Beste leverandør av domenenavn

av naldy

Leter du etter et nytt domenenavn, men usikker på hvilken leverandør av domenenavn du skal velge? Å velge riktig leverandør er viktig, særlig ettersom det er store variasjoner mellom de ulike tilbyderne.

Hva er en domeneregistrar

En domeneregistrar eller også ofte bare kalt «registrar», er et selskap som lar deg kjøpe og registrere domenenavn.

Alle domeneregistrarer er godkjent av ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), en organisasjon som er ansvarlig for å administrere domenenavn.

Domenenavn gjør Internett enklere å bruke for alle. Dersom ikke domenenavn eksisterte, ble vi nødt å skrive inn lange IP-adresser for å besøke et nettsted.

Domenenavn løser altså utfordringen med at IP-adresser hverken er lette å huske, eller særlig brukervennlige, og lar deg velge et ord eller en frase i stedet.

Hva gjør en domeneleverandør?

Alle domenenavn er lagret i en sentralisert database. For at et domenenavn skal kunne gjenkjennes, må domenenavnet og tilhørende informasjon legges til i databasen.

En leverandør av domenenavn, har tillatelse fra ICANN til å gjøre endringer relatert til domenenavnet ditt i den sentrale databasen.

I tillegg har domeneleverandører en form for brukergrensesnitt eller kontrollpanel, hvor du som kunde enkelt kan endre opplysninger eller konfigurasjon for domenenavnet du eier.

NORID

I Norge er NORID autoritet for alle .no-domener.

Det betyr at bare registrarer som har fått tillatelse av NORID kan selge .no-domener til kunder. Det er også grunnen til at det finnes litt færre leverandører å velge fra, enn til eksempel for .com-domener.

Et .no-domene fungerer akkurat som alle andre domener, men i motsetning til .com-domener – er det ikke mulig å skjule hvem som eier det. Det betyr at hvem som helst kan gå til norid.no og undersøke hvem som er den registrerte eieren.

Vær oppmerksom på at dersom du velger et domene som inneholder spesialtegn, er det visse forholdsregler du bør være klar over.

Viktige kriterier

Det er ikke alle leverandører av domenenavn som har lisens til å selge alle typer utvidelser. Som nevnt, er det til eksempel bare leverandører som har fått tillatelse av NORID som kan selge .no-domener.

Utover det, er det i hovedsak hvilke tilleggstjenester og kvaliteten på disse som skille leverandørene. Ja, og pris selvsagt.

Noen leverandører har særlig gode kampanjetilbud på noen utvalgte domener, mens andre kan tilby gratis tilleggstjenester som premium DNS eller WHOIS-beskyttelse.

Viktige kriterier når du skal velge leverandør er:

1. Pris- og registreringsperiode

Det første du bør sjekke er prisen for domener. Noen leverandører av domenenavn tilbyr en lav pris det første året, men prisen etterpå er betydelig høyere.

Den korteste registreringsperioden du kan kjøpe er (vanligvis) 1 år. Noen registrarer krever at du kjøper en lenger periode, til eksempel 2 år om gangen.

Når du skal starte et nytt nettsted, må du avgjøre selv hvor lang leieperiode som er fornuftig å velge for deg. Det er helt greit å kjøpe bare 1 år om gangen, selv om leverandøren tilbyr lengre leieperioder.

I tillegg kan det være lurt å sjekke om eventuelle tilleggsgebyrer, og om leverandøren har høyere pris for overføringer eller når du skal forlenge leieperioden.

2. Overføring av domenenavn

Det er ikke sikkert du noen gang kommer til å flytte domenenavnet til en annen leverandør, men det er uansett lurt å velge en leverandør hvor du har muligheten.

Hvis du derimot planlegger å flytte et domenenavn du skal kjøpe, må du være oppmerksom på at du uansett leverandør, ikke kan flytte det før det er gått 60 dager. Dette er regler som er satt av ICANN.

Heldigvis lar de fleste leverandører deg flytte domenenavn helt problemfritt, uten ekstra kostnader. Noen useriøse aktører kan imidlertid forsøke å gjøre det komplisert for deg, eller kreve at du må betale ekstra.

Undersøk på forhånd hvilke retningslinjer som gjelder, så slipper du en overraskelse den dagen du ønsker å flytte til en annen leverandør.

3. Gode retningslinjer ved fornyelse

Når du kjøper et domenenavn, må du velge hvor lang leieperiode du ønsker. Vanligvis, kan du fornye leieperioden før utløpsdato.

Hvis du derimot ikke aktiverer at leieperioden skal fornyes automatisk, eller glemmer å fornye manuelt, utløper avtalen og andre kan ta over domenenavnet.

Det er ganske alvorlig, forutsatt at du ikke har bestemt deg for å gi slipp på domenenavnet.

Sjekk derfor hvilke retningslinjer som gjelder om fornying av leieperioden din. Hvis du har aktivert automatisk fornyelse, må du samtidig se til at du har registrert en gyldig betalingsmetode.

En god leverandør vil varsle deg i god tid før domenet utløper. Noen vil også tilby en avdragsfri periode etter utløpsdato, hvor ingen andre kan overta domenet sånn helt uten videre.

Dette høres kanskje rart ut, men det er utrolig hvor lett det er å glemme å holde kontroll etter noen år. Du vil ikke risikere å komme i en situasjon hvor du mister domenet fordi registraren ikke varsler deg.

4. Tilleggstjenester

Den dagen du kjøper et nytt domenenavn, er det ikke sikkert du trenger noen tilleggstjenester.

Det kan imidlertid være at disse blir aktuelle senere, til eksempel når nettstedet ditt vokser. Da er det greit å vite at leverandøren din kan tilby de tjenestene du trenger.

De beste leverandørene av domenenavn tilbyr tilleggstjenester som premium DNS, WHOIS-beskyttelse. Det er ikke uvanlig at du også finner webhotell, e-post, VPN og CDN på denne listen.

Ikke minst er det viktig at leverandøren er lett å bruke. Når du skal peke et domene til webhotellet ditt, skal det kunne gjøres uten at du må lese en lang veiledning.

Beste leverandør av domenenavn

Når du velger en anerkjent leverandør av domenenavn, sparer du deg for mange problemer senere. Leverandøren hjelper deg ikke bare med å beskytte merkenavnet ditt, men gjør det mulig å legge til nødvendige tilleggstjenester når nettstedet vokser.

1. Namecheap

Namecheap er den beste domeneleverandøren vi vet om. De har et kraftig søkeverktøy for å finne et godt domenenavn, og kommer med nyttige forslag dersom førstevalget ditt ikke er tilgjengelig.

Namecheap

Velg mellom en rekke tilleggstjenester som WHOIS-beskyttelse, og premium DNS. Kontrollpanelet hvor du administrerer domener, er brukervennlig og passer godt for både nybegynnere og de med mer erfaring.

Hos Namecheap finner du konkurransedyktige priser. WHOIS-beskyttelse som gir bedre personvern er inkludert, og vi har erfart at supportavdelingen svarer raskt på henvendelser.

2. GoDaddy

GoDaddy er en av de eldste registrarene på markedet, og er veldig populær hos mange. GoDaddy administrerer mer enn 80 millioner domenenavn for mer enn 18 millioner kunder.

GoDaddy

Domeneleverandøren har et brukervennlig kontrollpanel, hvor det er enkelt å administrere et eller flere domener.

GoDaddy har et bredt utvalg av populære domeneutvidelser. Ofte, kan du oppnå gode rabatter ved førstegangsregistreringer, men vær oppmerksom på at når du fornyer leieperioden, er det en litt høyere pris.

3. Domeneshop

Domeneshop er den mest populære registraren i Norge. Den er et naturlig valg for de fleste som ønsker seg et .no-domene.

Domeneshop

Domeneshop er gode på domenenavn, det er lett å søke etter ledige navn og kjøpsprosessen er rett frem. Det mangler derimot litt i form av tilleggstjenester.

Webhotell-tjenesten hos Domeneshop er noe vi ikke anbefaler. Skal du kjøpe webhotell, anbefaler vi å velge en annen leverandør.

4. Google Domains

Google er ikke mest kjent for å selge domenenavn, men tjenesten Google Domains er en som du definitivt ikke bør overse.

Google Domains

Google sin løsning for domenenavn har som mål å være den «enkleste» på markedet, og utenpå har de tilsynelatende et produkt som kan sammenlignes med de andre på listen.

Hos Google Domains vil de ikke forsøke å selge deg noe du ikke trenger.

Du får dessuten WHOIS-beskyttelse inkludert i prisen, og muligheten for å koble domenet til eksempelvis Squarespace, Wix, Shopify, Weebly og WordPress er «integrert» som en mulighet fra kontrollpanelet.

5. Domain.com

Domain.com er en godt etablert leverandør av domenenavn som er populær hos mange. Selskapet ble grunnlagt i 1998 og er (ifølge markedsføringen) spesialister på rimelige domenenavn.

Domain.com

Hvis du ønsker et alternativ til de som allerede er nevnt, kan vi trygt anbefale domain.com. I tillegg til bare domenenavn, leverer selskapet tjenester for e-post, webhotell og SSL-sertifikater.

Brukergrensesnittet hos domain.com er moderne, og har alle de muligheter som du kan forvente hos en registrar.

Oppsummering

Det finnes mange grunner til å skaffe seg sitt eget domene, til eksempel for å etablere eget navn eller merkevare på Internett. En spesielt effektiv måte å gjøre deg selv kjent, er å starte ditt eget nettsted.

Som mange har erfart, er det ikke alltid like enkelt velge et godt domenenavn. Når du først har funnet det perfekte navnet, kan skuffelsen bli stor dersom du ikke velger en god leverandør av domenenavn.

Derfor har vi laget en kort liste for deg, over de beste leverandørene vi vet om. Dette er leverandører vi føler er trygt å anbefale videre, fordi de prioriterer kundens beste interesser.

Kanskje du liker

Skriv en kommentar

* Vennligst gjør deg kjent med vår personvernerklæring.

Vi benytter cookies for utvidet funksjonalitet, bedre nettleser-opplevelse, statistikk og målrettede annonser. OK Les mer

HOLD DEG OPPDATERT

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Sendes ut ca. hver 3. måned.