Beste utvidelse for cache i WordPress for raskere nettsider

av naldy

Cache i WordPress kan være komplisert og noen kan til og med kalle det kjedelig. Det er vanskelig å forklare detaljene rundt en så kompleks teknologi, men det kan kortes ned til at de aller fleste nettsted trenger det.

Eller det kan forklares ved å sammenligne teknologien med noe mer kjent, som en enkel regneoppgave i matematikk. Hva er 5 ganger 4? De fleste kan umiddelbart fortelle deg at svaret er 20. Hvorfor? Jo, fordi de har memorert svaret.

Nettstedet ditt har kanskje flere hundre besøk hver måned, og for noen er antallet flere tusen eller over en million. Det er sannsynlig å tenke at nettstedet ditt serverer det samme eller tilsvarende innholdet til hver av de.

Ville det ikke vært fint om webhotellet kan huske de filene og innholdet som skal serveres til leserne regelmessig?

Hva er cache eller hurtigbuffer?

WordPress produserer innhold dynamisk. Det betyr at hver gang noen besøker nettsiden din, kjøres mye programkode og flere databasespørringer før nettsiden vises ferdig på skjermen.

Denne prosessen kan ta tid, og den må gjentas for hvert eneste besøk. Har nettstedet mange besøkende, øker ofte ventetiden også.

Enkelt forklart vil en utvidelse i WordPress for cache eller hurtigbuffer løse dette problemet ved å lage en kopi av nettstedet. Kopien som lages er statisk, dermed fri for databasespørringer og andre forsinkelser.

I stedet for at den som besøker deg må vente på at innholdet skal genereres dynamisk, ligger det en ferdig kopi av nettsiden klar på webhotellet.

Resultatet er ikke bare at nettstedet lastes inn mye raskere, men det reduserer mengden arbeid som kreves av serveren.

Raskere nettsider gjør at besøkende får en mer positiv opplevelse av nettsiden din og benytter gjerne mer tid på siden.

Når trenger du en utvidelse for cache?

Noen spør oss om det virkelig er nødvendig med en utvidelse for cache i WordPress, og om det finnes andre fordeler enn «bare» noen millisekunder raskere nettsider.

Det er selvsagt gode spørsmål. Svaret kan kortes ned til at de som er på et standard webhotell vanligvis trenger en utvidelse for cache eller hurtigbuffer i WordPress.

Les valg av hosting og ulike typer webhotell for mer informasjon.

Ulemper med utvidelser for cache

Det stemmer at du ikke alltid trenger en utvidelse for cache. Hvis du til eksempel er på et administrert webhotell for WordPress, ordner de hurtigbufring for deg på servernivå.

Når cache blir utført på servernivå har du den ultimate «utvidelsen» installert på et høyere nivå. Da har det ikke noe for seg å installere en utvidelse i WordPress, faktisk så forbyr mange av leverandørene det fordi det bare reduserer ytelsen.

Du trenger alltid en slags hurtigbuffer

Uansett om du har hurtigbuffer på server nivå eller har installert en utvidelse, trenger du alltid hurtigbuffer i en eller annen form. Fordeler med hurtigbuffer er:

 • Du gjør nettstedet tilgjengelig raskere for brukerne
 • Besøkende får en mer positiv opplevelse av nettsiden din
 • Webhotellet eller serveren din bruker færre ressurser
 • Du vil oppleve et løft i søkemotoroptimalisering

Beste plugin for WordPress cache

Hvis du har tenkt å administrere din egen server eller bruker et standard webhotell, er dette utvidelsene for WordPress du bør se nærmere på. Noen av de er enklere i bruk enn andre, men alle har gode anmeldelser.

Mange utviklere vil forsøke å sammenligne hastigheter mellom konkurrerende utvidelser, men du skal vite at de testene ikke alltid er nøyaktige nok til at du opplever de samme hastighetene selv.

Her er en kort liste over beste plugin for WordPress cache:

 1. WP Rocket (premium)
 2. LiteSpeed Cache (gratis)
 3. W3 Total Cache (gratis)
 4. WP Super Cache (gratis)
 5. WP Fastest Cache (gratis, premium)
 6. WP-Optimize (gratis, premium)

Det kan være en fordel å prøve flere av utvidelsene før du tar en beslutning om hvilken som passer best for deg. Vær oppmerksom på at det er store skilnader rundt brukervennlighet og brukergrensesnitt.

Du kan teste hastigheten på nettstedet ditt med verktøy som Pingdom eller GTmetrix. På den måten kan du se hvor stor innvirkning hver av utvidelsene har på akkurat ditt nettsted.

Husk å kjøre hastighetstestene dine flere ganger for å sikre at nettsiden leveres fra hurtigbufferen. Hver gang du tømmer hurtigbuffer på WordPress -siden din må den lages på nytt. Ikke alle utvidelser har rask eller forhåndsinnlastet cache etter den er slettet.

WP Rocket

WP Rocket er en premium utvidelse for WordPress og den mest funksjonelle av alle på listen. Det finnes ingen gratis prøveversjon, men utviklerne lover pengene tilbake hvis du ikke er fornøyd.

WordPress cache med WP Rocket

En av grunnene til at vi liker WP Rocket så mye, er på grunn av det enkle brukergrensesnittet og det raske oppsettet. Utvidelsen har alle de funksjoner man kan ønske seg, uten at det blir komplisert å konfigurere de.

Det er også hyggelig at WP Rocket er utviklet for å fungere med nettsted for e-handel. Det er ofte disse nettstedene som trenger hurtigbufring mest.

Du lurer kanskje på hvorfor det er verdt å bruke penger på en utvidelse for cache ettersom mange konkurrerende utvidelser er gratis. Resonnementet er fordi WP Rocket har langt flere funksjoner og er enklere å bruke.

For eksempel har WP Super Cache sidebufring, men ingen nettleserbufring. WP Rocket har begge deler. Hyper Cache mangler lazyload, noe WP Rocket gir deg. Listen fortsetter, men vi mener WP Rocket er rimelig med tanke på alle funksjonene som følger med.

Hvorfor WP Rocket er en av de beste utvidelsene for cache i WordPress?

 • Enkelt, raskt og brukervennlig oppsett for nybegynnere
 • Databaseoptimalisering er inkludert for å rydde opp i databasen din
 • Aktiver lazyload for bilder slik de først lastes inn når brukeren trenger å se de
 • Kan integreres med de beste flerspråklige utvidelsene på markedet
 • Automatisk forhåndsinnlasting av nettstedscache
 • Unik optimalisering for Google Fonter, Google Analytics og Facebook

LiteSpeed Cache

Hvis det er en plugin som gjør hurtigbufring morsomt må det være LiteSpeed Cache. Utvidelsen er i hovedsak for de som er på webhotell som kjører OpenLiteSpeed– eller LiteSpeed Enterprise -server.

LiteSpeed Cache

LiteSpeed Cache sammen med et webhotell som kjører LiteSpeed er en komplett pakke for hurtigbufring i WordPress som også inkluderer cache på servernivå.

Brukergrensesnittet er attraktivt og lett forståelig. Utvidelsen har utrolig mange valg for ulike optimaliseringer, men med gode forklaringer er det lett å forstå selv for ikke-tekniske brukere.

Hvorfor velge LiteSpeed Cache for cache i WordPress?

 • LiteSpeed Cache bør være et naturlig valg om du har webhotell med LiteSpeed -server
 • Utmerket for nettsted som har mange besøkende og mye innhold
 • Kan hurtigbufre private sider for medlemmer og admin-området i WordPress
 • Har mange avanserte alternativer for CSS, Javascript, bilder og databasen

W3 Total Cache

En av de mest populære utvidelsene i denne listen er trolig W3 Total Cache og er en av utvidelsene som alltid vil være tilstede på slike lister. Men selv om den er gratis er den langt ifra perfekt.

W3 Total Cache

Vi kan bla. nevne at konfigurasjonsalternativene er oppdelt i 16 sider, og man kan trygt si at den ikke er særlig brukervennlig. Dette kan bli overveldende selv for utviklere.

W3 Total Cache er helt gratis og inkluderer funksjoner innen flere områder, som å tilby reduserende tiltak for båndbredde gjennom minifisering, kompresjon og optimalisering for nyhetsstrøm.

Som du sikkert forstår er det ikke vår favoritt, men det kan også ha med personlig preferanser å gjøre. Du vil om du liker den eller ikke, oppnå raskere nettsider ved å bruke W3 Total Cache.

Hvorfor er dette en av de beste utvidelsene for cache i WordPress?

 • W3 Total Cache er helt gratis og den gir deg de fleste funksjonene du trenger
 • Selv om man ikke alltid skal følge mengden, er popularitet ofte en indikator på kvalitet
 • Kompatibel med alle typer nettsted og hosting-alternativer

WP Super Cache

WP Super Cache er en populær utvidelse som anbefales av mange. Den er lett å forstå og har de typiske funksjonene man finner i en utvidelse for cache i WordPress.

WP Super Cache

Utvidelsen har noen gode funksjoner, hvor søppel-oppsamleren er en av de bedre.

Enkelt forklart vil mappen for hurtigbuffer fylles opp over tid og kan forårsake at nettsiden din blir tregere.

WP Super Cache derimot, vil rutinemessig rydde opp i filer som ikke er i bruk lenger og slette de.

Hvorfor WP Super Cache er en av de beste utvidelsene for cache i WordPress?

 • WP Super Cache har et godt rykte og lang fartstid hvor de har vist at den gir gode resultater for store og små nettsted
 • Utvidelsen gir gode resultater «rett ut av boksen», dermed er standard innstillinger tilstrekkelig for mange
 • Rydder automatisk opp i filer som ikke lenger er i bruk og slette de fra cache

WP Fastest Cache

WP Fastest Cache er i utgangspunktet en gratis utvidelse, hvor premium funksjoner er tilgjengelig for kjøp etter den er installert.

WP Fastest Cache

De fleste vil mest trolig være fornøyd med gratisutgaven som tilbyr hurtigbufring for desktop-brukere, komprimering (GZIP) og minifisering av HTML/CSS/Javascript.

Utvidelsen har ikke så mange funksjoner, men det er kanskje derfor den er populær blant mange. Den er enkel å konfigurere, og hvis du liker den kan du kjøpe premium for å få cache for mobil, lazyload, bilde- og databaseoptimalisering m.m.

Hvorfor dette er en av de beste utvidelsene for hurtigbufring i WordPress?

 • Gratisutgaven er nyttig for de fleste nettsted og den gir like gode resultater som mange av konkurrentene
 • Den er enkel å konfigurere. Alle valgene er dokumenter slik du kan forstå hva de gjør
 • Praktisk løsning med bilde- og databaseoptimalisering integrert i utvidelsen

WP-Optimize

WP-Optimize startet som et verktøy for å rense og optimalisere databasen i WordPress. Siden den gangen har de tatt steget for å bli en komplett løsning for bedre hastighet og ytelse.

Utvidelsen inneholder alle de nødvendige funksjonene man trenger for hurtigbufring. I tillegg får du verktøy for database- og bildeoptimalisering.

WP-Optimize

Gratisutgaven er trolig tilstrekkelig for mange, men hvis du liker den kan du kjøpe premium for flere funksjoner.

Premium tilbyr bla. støtte for multisite, lazyload, rutinemessig optimalisering og prioritert brukerstøtte.

Hvorfor er dette en av de beste utvidelsene for cache i WordPress?

 • WP-Optimize gir gode resultater «rett ut av boksen» uten ekstra konfigurasjon
 • De viktigste funksjonene er inkludert i gratisutgaven som trolig er tilstrekkelig for de aller fleste
 • Den kjøpte utgaven tilbyr automatisk planlagte oppgaver som tar bort behovet for manuelt vedlikehold

Oppsummering

Grunnene til å hurtigbufre nettstedet ditt er ikke så vanskelig å forstå. Imidlertid er funksjonene bak cache ofte for kompliserte for mange av oss å forstå. Desto viktigere er det å velge en utvidelse som er lett å bruke.

Du trenger alltid en slags hurtigbuffer i en eller annen form. Hvis nettstedet ditt er på et administrert webhotell for WordPress, ordner de hurtigbufring for deg på servernivå.

De som derimot er på et standard webhotell trenger vanligvis en utvidelse for cache eller hurtigbuffer.

Det er mange fordeler ved hurtigbufring, hvor den viktigste er at de besøkende får en mer positiv opplevelse av nettsiden din. Du gjør nettstedet tilgjengelig raskere for brukerne dine og vil oppleve et løft i søkemotoroptimalisering.

Kanskje du liker

1 kommentar

Kira 27/01/2019 - 11:55

Bruker WP Rocket på flere sider og den bare virker. Lett å sette opp, menyene forteller hva du bør slå på og hvorfor.

Svar

Skriv en kommentar

* Vennligst gjør deg kjent med vår personvernerklæring.

Vi benytter cookies for utvidet funksjonalitet, bedre nettleser-opplevelse, statistikk og målrettede annonser. OK Les mer

HOLD DEG OPPDATERT

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Sendes ut ca. hver 3. måned.