Hjem > Nybegynner > Hvordan installere en utvidelse i WordPress

Hvordan installere en utvidelse i WordPress

av naldy
Installer WordPress utvidelse

Når du først begynner med WordPress er hvordan du installerer en utvidelse (plugin) noe av det første du må lære deg. I denne guiden viser vi deg de mest vanlige metodene.

Kort om utvidelser for WordPress

Utvidelser (eller plugins) gir deg tilleggsfunksjoner i WordPress. Det kan f.eks. være et kontaktskjema, bildegalleri, nyhetsbrev, integrering av sosiale nettverk og mye mer.

Listen over tilgjengelige utvidelse for WordPress er svært lang. En stor fordel ved å velge WordPress er at det finnes en utvidelse for nesten alt du kan tenke deg.

Merk deg at utvidelser du laster ned fra wordpress.org er gratis, men er du ikke fornøyd kan du i mange tilfeller kjøpe et bedre alternativ. Les når du bør vurdere å bruke en premium utvidelse for mer informasjon.

Hvordan installere en utvidelse i WordPress

En utvidelse i WordPress kan installeres på flere måter. Metoden «søkefunksjon» er den enkleste, men det kan være lurt å lære flere da du mest trolig vil få bruk for de (før eller senere).

Når du skal installere utvidelser i WordPress må du først logge inn i kontrollpanelet. For å logge inn i kontrollpanelet åpner du en av disse adressene i nettleseren din:

  • https://eksempel.com/wp-admin
  • https://eksempel.com/wp-login.php

Husk å endre eksempel.com til domenet hvor du har installert WordPress.

Installer en utvidelse i WordPress med søkefunksjon

Fra kontrollpanelet velger du Utvidelser > Legg til ny fra menyen til venstre. Skriv deretter inn navnet på utvidelsen du vil installere, eller et stikkord for å søke etter den.

Når du har funnet utvidelsen du ønsker å installere, klikker du på «Installer nå». Når utvidelsen er ferdig installert, endres knappen til «Aktiver». Klikk på «Aktiver» for å ta i bruk utvidelsen.

Installer utvidelse med søk

Alle utvidelser fra søkefunksjonen lastes ned fra wordpress.org/plugins og er gratis.

Installer en utvidelse i WordPress ved opplasting

En utvidelse du har kjøpt eller av andre grunner ikke finner fra søkefeltet, kan du laste opp til WordPress fra kontrollpanelet.

Utvidelser du har lastet ned vil være i ZIP (arkiv) format.

Fra kontrollpanelet velger du Utvidelser > Legg til ny fra menyen til venstre. Trykk på knappen «Last opp utvidelse». Velg deretter ZIP filen fra datamaskinen din og klikk på «Installer nå».

Installer utvidelse - Last opp

Når utvidelsen er lastet opp installeres den automatisk, men den må aktiveres før du kan ta den i bruk. Fra kontrollpanelet velger du Utvidelser > Installerte utvidelser. Finn utvidelsen du lastet opp fra listen, og klikk på «Aktiver».

Installer utvidelse - Aktiver

Installer en utvidelse i WordPress manuelt med FTP

I noen tilfeller er du nødt å installere en utvidelse manuelt med FTP. For å gjøre dette trenger du en FTP-klient.

For nybegynnere anbefaler vi å bruke FileZilla. Den har de grunnleggende funksjoner du trenger og er enkel i bruk. FileZilla kan lastes ned gratis fra filezilla.org.

Les hva er og hvordan bruke FTP for mer informasjon.

Når du skal installere en utvidelse i WordPress manuelt med FTP, må du i først pakke ut innholdet i ZIP arkivet til datamaskinen.

Start deretter FileZilla. Skriv inn vert, brukernavn og passord øverst.

  • Vert – Domenenavnet ditt eller IP-adressen til webhotellet
  • Brukernavn – Skriv inn brukernavnet du har fått av webhotell-leverandøren din
  • Passord – Skriv inn passordet som tilhører webhotell-kontoen din

Når alle opplysninger er riktig skrevet inn, klikker du på «Hurtigtilkobling» for å koble til.

Installer utvidelse - FileZilla

I kolonnen til venstre viser alle filer du har på datamaskinen din. Her må du lete frem mappen du pakket ut fra ZIP-arkivet.

I kolonnen til høyre viser alle filer du har på webhotellet. Gå til mappen wp-content/plugins hvor alle installerte utvidelser er plassert.

For å laste opp høyreklikker du på mappen med utvidelsen du vil installere. En meny vil da bli synlig hvor du kan velge «Last opp».

Når utvidelsen er lastet opp installeres den automatisk, men den må aktiveres før du kan ta den i bruk.

Installer utvidelse - Aktiver

Fra kontrollpanelet velger du Utvidelser > Installerte utvidelser. Finn utvidelsen du lastet opp fra listen, og klikk på «Aktiver».

Kanskje du liker

2 kommentarer

Tonje 22/09/2018 - 22:04

Er det ikke mulig å bare laste opp zip filen med FileZilla? Vet ikke hvordan jeg pakker ut innholdet 🙁

Svar
naldy 24/09/2018 - 14:07

Om du bruker Windows kan du åpne og se innholdet i en ZIP fil med dobbeltklikk. Merk innholdet og bruk kopier/lim inn. Du kan (trolig) også bare høyreklikke på ZIP filen, og velge “Pakk ut alle..”.

Svar

Skriv en kommentar

* Vennligst gjør deg kjent med vår personvernerklæring.

Vi benytter cookies for utvidet funksjonalitet, bedre nettleser-opplevelse, statistikk og målrettede annonser. OK Les mer