart å inkludere bilder i nettstedskartet ved å aktivere «Include Images». Det eneste unntaket jeg kan tenke meg, er om du har et nettsted med flere tusen bilder, da vil dette kunne påvirke indeksering negativt for nettstedet ditt.

Nettstedskart for Google News og Google Video

Alternativet for «News Sitemap» lar deg aktivere eller deaktivere nettstedkart for Google News. Dette alternativet er bare tilgjengelig for Pro-brukere, men gjør at du kan lage et kompatibelt nyhetskart for nettstedet for å vise tidssensitivt innhold i søkeresultatene.

Basert på Googles egne retningslinjer, vil nyhetsnettstedskartet inneholde alle nyhetsartiklene du har publisert de siste 2 dagene.

I utgangspunktet lar Rank Math deg bare aktivere eller deaktivere nyhetsnettstedskart, men om du velger å aktivere denne funksjonen vil en del flere alternativer blir synlige.

Det siste alternativet for nettstedskart er «Video Sitemap». Denne funksjonen er bare tilgjengelig om du har Pro-utgaven av Rank Math, og hjelper deg med å rangere videoene dine bedre i videosøk.

Når du er fornøyd med valgene dine, klikker du på «Save and Continue» for å fortsette veiviseren.

6. Optimalisering

I neste trinn kan du justere noen enkle men viktige SEO-innstillinger for nettstedet ditt.

Rank Math optimaliseringer eller SEO-tweaks

Noindex Empty Category

I WordPres har hver kategori eller stikkord sin egen arkiv-side. Disse sidene består av en samling av alle innleggene som bruker den valgte kategorien eller stikkordet.

Som standard er disse sidene indeksert av søkemotorer, men for tomme stikkord og kategorier, som ikke har tilhørende innlegg eller sider, er det bare en ulempe at de blir indeksert.

Det er anbefalt at du aktiverer alternativet «Noindex Empty Category and Tag Archives» for å hindre at søkemotorer indekserer tomme kategorier og stikkord.

Nofollow External Links

Når du setter inn en kobling i Gutenberg, kan du normalt velge om du vil at koblingen skal være «nofollow». Hvis du legger til mange koblinger derimot, kan det være tidkrevende å endre alle koblinger til «nofollow».

Hvis du aktiverer dette alternativet i Rank Math, blir alle eksterne koblinger «nofollow» som standard, noe som mest trolig vil spare deg for mye tid.

Open External Links in New Window

Det er en god praksis at koblinger til eksterne nettsted, åpnes i en ny fane. Da forlater ikke brukeren nettstedet ditt ved å klikke på en kobling du har lagt til.

For å unngå at det skjer, kan du aktivere alternativet «Open External Liks in New Window». Dermed sørger du for at når noen klikker på en ekstern kobling, vil den åpnes i en ny fane automatisk.

Når du er fornøyd med valgene dine, klikker du på «Save and Continue» for å fortsette veiviseren.

7. Ferdig

Du er nå kommet til det siste trinnet i veiviseren. Hvis du ønsker at utvidelsen skal laste ned oppdateringer automatisk, kan du aktivere alternativet «Enable auto update of the plugin» (anbefales).

Siste trinn i veiviseren

Dersom du vil endre på konfigurasjonen din, eller fortsette med avanserte innstillinger, klikker du bare på «Setup Advanced Options». Alternativt kan du trykke på «Return to Dashboard» for å avslutte veiviseren.

8. Avanserte innstillinger

Når du trykker på knappen «Setup Advanced Options», kommer du til en helt ny side.

Rollebehandler (Role Manager)

I Rank Math kan du konfigurere hvilke brukerroller som skal kunne gjøre endringer i oppsettet for søkemotoroptimalisering. Denne funksjonen kan være nyttig hvis du har flere brukere i WordPress og du ønsker å tildele dem ulike ansvarsroller.

Rank Math rollebehandler

Hvis standardinnstillingene ikke passer for nettstedet ditt, kan du endre hvilke rettigheter de ulike brukerrollene har. Du kan alltids endre disse tillatelsene senere om du trenger det.

404 + omdirigering (Redirection)

Rank Math har en ganske nyttig overvåkingsmodul for 404-feil (siden finnes ikke) og et godt verktøy for omdirigering.

Det betyr at om du har brutte koblinger, ved at du til eksempel har slettet et innlegg, kan du sende brukere som forsøker å besøke innlegget som ikke finnes lenger, til en ny adresse.

Rank Math har egen modul for 404-feil og omdirigering

Dette er to verdifulle funksjoner som alle nettstedseiere kan dra nytte av.

Skjemaoppsett (Schema Markup)

Det siste trinnet i den avanserte veiviseren handler om skjemaoppsett eller «Schema Markup». Et skjema i denne sammenhengen er metadata om nettstedet og innleggene dine.

Skjemaoppsett for Rank Math

For eksempel, hvis du har en produktside, vet ikke Google eller andre søkemotorer at dette er et produkt du selger og at produktsiden inneholder informasjon om produktet (som pris, bilde og vurderinger osv.).

Ved å bruke et skjemaoppsett (eller Schema Markup) vil du hjelpe søkemotorer forstå siden din bedre. Skjemaer som dette er noe som har fått stor betydning de siste årene for å vise utvidet informasjon om siden din i søkeresultatene.

Rank Math vil aktivere skjemaer for deg som standard, og for mange vil dette være tilstrekkelig.

Når du er fornøyd med valgene dine, klikker du på «Save and Continue» for å fullføre konfigurasjonsveiviseren.

Konklusjon

Du bør nå ha en viss forståelse for hvordan du setter opp Rank Math fra grunnen av, og hva de fleste innstillingene betyr.

Rank Math har gjort det de kan for å gjøre prosessen så enkel som mulig, og de har til og med inkludert en enkel modus i oppsettsprosessenfor å hjelpe nybegynnere.

Hvis du har spørsmål eller trenger hjelp til å komme i gang med Rank Math, hører vi gjerne fra deg i kommentarfeltet nedenfor eller du kan bruke kontaktskjemaet.

Kanskje du liker

Skriv en kommentar

* Vennligst gjør deg kjent med vår personvernerklæring.

Vi benytter cookies for utvidet funksjonalitet, bedre nettleser-opplevelse, statistikk og målrettede annonser. OK Les mer

HOLD DEG OPPDATERT

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Sendes ut ca. hver 3. måned.