Når og hvorfor bruke premium temaer og utvidelser

av naldy
Premium Tema og Utvidelser

I noen situasjoner er kjøp av premium temaer og utvidelser fornuftig, til eksempel når de inkluderer funksjonalitet eller design du ikke får andre steder.

Som bruker av WordPress har du flere tusen gratis temaer og utvidelser å velge mellom. Det finnes gratisløsninger for praktisk talt alle scenarier, og i mange tilfeller, også et premium alternativ.

Vi ser nærmere på hva som er forskjellen, og hva du bør tenke på før du kjøper.

 

Hva er premium WordPress temaer og utvidelser

Den største forskjellen mellom gratis og premium, foruten at en er gratis og den andre koster penger, er at premium kommer med brukerstøtte og oppdateringer.

Den enkleste definisjonen er at premium koster penger. Hvis det ikke er gratis, er det premium. Det er ingen faste standarder eller sertifiseringer som gjør temaer eller utvidelser premium.

I utgangspunktet kan alle lage et tema eller en utvidelse for WordPress, merke det som premium, og selge det for penger.

Men typisk sett, vil premium være utviklet av profesjonelle, og laget for et marked som er villig til å betale for et bedre produkt.

Soledad Fashion

Premium temaet «Soledad»

Om du har prøvd et premium tema fra en anerkjent utvikler, vet du det er mye godsaker med, i tillegg til et utseende som har det lille ekstra.

 

Hvorfor du bør velge premium

Før vi går nærmere inn på hvorfor du bør velge premium, ønsker vi å være helt klare: Premium er ikke nødvendigvis bedre enn gratis.

Du må selv finne ut hvilken som best dekker dine behov, ta hensyn til kostnaden, og foreta en vurdering om premium er riktig for deg.

Vi ser litt på fordelene du kan få av å velge premium.

 

Support / Brukerstøtte

En av de største fordelene med å velge premium er den dedikerte brukerstøtten som følger med. Her får du direkte tilgang til utviklerne, enten på e-post eller forum, som tar seg tid til å svare på spørsmål, veilede deg og løse eventuelle problemer som kan oppstå.

God brukerstøtte kan spare deg fra timer med leting på nettet etter en løsning. Vår erfaring er at de seriøse aktørene strekker seg langt for å få fornøyde kunder.

Dokumentasjon

I tillegg til dedikert brukerstøtte kommer premium WordPress temaer og utvidelser med langt bedre dokumentasjon enn det som følger et gratis alternativ.

Det finnes selvsagt unntak, men vår erfaring er at utviklere som får betalt tar seg tid til å lage mer fullstendig dokumentasjon.

God dokumentasjon er en vinn-vinn-situasjon for alle parter. Du kommer deg raskt i gang, og utvikleren sparer tiden det tar å løse startvansker.

Ofte kan dokumentasjon for et premium produkt sjekkes på forhånd. Derfor anbefaler vi deg å undersøke om dokumentasjonen er tilstrekkelig før du handler.

Dersom det ikke er et produkt som har tilnærmet null konfigurasjon, eller tilbyr et særdeles enkelt oppsett, bør produktet alltid ha god dokumentasjon.

Oftere oppdateringer

Selvfølgelig får mange gratis utvidelser også regelmessige oppdateringer, men etter vår mening er premium utvidelser raskere ute med nyheter, feilrettinger og utvidet funksjonalitet.

Noen utviklere har egne blogger hvor de legger ut veikartet videre, og er åpne for ønsker og tilbakemeldinger fra kunder.

Hvis du leter eter en utvidelse for å håndtere viktig funksjonalitet på siden din, må du sørge for at du velger en utvidelse som får regelmessige oppdateringer. Hvor hyppige oppdateringer for den aktuelle utvidelsen er, kommer lett frem ved å se på oppdateringshistorikken.

Behov for en spesifikk funksjon eller design

Om du trenger en spesifikk funksjon for nettstedet ditt, som ikke er å oppdrive i en gratis utvidelse, er premium eneste løsning.

Et godt eksempel er tilleggsutvidelser for WooComerce. Dette er svært spesifikke tilleggsfunksjoner i WooCommerce hvor det ikke finnes et gratis alternativ.

 

«Freemium»

Noen utvidelser er såkalte «freemium» utvidelser, som er en gratisversjon av en premium utvidelse. Disse «freemium» utvidelsene har de essensielle funksjonene, men mangler tilleggsfunksjoner som kun er tilgjengelig i premium.

Utvidelsen Duplicator, en av de beste utvidelsene for å sikkerhetskopiere nettstedet ditt, er en av mange «freemium» utvidelser. Gratisversjonen lar deg sikkerhetskopiere, klone og gjenopprette et WordPress nettsted.

Dette er jo de mest essensielle funksjonene en trenger fra en utvidelse for sikkerhetskopiering.

Duplicaor Pro

Derimot, kjøper du premium utgaven, får du i tillegg prioritert brukerstøtte, automatiske sikkerhetskopier, egen installasjons veiviser for webhotell basert på cPanel, skytjenester (Dropbox, Google Drive, OneDrive, Amazon S3, FTP/SFTP), e-post varsler og mye mer.

Utviklerne bak Duplicator har laget en full oversikt over de ulike versjonene her. Lignende modeller finnes for mange  «freemium» utvidelser.

 

Konklusjon

Det er mange situasjoner hvor premium gir et mer helhetlig produkt. I noen tilfeller får du funksjoner (utvidelser) eller et utseende (tema) som ikke finnes gratis alternativer for. Er premium innenfor budsjettet ditt, kan det absolutt være verdt pengene.

Men WordPress tilbyr mange gratis alternativer, noe som betyr at dersom budsjettet ikke tillater det, kan du ofte komme langt uten å bruke penger.

Når det er sagt, la oss oppsummere hva du får ved å velge premium:

  • Tilgang til dedikert brukerstøtte
  • Ofte langt bedre dokumentasjon, lettere å komme i gang
  • Flere oppdateringer, produktet følger med i tiden
  • Funksjoner og kvaliteter som ikke er tilgjengelig gratis

 

Dersom du velger å kjøpe premium, anbefaler vi å undersøke litt på forhånd. Kjøp bør gjøres fra anerkjente butikker og forhandlere. Da blir du fornøyd, og dersom ikke, får du pengene tilbake.

Hvilke tanker gjør du deg om premium produkter til WordPress?

Kanskje du liker

Skriv en kommentar

* Vennligst gjør deg kjent med vår personvernerklæring.

Vi benytter cookies for utvidet funksjonalitet, bedre nettleser-opplevelse, statistikk og målrettede annonser. OK Les mer

HOLD DEG OPPDATERT

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Sendes ut ca. hver 3. måned.