Test av SiteGround: Høy kvalitet til lav pris

av naldy

SiteGround er kjent for solide servere, god pålitelighet og brukerstøtte. Vi har testet tjenestene de leverer for å se om de lever opp til ryktet sitt.

SiteGround er en veldig populær webhotell-leverandør som tilbyr brukerne sine flere forskjellige hosting-alternativer. Disse inkluderer administrert webhotell med e-post, sky- og dedikerte servere.

I denne omtalen testet vi webhotell-planen «GrowBig» som er standard webhotell med e-post. Se hva som skiller de forskjellige alternativene her.

Om SiteGround

I 2004 ble hostingverdenen introdusert til et nytt navn: SiteGround. Selskapet ble grunnlagt i Sofia, Bulgaria av en gruppe studenter, og har vært vellykket siden.

SiteGround er i dag et av verdens største uavhengige hostingselskap med mer enn 400 ansatte. Selskapet har kontor i England, Bulgaria, Italia, Spania og USA.

I følge selskapet selv er de vert for mer enn 2 millioner domenenavn, behandler mer enn 1500 e-postforespørsler, 1000 telefonsamtaler og 3000 chatforespørsler hver eneste dag.

SiteGround Web Hosting Platform

Selskapet er i dag en totalleverandør med mange hosting-alternativer. Disse er delt webhotell med e-post, cloud, virtuelle- og dedikerte servere.

Hva får du med SiteGround?

I denne omtalen testet vi webhotell-planen «GrowBig» som er den mest populære planen for nybegynnere, små- og mellomstore bedrifter.

Webhotell fra SiteGround er Linux-basert og bruker det markedsledende kontrollpanelet cPanel. Det gir kunder et stort mangfold av tjenester med enkel administrasjon.

Serverlokasjon på tre kontinenter

Serverlokasjon på tre kontinenter

Webhotellets lokasjon og infrastruktur er viktig for at et nettsted skal oppleves raskt og responsivt. SiteGround har servere på tre kontinenter og lar deg velge det som passer best for deg og dine brukere.

 • Amsterdam, Nederland (39 ms)
 • London, Storbritannia (43 ms)
 • Chicago, USA (129 ms)
 • Singapore, Asia (209 ms)

Responstiden fra Norge (skrevet i parantes) er svært bra til datasentrene i Europa, noe som gjør de til et godt valg for norske nettsted.

Hvis du ønsker å teste responstid fra egen tilkobling kan du finne IP-adressen til datasentrene her.

Markedets enkleste installasjon

SiteGround har trolig en av markedets enkleste installasjon for WordPress, WooCommerce og Joomla.

Når du kjøper webhotell hos SiteGround vil du motta en e-post med nyttig informasjon om kontoen din, samt en kobling til å sette opp et nytt nettsted.

Klikk på koblingen du får på e-postmeldingen eller logg inn i kontrollpanelet for å starte veiviseren. I veiviseren kan du velge om du vil lage et nettsted med WordPress, WooCommerce, Joomla, Drupal osv.

Du trenger bare skrive inn ønsket brukernavn og passord før du er i gang med et nytt nettsted. Enklere blir det ikke.

Veiviser - Installer WordPress, WooCommerce, Joomla, Drupal, Weebly m.m.

Hvis du av en eller annen grunn ikke ønsker å opprette et nettsted med veiviseren, kan du velge «Don’t need help now». Dette er for deg som vil migrere et nettsted du allerede har, vil laste opp filer manuelt, gjenopprette en klone med Duplicator osv.

Kontrollpanel for kontoadministrasjon

Alle webhotell fra SiteGround er basert på den markedsledende plattformen- og kontrollpanelet cPanel. Selskapet har tilpasset kontrollpanelet noe, hvor de bla. har integrert flere funksjoner man vanligvis ikke finner i cPanel.

Vi liker godt at de har lagt inn flere nyttige funksjoner, men samtidig skulle vi ønske de gikk over til det nye temaet (utseendet) cPanel lanserte for en stund tilbake. Det nye temaet er noe enklere å navigere, og dette er noe vi kommer til å bringe videre.

Kontrollpanel for kontoadministrasjon

Kontrollpanelet har mange valg i form av ikoner. Her får du et brukervennlig og grafisk grensesnitt for å styre alle funksjoner man kan tenke seg:

 • Filbehandler
 • Domener
 • Databaser
 • E-post
 • FTP
 • Sikkerhetskopier
 • Cron-jobber
 • PHP-versjoner
 • Utviklerverktøy
 • Statistikk
 • Sikkerhet
 • ..og mye mer!

Kontrollpanelet bidrar til å gjøre alt så mye enklere, og ikke minst tidsbesparende.

Automatiske- og øyeblikkelige sikkerhetskopier

Sikkerhetskopier kjøres automatisk hver eneste dag og lagres opptil 30 dager. Alt du lagrer på webhotellet blir sikkerhetskopiert, inkludert nettsted, filer, databaser og e-post.

I et nødstilfelle kan du gjenopprette hele webhotell-kontoen, filer, databaser eller e-post med noen få museklikk.

Gjenopprett sikkerhetskopi med noen få klikk

For de som er på webhotell-planen «GrowBig» og «GoGeek» får man i tillegg noe de kaller for on-demand eller øyeblikkelige sikkerhetskopier.

Øyeblikkelige sikkerhetskopier er særlig nyttig når man har behov for en ekstra trygghet før eventuelle endringer eller oppdateringer på nettstedet.

Hos SiteGround kan du lagre opp til 5 øyeblikkelige (on-demand) sikkerhetskopier av gangen.

Øyeblikkelig eller on-demand backup

Kunder som velger den rimeligste webhotell-planen «StartUp» kan bruke tjenesten med et tillegg i prisen, eller som et alternativ bruke en utvidelse for sikkerhetskopiering i WordPress.

Vi er godt tilfreds med rutinene for sikkerhetskopiering hos SiteGround, men anbefaler likevel at man i tillegg gjør egne sikkerhetskopier.

Stor verktøykasse for WordPress

Hvis du velger å bli kunde hos SiteGround får du en imponerende stor verktøykasse for WordPress. SiteGround har flere egenutviklede verktøy for å gjøre mange av de administrative oppgavene i WordPress enklere.

Noen av disse inkluderer funksjoner for å tilbakestille passord, sikre kontrollpanelet med SSL, sette riktige filrettigheter, endre- eller flytte til nytt domene m.m.

Egenutviklede verktøy for administrative oppgaver i WordPress

En annen viktig funksjon SiteGround har implementert er automatiske oppdateringer for WordPress. Verktøyet heter «WordPress Autoupdate Manager» og lar deg aktivere automatiske oppdateringer for WordPress-kjernen og utvidelser.

Automatiske oppdateringer for WordPress

Sikkerhetsoppdateringer for WordPress er helt obligatorisk for å beskytte deg mot mange sikkerhetstrusler.

WordPress staging, kloning- og migrering (test- og utviklermiljø)

Særlig godt liker vi at SiteGround tilbyr gode verktøy for staging, kloning og migrering.

Disse bidrar til at du kan gjøre ferdig et nettsted, teste endringer, nye oppdateringer, utvidelser, temaer osv. før du sender de live bare ved å trykke på en knapp.

Verktøykasse eller toolkit for WordPress

I tillegg til disse får du Git integrert i kontrollpanelet. Git er ikke så mye brukt av nybegynnere, men er et verdifult verktøy for utviklere som lar deg få tilgang til, laste ned, spore og distribuere oppdateringer.

Vi har ikke testet Git-integrasjon da den ikke er inkludert i planen vår «GrowBig» hos SiteGround. Verktøyet er (desverre) bare tilgjengelig for de som velger webhotell-planen «GoGeek» som koster noe mer.

Et verktøy vi derimot fikk prøvd er WordPress Migrator. WordPress Migrator er et verktøy for deg som ønsker å flytte et nettsted med WordPress fra en annen webhotell-leverandør over til SiteGround.

For mange kan det være vanskelig å skulle flytte WordPress til nytt webhotell. Det er derimot overraskende enkelt med verktøyet SiteGround har utviklet.

Når du vil migrere et nettsted installerer du bare utvidelsen SG Migrator for WordPress. Du får en kode i kontrollpanelet hos SiteGround som man skal lime inn i utvidelsen for WordPress. Deretter klikker du på «Transfer» for å utføre kopieringen.

SiteGround Migrator

Her på WPologi får vi ofte henvendelser fra lesere som har problemer med å flytte et nettsted. Vi har bla. skrevet innlegget hvordan klone et nettsted med Duplicator hvor vi forklarer denne prosessen steg for steg.

Hvis du er kunde hos SiteGround vil vi derimot heller anbefale å bruke deres verktøy. Vi satte opp et demonettsted med WordPress, installerte utvidelsen, limte inn koden og klikket på «Transfer».

Hele prosessen tok bare noen minutter og fungerte helt smertefritt. Bra!

Optimaliser WordPress med SuperCacher

SuperCacher er et sett med egentuviklede verktøy for å øke hastighet, ytelse og antall besøkende et nettsted kan håndtere betraktelig.

Cache eller hurtigbuffer er den raskeste måten å forbedre ytelsen i WordPress. Du vil umiddelbart merke at nettstedet laster raskere.

SuperCacher har tre nivåer:

 • Level 1 – Statisk cache for bilder, CSS, Javascript, Flash m.m.
 • Level 2 – Lagrer kopier av dynamisk innhold i serverminnet
 • Level 3 – Memcached-teknologi for databasespørringer m.m.

«Level 1» er de funksjonene man vanligvis finner i utvidelser som anbefales for caching i WordPress. De neste nivåene derimot er serverbasert cache og ikke noe alle webhotell-leverandører tilbyr.

Hos SiteGround behøver du ikke en utvidelse for cache i WordPress, forutenom den de har utviklet selv som heter SG Optimizer.

Innstillinger for SuperCacher og SG Optimizer

I utvidelsen SG Optimizer kan du kontrollere alle tre nivåer for cache. Utvidelsen har alt du trenger for å gjøre nettstedet ditt raskere og bedre optimalisert, inkludert komprimering for bilder.

Oppsummering av muligheter i SG Optimizer:

 • Cache på 3 nivåer – Administrer 3 nivåer for cache, ekskluder- tøm og test cache
 • Aktiver HTTPS – Sørger for at alle brukere lander på HTTPS-utgaven av nettsiden din
 • Fiks usikkert innhold – Aktiver dette valget hvis du får varsel om koblinger til usikkert innhold
 • Velg PHP-versjon – Endre hvilken PHP-versjon du vil bruke for WordPress
 • Aktiver GZIP – Komprimerer innhold før det sendes til leseren for bedre hastighet
 • Nettlesercache – Setter regler for nettlesercache slik at statisk innhold laster raskere
 • Minifiser HTML – Fjerner unødvendig innhold i HTML-filer for å redusere størrelse
 • Minifiser CSS – Minifiserer innhold i CSS-filer for å redusere størrelse
 • Kombiner CSS – Kombiner CSS kode for færre forespørsler
 • Optimaliser bilder – Komprimerer bilder på nettsiden for raskere lasthastighet
 • Lazy Load – Laster inn bilder først når de er synlige i nettleseren

Profesjonelle e-postadresser (IMAP, POP3 og WEB)

I motsetning til generell e-post, lar en profesjonell e-post adresse deg bruke navnet på virksomheten din i selve adressen. Til eksempel kristian@wpologi.no.

Hvis du velger å bli kunde hos SiteGround får du e-postfunksjon inkludert. Du kan opprette så mange e-postadresser du bare vil, administrere filer for søppelpost, videresending, autosvar m.m.

Profesjonelle e-postadresser med SiteGround

For å lese e-post kan du bruke enhver e-postbehandler for Windows, Mac, Linux, iPhone og Android. Eller du kan koble til webmail og lese e-post direkte i nettleseren.

Les e-post fra nettleseren med Roundcube

SiteGround setter ikke noen begrensning for antall e-postadresser du kan opprette, men setter en grense for hvor mye du kan lagre på hver.

 • StartUp – Hver e-postadresse kan lagre inntil 2000 MB
 • GrowBig – Hver e-postadresse kan lagre inntil 4000 MB
 • GoGeek – Hver e-postadresse kan lagre inntil 6000 MB

Selv om mange velger å bruke annen leverandør som G-Suite eller Office 365 for e-post, liker vi at man har mulighet for dette på webhotellet.

Tekniske detaljer (oppsummert)

Før vi ser nærmere på fart, oppetid og hastighetsresultater, oppsummerer vi noen av de tekniske detaljene du får hos SiteGround.

 • HTTP/2 – Alle nettsted benytter oppdatert HTTP protokoll
 • Gratis SSL – Gratis SSL sertifikater fra Let’s Encrypt, eller du kan installere ditt eget
 • E-postkontoer – Opprett så mange profesjonelle e-postadresser du vil
 • CloudFlare CDN – Alle planer inkluderer CDN fra CloudFlare med støtte for HTTP/2
 • Backup – Automatisk sikkerhetskopi av nettsider, filer, databaser og e-post kjøres hver dag (lagres opptil 30 dager)
 • On-demand backup – Utfør en øyeblikkelig sikkerhetskopi når du trenger ekstra trygghet før endringer m.m.
 • Brukerstøtte – SiteGround tilbyr brukerstøtte på telefon, e-post og live chat 24 timer i døgnet
 • Fornøydgaranti – Prøv tjenesten før du bestemmer deg med 30-dagers fornøydgaranti (pengene tilbake)
 • Databaser – Ubegrenset antall databaser for. Administrer databaser med phpMyAdmin og phpPgAdmin
 • cPanel – Enkel administrasjon med det markedsledende kontrollpanelet cPanel
 • SFTP/SSH – Sikker tilgang til nettstedsområdet med SFTP- og SSH
 • PHP – Veksle mellom flere PHP-versjoner (5.6, 7.0, 7.1, 7.2, 7.3) fra kontrollpanelet eller en utvidelse i WordPress
 • Gratis flytting – SiteGround hjelper deg med å flytte over fra en annen webhotell-leverandør
 • WordPress Toolkit – Egenutviklede verktøy for å gjøre mange administrative oppgaver i WordPress enklere
 • Staging og kloning – Gjør ferdig et nettsted, test endringer, oppdateringer, utvidelser, temaer osv. før du sender de live
 • WordPress Migrator – Verktøy for å flytte et nettsted på egenhånd fra en annen webhotell-leverandør
 • SuperCacher – Cache på 3 nivåer for økt hastighet, ytelse og antall besøkende nettstedet kan håndtere
 • Automatiske oppdateringer – Aktiver automatiske oppdateringer for WordPress
 • Statistikk for nettsted – Se detaljert informasjon om besøkende, forbruk og analyse

Dette er bare en kort oppsummering. Les fullstendig liste hos SiteGround for mer informasjon.

Hastighet og ytelse

Vi har testet hvor raske våre nettsider ble hos SiteGround. Når vi tester hastighet og ytelse, bruker vi et demo-nettsted som er laget for å replikere et moderne nettsted med bilder, tekst, widgeter og menyer.

Demo-nettstedet bruker magasin- og multifunksjons-temaet PenNews, et tema som er rikt på funksjoner og kan ikke regnes som en «lettvekter».

Demo-nettsted

Detaljer for demo-nettsted:

GTmetrix-resultater

SiteGround GTmetrix-resultater

GTmetrix-lokasjon: London, UK
Nettstedslokasjon: Amsterdam, NL

Fully Loaded Time: 1.2s
Total Page Size: 1.23MB
Requests: 53

Pingdom-resultater

SiteGround Pingdom-resultater

Pingdom-lokasjon: Frankfurt, GE
Nettstedslokasjon: Amsterdam, NL

Load time: 661ms
Page size: 1.3MB
Requests: 53

SiteGround er i stand til å levere god lasthastighet, og er den raskeste leverandøren vi har testet i denne prisklassen.

Pålitelighet

Pålitelighet er en viktig faktor å vurdere når man skal velge webhotell. Det er ingenting som er mer frustrerende enn nedetid.

Webhotell hos SiteGround er det man kaller for delt- eller shared hosting, noe som betyr at flere brukere deler på server-ressursene.

SiteGround benytter kontainer-teknologi (LXC) for å holde brukere adskilt, og sørger for at alle nettsted til enhver tid har de ressursene de trenger. Det gir webhotellet økt stabilitet selv når serveren opplever høyere belastning enn vanlig.

I følge serviceavtalen garanterer SiteGround for 99.9% oppetid, noe som tilsvarer ca. 10 minutter nedetid i løpet av en uke, eller 8 timer og 45 minutter i løpet av et år.

Hvis du opplever nedetid vil selskapet kompensere deg i form av en eller flere måneder gratis webhotell.

Uptimerobot 217 timer

Selv om SiteGround ikke garanterer for 100% oppetid, opplevde vi ingen nedetid i løpet av testperioden.

Brukerstøtte

Enten du er nybegynner eller har mer erfaring, er det ikke uvanlig å støte på en utfordring eller et problem man ikke kan løse selv.

SiteGround har kundeservice på telefon, e-post og live chat 24 timer i døgnet. De fleste leverandører markedsfører at de har «verdens beste» brukerstøtte, men har de egentlig det? Les hvordan det gikk da vi testet brukerstøtten hos SiteGround!

Live chat logg

For å snakke med kundeservice hos SiteGround, logger du inn i kontrollpanelet og velger «Support». Noen museklikk og ca. 1 minutt senere, hadde vi kontakt på chatten.

Vi tenkte å høre med SiteGround om det finnes en enkel metode for å logge inn og lese e-post, uten å først logge inn i kontrollpanelet cPanel.

11:45 – Is it possible to log in to webmail directly, without logging into SiteGround/cPanel first?

11:45 – Hello Ronald.
11:45 – Welcome to our chat.
11:46 – Yes you can. May I ask which email account you want to access directly?

11:47 – Any of them really. Let’s take epost@eksempel.com for example.

11:47 – Thank you. You can use that URL to access them: https://eksempel.com/webmail
11:47 – You put the complete email address as username
11:48 – And then the password
11:48 – And then log in

11:48 – Oh, that was easy. Thank you!

11:48 – It was my pleasure Ronald

Brukerstøtten hos SiteGround

Det merkes at kundeservice er viktig for SiteGround. Når vi tok kontakt på chatten tok det ikke mer enn et minutt før vi fikk svar. Svaret fra supportavdelingen løste problemet raskt. Bra!

Plan- og pristabell

SiteGround planer- og pristabell

SiteGround tilbyr 3 alternativer for deg som ønsker webhotell. Prismodellen er helt lik enten du velger standard webhotell, administrert- webhotell for WordPress eller WooCommerce.

Det er ingen begrensninger for antall besøkende eller bruk av båndbredde, men alt er innen fornuftens grenser gjelder.

Prisen er det ingenting å si på. SiteGround er et rimelig alternativ hvor du får MYE for pengene.

Derimot er det hvor mye lagring og hvor mange funksjoner du får som skiller hver webhotell-plan. Se hva som skiller de forskjellige alternativene her.

«StartUp» som er det rimeligste alternativet er begrenset til 1 nettsted. Du får bare første nivå av SuperCacher, ingen staging, git eller on-demand (øyeblikkelig) backup.

«GrowBig» er det mest populære alternativet og den planen vi har valgt. Du kan opprette flere nettsted, nyte alle fordeler av SuperCacher, staging og on-demand (øyeblikkelig) backup.

«GoGeek» har alt du får i de andre planene. I tillegg får du PCI-kompatible servere med flere ressurser, git og prioritert brukerstøtte.

Hvis du har en nettside med under 10.000 besøkende pr. mnd. kan du velge «Startup» til ca. 39 kroner i måneden. De som ønsker litt flere muligheter bør gå for «GrowBig» til ca. 62 kroner i måneden eller «GoGeek» til ca. 100 kroner i måneden.

Det vi derimot savner hos SiteGround er muligheten for månedlig- eller kvartalsvis plan. Selskapet gir deg imidlertid rabatt hvis du velger en leieperiode på 1, 2 eller 3 år.

Det eneste vi ikke liker er at du mister rabatten når webhotellet skal fornyes etter første leieperiode er over.

Konklusjon

SiteGround

Omtale utført av WPologi

Hastighet
Brukerstøtte
Pålitelighet

Sammendrag

Hvis du leter etter et raskt og pålitelig webhotell er SiteGround, etter det vi har erfart, et glimrende valg.

Vi betalte for planen «GrowBig» og ble imponert. Du får en stor verktøykasse for WordPress og markedets enkleste installasjon.

Det nye kontrollpanelet er brukervennlig og intuitivt. Kundeservice er tilgjengelig hele døgnet og hjelper raskt med eventuelle problem.

Eneste som trekker litt ned for oss er at de ikke har månedlig- eller kvartalsvis leieperiode og ingen rabatt etter første leieperiode.

4.7

Kanskje du liker

Skriv en kommentar

* Vennligst gjør deg kjent med vår personvernerklæring.

Vi benytter cookies for utvidet funksjonalitet, bedre nettleser-opplevelse, statistikk og målrettede annonser. OK Les mer

HOLD DEG OPPDATERT

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Sendes ut ca. hver 3. måned.