Slik velger du riktig WordPress-tema

av naldy

Når du skal starte ny nettside eller blogg, er det ikke lett å finne riktig WordPress-tema. Det er trolig det viktigste valget du gjør, ettersom temaet avgjør utseende og hvilke funksjoner som følger med.

Standardtema i WordPress og WooCommerce er ikke særlig pene å se på, men det finnes heldigvis tusenvis å velge mellom, mange av høy kvalitet. Før du kjøper et tema, eller investerer tiden din i å tilpasse et, er det en del ting du bør tenke på.

Før du begynner å lete

Før du begynner å se etter riktig WordPress-tema til nettsiden din, bør du først tenke over hva det er du søker etter.

  • Hva handler nettstedet ditt om?
  • Hva er det primære formålet med siden?
  • Hvor ofte planlegger du å publisere nye innlegg?

Hvis du til eksempel skal starte en nettbutikk, bør du se etter temaer som er kompatible med utvidelser for eCommerce.

Hvor mange produkter skal du selge? Hvis målet er å bare selge noen få produkter, kan du til fordel velge et enkelt salgstema.

Er formålet med nettsiden din å dele lidenskap, eller publisere innhold om noe du brenner for? Da er et fleksibelt tema med gode farge, bilde, video og typografi -muligheter viktig.

Hvor stort budsjett har du? Det er ikke noe i veien for å bruke et gratis tema, men mange av de beste WordPress temaene må du kjøpe en lisens for.

Les hvor finner du de beste WordPress temaene for mer informasjon.

Viktige faktorer ved valg av tema

Når du skal finne riktig tema for WordPress, er det ikke bare å velge et tema av god kvalitet eller noe «naboen» anbefaler. Du må finne et tema som passer for det nettstedet du skal lage.

Lag en liste over hvilke funksjoner du ønsker

Før du velger et tema, bør du lage en liste over funksjonene du ønsker på forhånd. Du bør bestemme hvilke funksjoner som er viktige, og hvilke du kan leve uten.

Hvis du ser etter et gratis tema, kan funksjonalitetsfilteret fra wordpress.org hjelpe deg å sortere temaer ut fra spesifikke egenskaper, som å være oversettelseklar, støtte for fremhevede bilder og mulighet for en fleksibel overskrift.

Finn riktig tema med funksjonalitetsfilteret i WordPress

Ikke velg et tema som har alt for mye ekstra

Du bør ikke velge et tema som har alt for mye ekstra. Noen temaer er nemlig pakket med «alt» av funksjoner, og disse kan bli en plage for deg senere.

Funksjonsrike tema kan være fint, men prøv å tenk at riktig tema for nettstedet ditt er det som har de funksjonene du trenger, uten så alt for mye ekstra.

En ulempe med temaer som har for mange funksjoner er at de ofte gir dårlige resultater i forhold til ytelse, hastighet og kan være kompliserte i bruk.

Hvis temaet du velger mangler en innebygd funksjon du trenger, kan du se om det finnes en utvidelse (plugin) som kan løse den samme oppgaven.

Finn et responsivt tema (obligatorisk)

I dag er det sjelden du finner temaer som ikke er responsivt, men vær oppmerksom på at et responsivt tema er helt obligatorisk for å lykkes på nett.

Responsive design betyr ganske enkelt at nettstedet er brukervennlig, ikke bare for datamaskiner, men for alle enheter som nettbrett og mobil.

Du kan selvsagt endre på temaet og implementere dette selv, men det er et dårlig utgangspunkt og krever at du har teknisk kunnskap om hvordan det gjøres.

Når du skal finne ut om et tema er responsivt, bør du lese spesifikasjonen for det aktuelle temaet. Dette er en viktig detalj som står i beskrivelsen eller på salgssiden. Er du i tvil kan du kontakte utvikleren direkte.

Du bør enkelt kunne endre farger

Det meste av markedsføring på Internett er basert på et godt visuelt utseende, og bruk av farger kan utgjøre mye. Hvis nettsiden består mest av nøytrale farger, vil et hint av en annen farge gjøre det mer interessant.

Hvis du prøver å bestemme mellom et mørkt eller lyst tema, kan vi røpe at rent statistisk vil de besøkende foretrekke lyse farger.

Det betyr ikke at riktig tema nødvendigvis er lyst, men et mørkt tema kan redusere lesbarheten og muligheten for mer konvensjonelle designelementer.

Velg tema med en skrift som er lett å lese

En hjemmeside som er lett å lese vil fange brukerens oppmerksomhet raskere. Det er en stor fordel at du gjør nettsiden enkel å navigere, og at innholdet du publiserer er lett å lese.. da bruker leserne mer tid på nettsiden din.

Skrift og fonter kan enkelt endres hvir du er kjent med CSS-koder, men mange temaer lar deg velge dette fra «Tilpass» eller en tema-meny, uten at du må sette inn koder.

Hvordan bedømme kvaliteten på et tema

Det finnes et enormt utvalg å velge mellom, men hvordan bedømmer du egentlig kvaliteten på et tema? Det er flere ting som spiller inn når du skal velge riktig tema for WordPress.

  • Popularitet – Hvor mange kunder eller nedlastinger utvikleren eller temaet har kan indikere hvor mange brukere som er fornøyd med temaet
  • Premium – Et tema du betaler for har ofte, men ikke alltid, bedre kvalitet og flere funksjoner enn et tema som er gratis
  • Oppdateringer – Temaer som oppdateres regelmessig viser at utvikleren jobber med å forbedre det og at det støtter nye utgaver av WordPress
  • Tilbakemeldinger – Les tilbakemeldinger fra brukere av et aktuelt tema. Dette er en fin måte å se hva andre mener og eventuelt hvilke utfordringer de har med temaet

Les når du bør vurdere å kjøpe et premium tema for WordPress.

Forbered deg på at du må oversette temaet

WordPress i seg selv er tilgjengelig på mange ulike språk, men situasjonen er ikke slik for mange temaer hvor språket vanligvis er på engelsk.

Skal du lage et nettsted på norsk, må du være forberedt på at hele- eller deler av temaet må oversettes. Da unngår du at forhåndsbestemt tekst vises på engelsk, mens resten av nettsiden er på norsk.

Mange vil argumentere for at dette bare er små kosmetiske detaljer, men det ser ikke særlig pent ut.

De fleste utvidelser- og temaer kan oversettes. Det er hverken vanskelig eller komplisert.

Oversett et tema til norsk

Når du har valgt WordPress temaet du ønsker å bruke på nettsiden din, bør du undersøke hvilken tekst som vises på feil språk. Typisk er dette forhåndsbestemt tekst som les mer, neste, forrige, kommenter osv.

Du kan velge å oversette hele temaet, eller bare den teksten som er synlig (anbefales) for leserne dine.

For mer informasjon les hvordan oversette en utvidelse eller et tema i WordPress.

Hvordan planlegger du å bruke WordPress

Når du skal finne riktig WordPress-tema er det lurt å tenke på hvor ofte, og hvordan du kommer til å skrive nye innlegg på nettstedet.

WordPress - Gutenberg editor

For en tid tilbake ble Gutenberg lansert som ny standard teksteditor i WordPress. Siden lansering har Gutenberg blitt mottatt med delte meninger: Noen liker den, andre foretrekker fremdeles den klassiske editoren.

Les hvordan bruke den nye editoren for å lære mer om Gutenberg.

Hvilken som er best vil det nok fortsatt være delte meninger om, men slik vi ser det er Gutenberg en mer komplett editor og den som gjelder fremover. Derfor er det lurt å velge et WordPress-tema som er kompatibel med den nye editoren.

Sidebygger: Beaver Builder

Dersom du skal lage profesjonelle forsider eller produktsider, kan Gutenberg komme litt til kort. Da kan du til fordel bruke en av de beste sidebyggerne på markedet i stedet.

Oppsummering

Når du skal starte ny nettside eller blogg, er det ikke lett å finne riktig WordPress-tema. Samtidig er det trolig det viktigste valget du gjør, ettersom temaet avgjør utseende og hvilke funksjoner som følger med.

En stor fordel med WordPress er at du har utrolig mange valgmuligheter, det finnes tusenvis å velge mellom, mange av høy kvalitet.

Før du kjøper et tema, eller investerer tiden din til å tilpasse et, er det en del ting du bør tenke på. For nybegynnere er det spesielt vanskelig å vite om eventuelle fallgruver, eller viktige faktorer å tenke på.

Les vår liste over gode gratis- og premium WordPress-temaer for mer inspirasjon.

Har du spørsmål eller tilbakemeldinger, hører vi gjerne fra deg i kommentarfeltet under, eller via kontaktskjemaet. Vi svarer på alle henvendelser.

Kanskje du liker

Skriv en kommentar

* Vennligst gjør deg kjent med vår personvernerklæring.

Vi benytter cookies for utvidet funksjonalitet, bedre nettleser-opplevelse, statistikk og målrettede annonser. OK Les mer

HOLD DEG OPPDATERT

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Sendes ut ca. hver 3. måned.