Stopp backlink-spam fra å ødelegge omdømmet ditt

av naldy

Er du oppmerksom på spam fra tilbakekoblinger eller det som gjerne kalles for backlink-spam? Dette er koblinger fra andre nettsted som er useriøse eller av svært dårlig kvalitet, og kan skade omdømmet ditt hos Google.

Dårlige tilbakekoblinger forteller Google at nettstedet ditt mest trolig ikke holder høy nok kvalitet, eller har innhold godt nok til å skaffe seg tilbakekoblinger på egen hånd.

Det gjør at du kan bli straffet av Google sin «algoritme for webspam» (også kjent som Penguin-algoritmen), og redusere hvor høyt du rangerer i søkeresultatene.

Hvorfor bry deg om backlink-spam?

Det er lett å tro at hver gang noen publiserer en kobling til nettstedet ditt, tar du et lite steg mot en bedre søkeposisjon. Jo mer, jo bedre – for tilbakekoblinger skal være bra, ikke sant?

Feil.. eller, det er vertfall ikke helt riktig.

Utfordringen er at noen tilbakekoblinger er så dårlige at de kan sette nettstedet ditt i et dårlig lys. Etter hvert som du blir usatt for mye backlink-spam (eller dårlige tilbakekoblinger), skader de omdømmet ditt og kan til slutt føre til at Google straffer deg.

SEO - Stopp backlink-spam

Alle tilbakekoblinger er ikke like. På «baksiden» av SEO (søkemotoroptimalisering) er det som heter backlink-spam, som i utgangspunktet bare er en lenke til siden din plassert på et søppel- eller irrelevant nettsted (med en tilfeldig og dårlig tilpasset ankertekst), noe mange nettsted opplever.

Backlink-spam kan komme fra hvor som helst, men ofte kommer de fra billige Fiverr-oppdrag, kommentar-spam eller lenkenettverk.

Hvis du plutselig oppdager at mange kinesiske, russiske eller andre ukjente domener linker til nettstedet ditt, kan det være en god indikasjon på tilbakekoblinger av dårlig kvalitet.

Mengde er viktig

John Mueller hos Google har svart på dette med at rangeringen hos Google kunne bli skadet av backlink-spam. Mueller har uttalt at det generelt ikke er noe å bekymre seg for, men samtidig nevnte han et unntak: Dersom du forsøker å kjøpe deg falske tilbakekoblinger for å oppnå unaturlig god rangering i søkeresultater (SERP).

Unless you’re really aware of someone going out and buying a lot of links and doing a lot of things that are against our webmaster guidelines, then I wouldn’t really worry about this.

John Mueller

Dårlige tilbakekoblinger er noe som har eksistert i lang tid. De fleste vellykkede og høyt rangerte nettsted har de. Disse er innenfor normen, det er først når mengden blir svært stor det skader omdømmet ditt.

Som et resultat kan Google iverksette tiltak mot deg. Det er akkurat det de opprettet penguin-algoritmen for. Hvis du kjemper mot backlink-spam, og selv om Internett generelt blir bedre, kan det ødelegge din viktigste kilde til organisk trafikk.

Hvordan oppstod problemet?

I forbindelse med SEO (søkemotoroptimalisering) har tilbakekoblinger alltid vært et sterkt virkemiddel for å gi et nettsted bedre rangering hos søkemotorer.

Nettstedeiere har dermed forsøkt å få så mange av dem som mulig, for å vinne bedre plasseringer. Det er av dette den mistenkelige lenke-taktikken har oppstått.

Mange bloggere forsøkte nemlig en stund å plassere koblinger til nettstedene sine fra alle tenkelige steder: På forum, kommentarsystemer, sosiale medier, lenkenettverk (som bare eksisterer for å plassere alle slags lenker på dem) og hos nettstedkataloger.

På et eller annet tidspunkt sa Google at nok er nok. De vil ikke finne seg i at søkeresultater manipuleres på denne måten. I 2012 rullet de derfor ut penguin-algoritmen, hvor hovedformålet var å kjempe tilbake mot backlink-spam og straffe nettstedene deres.

Hvor kommer backlink-spam fra?

Google har tatt affære. De forbyr «lenkeoppsett» og har uttalt at alle lenker som er ment å manipulere søkeresultater, eller et nettsteds rangering hos Google, kan betraktes som et brudd på Google sine retningslinjer for nettredaktører.

Dette betyr i utgangspunktet at hvis du kjøper falske koblinger, kan Google fjerne deg helt eller delvis fra søkeresultatene.

Du kan gjerne spørre hvorfor det har noen betydning for deg, forutsatt at du har rent mel i posen, og du aldri har kjøpt en eneste tilbakekobling. Vel, det er på grunn av negativ søkemotoroptimalisering, hvor backlink-spam er en av de mest kjente taktikkene.

Negativ SEO

Negativ søkemotoroptimalisering er det konkurrentene dine kan gjøre for å skade rangeringen din. Det triste med det er at du trolig aldri vil finne ut hvem som angriper deg, det eneste du kan gjøre er å forsvare deg.

Til eksempel kan konkurrentene dine sende falske rapporter til Google om nettstedet ditt, eller de kan bygge tusenvis av dårlige tilbakekoblinger til nettstedet ditt – som til slutt resulterer i at du blir straffet.

I alle fall, hvis du blir offer for et negativt SEO-angrep, er det veldig viktig å få øye på det tidlig og utføre tiltak mot det. Heldigvis er det relativt enkelt å bli kvitt backlink-spam, hvis du vet hvordan.

Hvordan stoppe backlink-spam?

Som allerede nevnt, vil ikke Google straffe deg for noen få dårlige tilbakekoblinger. Det er bare hvis mengden er stor, eller nettstedet er involvert i uærlige strategier for å manipulere rangeringen.

Alt du trenger å gjøre er å sjekke tilbakekoblinger til nettstedet ditt fra tid til annen, og rense de som er fra useriøse eller ikke-relevante kilder.

Hele prosessen med å bekjempe backlink-spam går ut på følgende:

  • Oppdag alle dårlige tilbakekoblinger nettstedet ditt har
  • Lag en liste over useriøse eller ikke-relevante domener som linker til deg
  • Avvis tilbakekoblinger fra Google ved hjelp av «Google Disavow Tool»

Kartlegg dårlige tilbakekoblinger eller backlink-spam

En svært effektiv måte er å benytte spesialiserte verktøy for SEO som Semrush. Semrush er en stor verktøypakke som blant annet hjelper deg å kartlegge SEO for nettstedet ditt, og forbedre synligheten i søkemotorer.

Semrush hjelper deg å kartlegge SEO og forbedre synligheten hos søkemotorer for nettstedet

Hvis du ikke har tilgang til Semrush, er det nest beste alternativet å se gjennom alle koblinger manuelt via Google Search Console.

LES OGSÅ: Nybegynnerguide til Google Search Console

Oversikt over lenker i Google Search Console

Fra hovedmenyen i Google Search Console velger du «Links». Den er plassert ganske langt nede på listen, under «Legacy Tools and Reports».

Se etter informasjonsboksen som heter «Top linking sites». Klikk gjerne på «More» for å se hele oversikten. Se over alle tilbakekoblinger i listen, og avgjør hvilke du vil Google skal se bort fra.

Google Search Console - Top linking sites

Lag en disavow_links.txt med alle spam-domener

Det blir opp til deg å avgjøre hvilke domener du vil be Google se bort fra. Enkelt forklart, bør du be Google se bort fra alle tilbakekoblinger fra nettsted av lav kvalitet. Bruk litt tid, det er dumt om du ved en feil skulle legge til et domene som gir deg verdifulle tilbakekoblinger.

Det neste trinnet vil være å opprette en .txt-fil hvor du skriver inn alle domener du ønsker Google skal se bort fra. Du kan til eksempel bruke Notisblokk i Windows, eller tilsvarende.

Formater disavow-filen slik Google forstår den

Filen hvor du skriver inn domener du ønsker å forkaste pga. backlink-spam, må formateres slik at Google forstår den.

Forkast alle koblinger fra et domene ved å skrive domain: foran domenenavnet det gjelder. Forkast direktekoblinger ved å skrive inn den nøyaktige nettadressen på en egen linje.

Hvis du ønsker det, kan du skrive kommentarer i filen ved å bruke hashtag # foran setningen.

Eksempel (disavow_links.txt)
# DOMENENAVN
domain:eksempel1.com
domain:eksempel2.com
domain:eksempel3.com

# DIREKTEKOBLINGER
https://eksempel1.com/abc291/index.html
https://eksempel2.com/abc918/archive.html
https://eksempel3.com/abc3322/index.php

Send listen til Google med «Disavow Tool»

Det jeg har gjort er å lage en tekstfil som heter disawov_links.txt, men din kan hete noe annet. Filen lagrer du på datamaskinen, og skal inneholder alle de tilbakekoblinger du ønsker Google forkaster.

Det filen egentlig gjør er å fortelle Google at du ikke ønsker noen relasjoner til disse nettstedene – og at de ikke skal kunne forårsake at omdømmet ditt svekkes.

For å sende listen til Google, må du først logge inn i Google Search Console, deretter gå til Disavow Tool.

Hvis du har registrert flere nettsted i Google Search Console, må du først velge nettstedet fra listen. Deretter klikker du på «Upload Disavow List». Velg filen du har lagret på datamaskinen.

Google Disavow Tool

Nå trenger du ikke å bekymre deg lenger. Google vil registrere endringene ganske raskt, og koblinger fra de useriøse nettstedene vil ikke skade SEO eller omdømmet ditt lenger.

Oppsummering

Spam fra tilbakekoblinger eller det som gjerne kalles for backlink-spam, er ofte mer til irritasjon enn de er skadelig. Skulle derimot det bli svært mange av dem, er det en reell sjanse for at de kan skade nettstedets omdømme hos Google.

Det er en god praksis å sjekke tilbakekoblinger for nettstedet ditt regelmessig, særlig om du opplever at antall besøkende reduseres uten at det finnes en annen logisk årsak.

Spesialiserte SEO-verktøy som Semrush har egne verktøy for å lage en liste over backlink-spam for deg, men har du ingen av disse tilgjengelig, kan du bruke Google Search Console.

I Google Search Console kan du enkelt se hvem som linker til nettstedet ditt. Du må selv avgjøre hvilke av disse nettstedene du ønsker å forkaste.

Her er det selvsagt viktig å undersøke litt først. Du bør unngå å forkaste domenenavn bare fordi det ser «rart» ut, eller er vanskelig å uttale, da risikerer du å forkaste domener som gir deg bedre omdømme.

Noen ganger kan det være lurt å la tvilen komme et nettsted til gode. Kanskje er det en blogg eller nettside som vil bli populær en gang i fremtiden, hvem vet?

Og helt til slutt: Ikke glem at du også kan kontakte nettstedeiere som linker til deg for å be om at ankerteksten forbedres, eller at de tar bort en kobling du ikke ønsker.

Kanskje du liker

Skriv en kommentar

* Vennligst gjør deg kjent med vår personvernerklæring.

Vi benytter cookies for utvidet funksjonalitet, bedre nettleser-opplevelse, statistikk og målrettede annonser. OK Les mer

HOLD DEG OPPDATERT

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Sendes ut ca. hver 3. måned.