Slik stopper du spam-kommentarer i WordPress

av naldy

Spam-kommentarer kan være et frustrerende problem du blir nødt å finne en løsning for. Heldigvis finnes det en rekke gode tips, innstillinger og utvidelser du kan ta i bruk.

Internett er fullt av boter som automatisk sprer koblinger til falske nettsted. Formålet med disse er å spre reklame, bli rangert i søkemotorer eller få utilsiktede klikk fra intetanende brukere.

Når det er sagt finnes det også spam skrevet av lesere også. Disse er ofte ikke relatert til innholdet på siden, dårlig skrevet men allikevel vanskeligere å fange.

Hvis du ikke holder et øye med nettsiden din og spam-kommentarer blir publisert, vil både leserne dine og søkemotorer kunne se de.

Dette påvirker nettsidens rykte og i verste fall markerer søkemotorer nettstedet som usikkert.

Ingen ønsker å kaste bort tiden med å måtte håndtere spam, den tiden er mye bedre brukt på å utvikle- og skape innhold til nettsiden din i stedet.

Deaktiver kommentarer

Det første alternativet du har er å deaktivere kommentarer helt og holdent. Kanskje du ikke ønsker kommentarer i det hele tatt, eller vil benytte metoden for å beskytte deg.

Den enkleste måten å gjøre dette på er å fjerne muligheten for «Tillat andre å kommentere nye innlegg og sider» som du finner i kontrollpanelet under Innstillinger > Diskusjon.

Stopp spam-kommentarer

En annen måte å gjøre dette på er å bruke en gratis utvidelse som deaktiverer kommentarer. Med denne utvidelsen kan administratorer både deaktivere for kommentarer globalt eller basert på type innlegg med noen få museklikk.

Hvis ingen av disse metodene virker for deg, eller du heller vil gjøre det i form av kode, kan du simpelthen fjerne kommentar-delen fra temaet du bruker.

For å deaktivere kommentarer for sider, åpne filen page.php og se etter koden:

<?php comments_template( '', true ); ?>

Erstatt koden ovenfor med denne:

<!-- Deaktiver kommentarer
<?php comments_template( '', true ); ?>
-->

For å deaktivere kommentarer for innlegg, åpne filen single.php og se etter koden:

<?php comments_template(); ?>

Erstatt koden ovenfor med denne:

<!-- Deaktiver kommentarer
<?php comments_template(); ?>
-->

Slå av anonyme kommentarer

Et alternativ for å hindre spam-kommentarer er å slå av anonyme kommentarer. Den innebygde funksjonen i WordPress spør vanligvis etter fire opplysninger: kommentar, navn, e-post og nettside.

Hvis anonyme kommentarer er aktivert, vil de ikke bli bedt om å skrive inn hverken navn eller e-post. Dette gjør nettsiden mer sårbar for spam-boter som stadig søker etter kommentarskjemaer på ulike nettsider.

For å deaktivere anonyme kommentarer, må du aktivere for «Kommentarforfatteren må fylle ut navn og e-post» som du finner i kontrollpanelet under Innstillinger > Diskusjon.

Stopp spam-kommentarer

Aktiver kommentarmoderering

Ditt neste alternativ for å stoppe spam-kommentarer i WordPress er å benytte noen av de innebygde modereringsfunksjonene. Disse finner du i kontrollpanelet under Innstillinger > Diskusjon.

Den første er muligheten til å manuelt godkjenne hver kommentar.

Selv om dette ikke reduserer mengden med spam, kan det være en effektiv måte å sørge for at besøkende på nettsiden din kun ser kommentarer av høy kvalitet som du har godkjent.

Den andre er moderering av kommentarer, hvor du til eksempel kan automatisk moderer en kommentar dersom den inneholder et visst antall koblinger. Du kan lage en liste over ord, nettadresser, IP-adresser osv. som automatisk vil modereres.

Den siste er å svarteliste kommentarer. Her kan du også lage en liste over ord, nettadresser, IP-adresser osv. Men i stedet for at kommentarer modereres, sendes de direkte til papirkurven.

Stopp spam-kommentarer med kommentarmoderering

Fjern koblinger for kommentarforfatter

Når en bruker legger igjen en kommentar på nettsiden din, blir navnet til forfatteren automatisk koblet til det han eller hun skrev inn som sin nettadresse i skjemaet.

Fjern koblinger for kommentarforfattere

Noen ganger vil besøkende skrive en kommentar bare for å få denne koblingen på siden, og håper at noen vil klikke på den.

Hvis dette er en utfordring på nettsiden din, eller du tror det kan forbedre kvaliteten på kommentarene, kan en kode i functions.php deaktivere koblinger for kommentarforfattere helt.

<!-- Deaktiver koblinger for kommentarforfattere -->
add_filter( 'get_comment_author_link', 'rv_remove_comment_author_link', 10, 3 );
function rv_remove_comment_author_link( $return, $author, $comment_ID ) {
	return $author;
}

Stopp kommentar-spam med en utvidelse

Et annet populært og enkelt alternativ er å bruke en utvidelse for å hindre spam-kommentarer i WordPress. Les hvordan installere en utvidelse for mer informasjon.

Akismet Anti-Spam

Akismet er inkludert i alle WordPress-installasjoner og er utviklet av Automattic. Utvidelsen analyserer data fra millioner av nettsider og beskytter WordPress mot spam. Den er gratis for personlig bruk, og koster fra $5 pr. mnd. for kommersielle nettsider.

Akismet Anti-Spam

Utvidelsen er i skrivende installert på mer enn 5 millioner nettsted, og anbefales for alle som ønsker en enkel metode for å beskytte seg mot spam-kommentarer.

WPBruiser (no Captcha anti-spam)

WPBruiser er en annen utvidelse som bidrar til å stoppe spam-kommentarer i WordPress. Utvidelsen stopper boter fra å legge igjen kommentarer, registrere nye brukere, logge inn, tilbakestille passord og mye mer.

WPBruiser Anti-Spam

Hvis du ønsker at WPBruiser skal beskytte deg mot spam for kontaktskjemaer, forum m.m. kan dette kjøpes som individuelle tillegg – eller du kan kjøpe alt samlet fra CodeCanyon.

Antispam Bee

Antispam Bee er en annen utvidelse som stopper spam-kommentarer i WordPress. Utvidelsen er gratis, reklamefri og har mange filtere.

Antispam Bee

Antispam Bee kan vurdere om en kommentar er spam basert på tidspunkt, språk, lokasjon, IP-adresse, gyldig Gravatar m.m.

Google Captcha (reCAPTCHA)

Google Captcha (reCAPTCHA) er enkel å bruke, uten at det påvirker brukeropplevelsen ved å stille forvirrende spørsmål eller bilder som er vanskelig å lese.

Google Captcha (reCAPTCHA)

Utvidelsen virker ikke bare for spam-kommentarer, men også for registrering- og loginskjemaer, tilbakestille passord m.m.

Bruke Disqus som kommentarsystem

Sist men ikke minst, en måte å stoppe spam-kommentarer er å ikke bruke WordPress for kommentarer, men i stedet bruke Diqus. I følge Disqus bruker de sin egen antispam-programvare for å bekjempe spam.

Disqus har gode verktøy for å moderere kommentarer. En av de er bla. at kommentarer som inneholder koblinger må godkjennes manuelt.

Disqus Kommentarsystem

Hvis du velger å bruke Disqus på nettsiden din anbefaler vi at du benytter den kostnadsfrie utvidelsen Disqus Conditional Load. Denne er laget for å kunne bruke kommentarsystemet uten at det påvirker ytelsen for nettsiden din.

Hvis du sliter med spam-kommentarer er Disqus et system som virker bra. Disqus er gratis å bruke, men ønsker du en reklamefri utgave koster den fra $9 pr. mnd.

Har du spørsmål kan du benytte kommentarfeltet under, eller bruke kontaktskjemaet vårt. Vi svarer på alle henvendelser.

Kanskje du liker

Skriv en kommentar

* Vennligst gjør deg kjent med vår personvernerklæring.

Vi benytter cookies for utvidet funksjonalitet, bedre nettleser-opplevelse, statistikk og målrettede annonser. OK Les mer

HOLD DEG OPPDATERT

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Sendes ut ca. hver 3. måned.