Hva er WordPress?

av naldy

Du har helt sikkert hørt om WordPress før, men hva er det egentlig? Enkelt forklart er WordPress verdens mest populære publiseringsverktøy for nettsider, blogger og nettbutikker.

Hvis du surfer på Internett, er det stor sjanse for at flere av nettstedene du besøker er laget med WordPress. I følge WordCamp er mer enn hvert 3. nettsted laget med WordPress.

Hva er egentlig WordPress?

Enkelt forklart er WordPress en applikasjon, eller mer spesifikt et publiseringsverktøy for nettsider, blogger og nettbutikker.

Da WordPress først ble lansert i 2003, var det en ren bloggplattform for å lage blogger, men i dag er WordPress det mest brukte verktøyet for å lage alle typer nettsted.

Et resultat av hvordan WordPress har blitt videreutviklet, har det faktisk aldri vært enklere å lage et nettsted. WordPress lar deg nå bygge, administrere og publisere alle typer nettsted, bare ved hjelp av nettleseren din.

LES OGSÅ: Hvordan starte en blogg

Du trenger ikke kunne å kode eller programmere for å bruke WordPress. WordPress er nemlig laget slik at du skal kunne gjøre (nesten) alt med pek-, dra- og slipp- prinsippet. Med andre ord skjuler WordPress mye av det tekniske, som HTML, CSS, JavaScript og PHP.

WordPress på WikiPedia

Hvis du ser på Wikipedia, kan du se at WordPress er definert som et gratis innholds system (CMS) basert på åpen kildekode, skrevet i PHP og paret med en database fra MySQL eller MariDB.

Gratis forklarer seg selv, men åpen kildekode betyr at koden WordPress er laget av er fri for alle å se, endre og distribuere. Dette er kjempebra for WordPress-brukere, fordi utviklere over hele verden kan jobbe aktivt for å gjøre WordPress bedre for deg og meg.

Mye av grunnen til at WordPress har blitt så populær, er fordi den tillater deg å installere temaer og utvidelser for flere funksjoner og muligheter.

LES OGSÅ: Hvordan starte en nettbutikk

WordPress har et stort bibliotek med gratis utvidelser, i skrivende stund mer enn 58.000 bare fra sin egen nettside. Det betyr at dersom du trenger en funksjon som ikke er til stede i WordPress, er sjansen stor for at noen har laget en utvidelse som kan legge til akkurat den egenskapen.

Det samme gjelder for temaer. Temaer bestemmer utseende på nettsiden din, og i skrivende stund finnes det mer enn 8000 gratis temaer hos wordpress.org.

Om det ikke er nok, finnes det mange utviklere som selger både temaer og utvidelser for profesjonelle WordPress-brukere.

WordPress i to utgaver

Hvis du er ny på WordPress, kan det være litt forvirrende å lære at WordPress finnes i to utgaver:

For nybegynnere er det helt vanlig å forveksle dem. Det du trenger å vite, er at det er to forskjellige plattformer med ulike muligheter.

WordPress i to utgaver (.com og .org)

Den viktigste forskjellen mellom wordpress.org og wordpress.com er prisen, hvor nettstedet ditt holder til, hvem som passer på det og hvilke muligheter du har.

Det klokeste valget for de aller fleste er wordpress.org.

LES OGSÅ: Hvordan flytte et nettsted fra wordpress.com

WordPress.com er en pakkeløsning som inkluderer webhotell, automatiske oppdateringer og vedlikehold. Du kan i utgangspunktet bare registrere dg for en gratis konto, og 10 minutter senere har du satt opp rammeverket eller skallet for nettsiden din.

Det høres jo veldig enkelt ut, men det er et stort MEN her.

På en gratis konto hos wordpress.com vil det plasseres annonser på nettsiden eller bloggen din, du må følge brukervilkår eller et reglement satt av andre, og du eier egentlig ikke innholdet på nettstedet selv.

LES OGSÅ: Hva er forskjellen mellom WordPress.com og WordPress.org

Du får også langt færre muligheter, du kan til eksempel ikke kan installere utvidelser eller velge det temaet du vil. Du kan derimot kjøpe deg «fri» fra alle disse begrensningene, men det blir gjerne dyrt – og vil likevel ikke gi deg mulighetene du har med wordpress.org.

Interessante WordPress-statistikker

WordPress er verdens mest populære innholdsstyringssystem (CMS) som driver mer enn hvert 3. nettsted på Internett. På toppen av det:

  • WordPress har en markedsandel på 60.8% i CMS-markedet
  • WordPress driver 14,7% av verdens beste nettsteder
  • Hver dag bygges mer enn 500 nettsted ved hjelp av WordPress
  • WooCommerce driver 22% av de beste nettbutikkene i verden
Plattform% av alle nettsted% av CMS-markedet
WordPress4064
Joomla2,64,6
Drupal1,73,0
Squarespace1,52,7
Wix1,32,3

Selv om konkurrerende plattformer som Squarespace og Wix har utviklet seg mye, viser tallene at WordPress ikke er i fare for å miste førsteplassen med det første. WordPress har også en dominerende posisjon over de to populære innholdssystemene Joomla og Drupal.

Historien bak WordPress

I følge WordPress Codex er WordPress den offisielle etterfølgeren av et bloggverktøy utviklet av den franske programmereren Michael Valdrighi, med navnet b2/cafeblog som ble lansert i 2001.

B2/Cafeblog

I 2002 sluttet Michael Valdrighi å utvikle b2/cafeblog. I 2003 publiserte en førsteårsstudent ved navn Matt Mullenweg, at han var interessert i å lage en ny variant av b2/cafeblog sammen med en som het Mike Little.

Første utgave av WordPress

I 2003 ble dermed den første utgaven av WordPress skapt av Matt Mullenweg og Mike Little.

Andre utviklere ble straks med i Mullenweg og Little sitt WordPress-prosjekt, inkludert opphavsmannen til b2/cafeblog, Valdrighi.

I april 2004 lanserte det daværende WordPress-teamet, sammen med medutvikleren Dougal Campbell, et knutepunkt for å varsle bloggsøkemotorer om nye innlegg eller oppdateringer kalt Ping-O-Matic.

Den første utgaven av WordPress som støttet utvidelser ble lansert senere i 2004, og allerede i 2005 hadde de lagt til muligheten for temaer.

Siden den gang har utviklingen av WordPress vært rask. Det som først var en en ren bloggplattform, er i dag et allsidig verktøy som kan brukes til å lage alle typer nettsted.

Hvem bruker WordPress

Mange store aktører bruker WordPress for sine nettsider. Dette inkluderer The New York Times, Spotify, TechCrunch, BBC, Facebook Newsroom, Walt Disney og nettsiden til Det Hvite Hus.

Spotify drevet av WordPress

Det faktum at WordPress fungerer bra for alle disse forskjellige nettstedene, er et bevis på hvor fleksibel plattformen er. Det er egentlig bare fantasien som setter grenser for hva WordPress kan brukes til.

Samtidig er det viktig å understreke at selv om mange store aktører benytter seg av det, er det fortsatt en kjempebra plattform som enkelt kan brukes av privatpersoner også. Du kan til eksempel lage en fotoblogg, reisedagbok, matblogg eller noe helt annet!

Det beste med WordPress er at alle kan bruke det, og det er gratis.

Ikke bare for små nettsted

Nei, det stemmer ikke. BuiltWith lar deg se markedsandelen for nettsteder som oppfyller visse kriterier, som å være i Quantcast Top 10K (en liste som prøver å samle de 10.000 mest trafikkerte nettstedene på Internett):

  • For nettsteder i Quantcast Top 10K har WordPress en markedsandel på 38%
  • For nettsteder i Quantcast Top 100K har WordPress en markedsandel på 35%

Hvis du sammenligner dette med WordPress sin samlede markedsandel, er faktisk WordPress enda mer populært blant høyt trafikkerte nettsteder.

Populær som e-handelsplattform

Fordi WordPress opprinnelig ble laget for bloggere, kan det for mange virke overraskende at plattformen dominerer også på andre områder som e-handel.

WordPress er populær som e-handelsplattform

WooCommerce, den mest populære utvidelsen for e-handel for WordPress, driver ifølge BuiltWith 7% av alle e-handelnettsted på Internett. Selv om dette tallet i seg selv ikke er veldig imponerende, er WooCommerce sin markedsandel faktisk større hvis du filtrerer bort nettsted med mindre trafikk.

Av de 1 million beste nettstedene på Internett, er WooCommerce fremdeles den mest populære e-handelsplattformen, med en markedsandel på 25%.

Hvorfor bruke WordPress?

For folk flest vil navn som WordPress, Joomla, Shopify, Magento, Wix og Squarespace være helt fremmede. Det er først når du begynner prosessen med å lage ditt eget nettsted disse navnene blir mer kjent for deg.

WordPress.org

Hver plattform har sine fordeler, men mange av de brukes bare til nisje-nettsted med spesifikke formål. Til eksempel Shopify som er en handelsplattform, og ikke en plattform du velger for å starte en blogg.

LES OGSÅ: Hvorfor du bør velge WordPress

Andre plattformer derimot, er mer fleksible. Disse kan du velge selv om du vil lage til eksempel en ren nettbutikk, eller kombinere nettbutikk og blogg på samme nettsted (hybrid).

Alt fra Squarespace til Wix har fantastiske verktøy for visse ferdighetsnivåer, men ingen av de er så gode som WordPress.

Fordeler

  • Programvaren er gratis og åpen kildekode
  • Du kan enkelt lage alle typer nettsted
  • WordPress støtter mange medietyper
  • Det er lett å lære seg og har et stort felleskap
  • Du kan utvide nettstedet med temaer og utvidelser
  • Det kreves ingen kunnskap om kode eller programmering
  • Du blir lettere synlig på Internett (SEO)
  • Du eier alle data selv og har full kontroll over nettstedet
  • WordPress er den beste bloggplattformen på markedet

Ulemper

  • Du har ansvaret for nettstedet ditt. Det betyr at du også er ansvarlig for vedlikehold, sikkerhet, sikkerhetskopier og installering av oppdateringer. Du kan automatisere alle disse oppgavene, men de vil fortsatt kreve noe oppmerksomhet (med mindre du bruker et administrert webhotell for WordPress)
  • Det tar litt tid for de fleste nybegynnere å lære seg det grunnleggende. For å komme i gang raskere, kan du til eksempel melde deg på et kurs i WordPress.

Hva trenger du for å bruke WordPress?

Ingen lisens og lave kostnader gjør at hvem som helst har råd til å sette opp et nettsted drevet på WordPress.

Private, enkeltpersonforetak, bedrifter, foreninger eller andre små organisasjoner kan lansere et topp moderne nettsted klart for deling til sosiale medier og nettannonsering på mikrobudsjett.

Det eneste du trenger for å bruke WordPress er webhotell og eget domenenavn. Du finner svært mange leverandører som tilbyr disse tjenestene i alle prisklasser (og kvaliteter).

LES OGSÅ: Valg av hosting og ulike typer webhotell

Når du har kjøpt webhotell og domenenavn, kan du (hos de fleste leverandører) installere WordPress gratis ved hjelp av noen få museklikk.

Hva er et domenenavn?

Et domenenavn er navnet du skriver inn i nettleseren for å besøke nettsiden din. Det er din adresse på Internett, på samme måte som WPologi har adressen wpologi.no og Google har adressen google.com.

Å velge et godt domenenavn er viktig for å lykkes på nett. Domenenavnet fronter alle kunderelasjoner og du bygger merkevaren din rundt det. Bruk god tid, slik du er sikker på at du velger riktig.

LES OGSÅ: Beste leverandør av domenenavn

Hvis det er mulig, anbefaler vi å holde deg til .com og .no. Dette er de mest kjente utvidelsene og fremstår mer troverdig. Moderne utvidelser som .cool kan se bra ut ved første øyekast, men i verste fall skaper de et dårlig inntrykk.

Et domenenavn koster ca. 100,- kr pr. år hos en anerkjent leverandør.

Hva er et webhotell?

Et webhotell er nettstedets tilholdssted på Internett hvor alle filer, bilder, videoer osv. er lagret. Alle nettsted trenger et webhotell for at innholdet på nettsiden skal være tilgjengelig for andre brukere til enhver tid.

LES OGSÅ: Beste webhotell for WordPress

Et webhotell koster ca. 20,- kr pr. år, men her er det store variasjoner mellom de ulike tilbyderne. Vær oppmerksom på at det sjelden lønner seg å velge det rimeligste alternativet.

Hvordan bruke WordPress?

Alle WordPress-nettsted har en forside og bakside, eller det som på fagspråket kalles for «frontend» og «backend».

Forsiden er den som er synlig for alle som besøker nettstedet ditt. Baksiden er det som kalles for kontrollpanelet hvor du styrer alt i WordPress, som bare er tilgjengelig for de som logger inn med et gyldig brukernavn og passord.

Fra kontrollpanelet kan du til eksempel publisere innhold, konfigurere nettstednavigasjon eller menyer, velge et utseende, legge til funksjoner, gjøre vedlikehold og mye mer.

WordPress kontrollpanel

All administrasjon og publisering av innhold skjer via nettleseren din, du trenger altså ikke installere noen programmer eller apper på datamaskinen din.

LES OGSÅ: Kurs i WordPress for nybegynnere

For å lære mer om WordPress, anbefaler vi å lese innleggene du finner her på WPologi.

Hvis det er noe du lurer på, må du gjerne benytte kommentarfeltet nedenfor eller kontakte oss ved hjelp av kontaktskjemaet. Vi svarer på alle henvendelser.

Lykke til med WordPress!

Kanskje du liker

Skriv en kommentar

* Vennligst gjør deg kjent med vår personvernerklæring.

Vi benytter cookies for utvidet funksjonalitet, bedre nettleser-opplevelse, statistikk og målrettede annonser. OK Les mer

HOLD DEG OPPDATERT

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Sendes ut ca. hver 3. måned.