Test av Pro ISP: Webhotell som passer de fleste behov

av naldy

Pro ISP AS er kjent for å kombinere markedets ledende kontrollpanel cPanel, med serverteknologi fra LiteSpeed Technologies. Kombinasjonen gjør leverandøren til en rask, brukervennlig og moderne plattform som passer de fleste.

Hos Pro ISP vil både nybegynnere og mer erfarne kunne sette opp tjenester uten store utfordringer. Vi har testet webhotell-tjenestene de leverer for å teste kvaliteten og hva du faktisk får for pengene.

Om Pro ISP AS

Pro ISP AS ble etablert i 2002, og er i dag en av Norges raskeste voksende leverandører av webhotell, domener og virtuelle servere. Selskapet har som mål å dominere det norske markedet, samt etablere en tilstedeværelse i Europa i de kommende årene.

Pro ISP satser på å levere stabile og sikre løsninger til konkurransedyktige priser til private, bedrifter, tekniske- og ikke-tekniske brukere.

Ifølge selskapet fokuserer de på automatisering av tjenesten der det er mulig, for at kunden skal kunne gjøre de fleste endringer på egenhånd, uten å kontakte avdelingen for brukerstøtte.

Pro ISP AS

Hva får du hos Pro ISP?

I denne omtalen testet vi webhotell-planen «Pro Medium» som er den mest populære planen for nybegynnere, små- og mellomstore bedrifter.

Alle webhotell fra Pro ISP er Linux-basert og bruker det markedsledende kontrollpanelet cPanel. Det gir kunder et stort mangfold av tjenester med enkel administrasjon.

Når du kjøper en webhotell-plan, kan du med unntak av «Pro Start» velge om du ønsker å bli plassert på en server som bruker LiteSpeed, i stedet for Apache. LiteSpeed yter jevnt over bedre enn Apache, og vil normalt gi raskere sidevisninger.

Serverlokasjon i Norge

serverlokasjon kart flagg norge

Alle serverne hos Pro ISP er plassert i Norge og er derfor et godt valg særlig for norske nettsted. Selskapet har lav responstid til de fleste lokasjoner i Skandinavia og sentrale Europa. I vår test nedenfor er gjennomsnittlig responstid 27 ms.

--- proisp.no ping statistics ---
4 packets transmitted, 4 received, 0% packet loss, time 9ms
rtt min/avg/max/mdev = 26.057/27.397/28.270/0.831 ms

Kontrollpanel for kontoadministrasjon

Når du kjøper webhotell hos Pro ISP, får du først tilgang til et kundeområde med informasjon om alle tjenester, domener osv. du har hos selskapet. Her kommer du raskt til de ulike administrative områdene for webhotell, domener og e-post.

Kundelogin hos Pro ISP

Alle webhotell fra Pro ISP er basert på det markedsledende plattformen- og kontrollpanelet cPanel. Selskapet leverer cPanel uten (merkbare) egne modifikasjoner, men med tilleggsmoduler for Softaculous, Acronis, Imunify360 og Cloudflare.

cPanel kontrollpanel

Kontrollpanelet har mange valg i form av ikoner. Her får du et brukervennlig og grafisk grensesnitt for å styre alle funksjoner du kan tenke deg.

 • Filbehandler
 • Domener
 • Databaser
 • E-post
 • FTP
 • Git
 • Cloudflare
 • Sikkerhetskopier
 • Cron-jobber
 • PHP-versjoner
 • Statistikk
 • ..og mye mer!

Kontrollpanelet bidrar til å gjøre administrasjon av dagligdagse oppgaver enklere og raskere. cPanel er utbredt hos mange webhotell-leverandører, derfor er det lett å finne veiledning på nettet om du skulle stå fast.

Enkel installasjon av WordPress

Det er langt ifra komplisert å installere WordPress hos Pro ISP, men her synes vi selskapet har forbedringsmuligheter, vi skulle gjerne sett en egenutviklet veiviser som passer for nybegynnere.

Når du skal installere WordPress hos Pro ISP, gjør du det enklest ved hjelp av Softaculous eller ved å klikke på WordPress-ikonet fra kontrollpanelet. Skriv inn nødvendige opplysninger og klikk på «Install» for å fullføre.

For mer informasjon, les hvordan installere WordPress hos Pro ISP.

Installer WordPress med Softaculous

Hvis du av en eller annen grunn ikke ønsker å opprette et nettsted med Softaculous, kan du laste opp nødvendige filer og opprette en database manuelt. For mer informasjon, les hvordan installere WordPress.

Automatiske- og manuelle sikkerhetskopier

Sikkerhetskopier kjøres automatisk hver eneste dag og lagres opptil 30 dager. Alt du lagrer på webhotellet blir sikkerhetskopiert, inkludert nettsted, filer, databaser og e-post.

I et nødstilfelle kan du gjenopprette hele webhotell-kontoen, filer, databaser eller e-post med noen få museklikk.

Gjenopprett fra sikkerhetskopi

I tillegg kan du kjøre en manuell sikkerhetskopi direkte fra kontrollpanelet. En manuell sikkerhetskopi er særlig nyttig når man har behov for ekstra trygghet før større endringer. Les hvordan gjenopprette en sikkerhetskopi hos Pro ISP for mer informasjon.

Vi er godt tilfredse med rutinene for sikkerhetskopier hos Pro ISP, men anbefaler likevel at du for sikkerhets skyld gjør egne sikkerhetskopier du lagrer et annet sted enn hos webhotell-leverandør.

Softaculous-verktøy for WordPress

Softaculous-verktøy for WordPress

Softaculous er et verktøy som leveres til alle kunder, og du får tilgang til det fra kontrollpanelet cPanel. Det ikke mange vet er at Softaculous har noen nyttige innebygde verktøy for WordPress:

 • Staging – Test eller utviklermiljø som lager en identisk kopi av nettstedet. Du kan bruke kopien til å utføre tester eller endringer som er skjult for besøkende. Når du er ferdig, kan du velge å sende endringer «live» eller bare slette testnettstedet.
 • Clone – Opprett en identisk kopi av nettstedet til et underdomene du har opprettet på webhotellet.
 • Backup – Opprett en øyeblikkelig sikkerhetskopi av nettstedet for ekstra trygghet, særlig nyttig før du skal gjøre endringer du ikke er sikker på vil være vellykket. En øyeblikkelig sikkerhetskopi kan gjenopprettes ved et par museklikk.

Profesjonelle e-postadresser (IMAP, POP3 og WEB)

I motsetning til en generell e-postadresse, lar en profesjonell e-postadresse deg bruke navnet på virksomheten eller domenet i selve adressen. Til eksempel anette@wpologi.no. For mer informasjon, les hvordan lage en profesjonell e-postadresse.

cPanel e-posthåndtering

Hvis du velger å bli kunde hos Pro ISP får du e-postfunksjon inkludert i prisen. Det betyr at du kan opprette så mange e-postadresser du bare vil, administrere alternativer for søppelpost, videresending, automatiske svar m.m.

For å lese e-post som er sendt fra domenenavnet ditt kan du bruke enhver e-postbehandler for Windows, Mac, Linux, iPhone og Android. Eller du kan koble deg til webmail og lese e-post direkte i nettleseren.

Webmail fra Roundcube

Pro ISP setter ikke noen begrensning for antall e-postadresser du kan opprette, men hver adresse bruker av den totale lagringsplassen som webhotell-planen din disponerer.

Selv om mange velger å bruke en annen leverandør for profesjonelle e-postadresser, liker vi at kunder har muligheten. Det er en stor fordel i forhold til pris, og for private, små- og mellomstore bedrifter dekker denne tjenesten de fleste behov.

Tekniske detaljer (kort oppsummert)

Før vi ser nærmere på fart, oppetid og hastighetsresultater, oppsummerer vi noen av de tekniske detaljene hos Pro ISP AS.

 • HTTP/3 – Alle nettsted benytter oppdatert HTTP-protokoll med kryptering
 • Gratis SSL – Alle hoved- og underdomener får gratis SSL-sertifikater fra Let’s Encrypt, eller du kan installere ditt eget
 • LiteSpeed – Serverteknologi som normalt gir bedre ytelse og raskere lastetider enn Apache
 • E-postkontoer – Opprett så mange profesjonelle e-postadresser du vil, eneste begrensningen er at hver konto tar av den disponerte lagringskapasiteten du har tilgjengelig
 • Cloudflare CDN – Alle planer inkluderer CDN fra Cloudflare med støtte for HTTP/2
 • Backup – Full tilgang til automatiske sikkerhetskopier av nettsider, filer, databaser og e-post (kjøres hver dag og lagres opp til 30 dager)
 • Softaculous – Enkel installasjon og administrasjon av WordPress og andre webapplikasjoner
 • cPanel – Enkel administrasjon av webhotell, e-post, domener og MySQL med det markedsledende kontrollpanelet cPanel
 • SFTP/SSH – Sikker tilgang til nettstedsområdet med SFTP og SSH
 • PHP – Standardversjon er i skrivende stund PHP 7.4, men du kan veksle mellom flere PHP-versjoner fra kontrollpanelet
 • Gratis flytting – Pro ISP har noe de kaller «Flyttehjelpen» som gjør det enkelt å flytte over fra en annen webhotell-leverandør
 • Statistikk for nettsted – Se detaljert informasjon om besøkende, forbruk og analyse
 • Brukerstøtte – Få hjelp på telefon, e-post og chat i vanlig arbeidstid. Du kan kjøpe prioritert brukerstøtte eller «VIP Support» for et tillegg i prisen

Ovenfor er bare en kort oppsummering av tjenesten. Les fullstendig liste hos Pro ISP for mer informasjon.

Hastighet og ytelse

Vi har testet hvor raske våre nettsider ble hos Pro ISP AS. Når vi tester hastighet og ytelse, bruker vi et demo-nettsted som er laget for å replikere et moderne nettsted med bilder, tekst, widgeter og menyer.

Demo-nettstedet bruker magasin- og multifunksjons-temaet PenNews, et tema som er rikt på funksjoner og kan ikke regnes som en «lettvekter».

Demo-nettsted med temaet PenNews

Detaljer for demo-nettsted:

 • PHP-versjon 7.4
 • LiteSpeed med HTTP/3 og SSL fra Let’s Encrypt
 • Magasin- og multifunksjons-temaet PenNews
 • Forside laget med WPBakery Page Builder

GTmetrix-resultater

GTmetrix-resultater

GTmetrix-lokasjon: London, UK
Nettstedslokasjon: Norge

Fully Loaded Time: 1.5s
Total Page Size: 1.18MB
Requests: 51

Pingdom-resultater

Pingdom-resultater

Pingdom-lokasjon: London, UK
Nettstedslokasjon: Norge

Load time: 1.02s
Page size: 1.3MB
Requests: 52

Webhotellet vi har hos Pro ISP er i stand til å levere god lasthastighet, men er ikke den raskeste leverandøren vi har testet i denne prisklassen.

Pålitelighet

Pålitelighet er en viktig faktor å vurdere når du skal velge webhotell. Det er ingenting som er mer frustrerende enn nedetid.

Webhotell hos Pro ISP er det man kaller for et standard webhotell med e-post, eller for de mer tekniske: Delt- eller shared hosting. Det betyr at flere deler på de samme server-ressursene, men programvare på serveren styrer ressursbruken slik at ingen kan overskride en viss terskel.

Ifølge serviceavtalen garanterer selskapet for 99.9% oppetid. Dette tilsvarer ca. 43 minutter nedetid pr. mnd.

Hvis vi mot formodning en måned ikke skulle klare å holde oppetiden, vil du slippe å betale deler av det månedlige beløpet, avhengig av hvor mye nedetid det måtte bli. Du vil få 5% av en månedsavgift til gode på neste faktura pr. påbegynt halvtime nedetid utover 99.9% oppetid.

proisp.no
UptimeRobot

Som du kan se fra vår test av oppetid hos Pro ISP, overholder selskapet oppetidgarantien på 99.9% i perioden vi har testet.

Brukerstøtte

Enten du er nybegynner eller har mer erfaring, er det ikke uvanlig å møte på en utfordring eller et problem du ikke kan løse selv.

Da er det særlig viktig å kunne kontakte brukerstøtte for å få hjelp eller rapportere feil ved tjenesten. Pro ISP har kundeservice (innenfor normal arbeidstid) på telefon, e-post og en egen chat-funksjon på hjemmesiden.

Utenom normal arbeidstid er selskapet kun tilgjengelig per telefon via vakttelefon, som medfører ekstra kostander dersom problemet ikke skyldes feil ved selve tjenesten.

Vi har ikke (i forbindelse med omtalen) kontaktet brukerstøtte for hjelp, men har ved flere andre anledninger snakket med de via chat-funksjonen på selskapets nettsider. Der har de alltid vært imøtekommende og strekker seg langt for å hjelpe.

Pro ISP har i tillegg en god kunnskapsbase på nettet. Her finner du en rekke ulike guider og svar på mange vanlige spørsmål.

Brukerstøtte hos Pro ISP

Plan- og pristabell

Plan- og pristabell

Pro ISP tilbyr 3 alternativer for standard webhotell med e-post. Merk at prisene er oppgitt eks. mva. Ser man bort fra at dette kan virke noe villedende (ettersom selskapet i stor grad selger produkter til private), er prisen innenfor det man må kunne forvente i forhold til hva de leverer.

Selskapet tilbyr ingen månedlig- eller kvartalsvis leieperiode, minimumsperioden som ny kunde eller ved fornyelse er 1 år. Du får derimot 30 dagers «fornøydgaranti», hvor du får pengene tilbake hvis du ikke er fornøyd.

Det er en del som skiller de 3 alternativene, men i hovedsak er de to dyrere alternativene mer fleksible i forhold til hvor mye lagringsplass, antall databaser-, domener- og nettsted du kan ha på en og samme konto.

«Pro Start» som er det rimeligste alternativet er begrenset til 1GB lagringsplass, 1 MySQL-database og ingen tilleggsdomener. Denne planen passer best for private- og små organisasjoner som har et lite nettsted.

«Pro Medium» er bestselgeren som inkluderer 30GB lagringsplass, 5 MySQL-databaser og første alternativet som inkluderer LiteSpeed. Planen støtter opptil 10 tilleggsdomener, hvert av disse kommer med tillegg i prisen.

«Pro Premium» inkluderer 100GB lagringsplass, 10 MySQL-databaser, LiteSpeed, «VIP support», antivirus- og spamfilter. Planen støtter opptil 20 tilleggsdomener, hvert av disse kommer med tillegg i prisen.

For mer informasjon, se hele oversikten hos Pro ISP.

Enterprise webhotell

I tillegg til de nevnte webhotell-alternativene ovenfor, tilbyr Pro ISP noe de kaller for «Enterprise webhotell». Dette er webhotell for nettsted som krever optimal ytelse og raskere lastetid.

«Enterprise webhotell» er ifølge selskapet plassert på servere som er bedre konfigurert, gir flere server-ressurser med dedikert PHP-prosesser, OPCache og LiteSpeed sin egen MemcacheD.

Enterprise webhotell

Dette er i hovedsak webhotell-planer som passer for større etablerte nettsted med særlig krav til gode lastetider.

For mer informasjon, se hele oversikten hos Pro ISP.

Konklusjon

Pro ISP AS

Omtale utført av WPologi

Hastighet
Brukerstøtte
Pålitelighet

Sammendrag

Hos Pro ISP vil både nybegynnere og mer erfarne kunne sette opp tjenester uten store utfordringer.

Det markedsledende kontrollpanelet cPanel sammen med serverteknologi fra LiteSpeed Technologies, gjør leverandøren til en rask, brukervennlig og moderne plattform som passer for de fleste.

Selskapet leverer norsktalende brukerstøtte på telefon, e-post og chat innenfor normal arbeidstid. Alle serverne er plassert i Norge og passer derfor godt for norske nettsted.

Det som trekker litt ned for oss er at de ikke har månedlig- eller kvartalsvis leieperiode, lavt antall inkluderte MySQL-databaser og at tilleggsdomener koster ekstra for alle planer.

4.3

Kanskje du liker

Skriv en kommentar

* Vennligst gjør deg kjent med vår personvernerklæring.

Vi benytter cookies for utvidet funksjonalitet, bedre nettleser-opplevelse, statistikk og målrettede annonser. OK Les mer

HOLD DEG OPPDATERT

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Sendes ut ca. hver 3. måned.