Slik overvåker du oppetid for nettsiden din

av naldy

Overvåker du oppetid for nettsiden din? Det at nettsiden din er online til enhver tid er viktig for å sikre at lesere eller potensielle kunder ikke opplever problemer når de besøker nettstedet ditt.

Den største fordelen ved å overvåke oppetid for nettsiden din er at du hurtig mottar varsel når nettsiden din er utilgjengelig eller offline.

En nettside som er utilgjengelig på det tidspunktet noen forsøker å besøke den, oppleves ikke bare negativt for brukeren men kan også skade rangeringen din hos søkemotorer som Google.

Hva er overvåking av oppetid?

Enkelt forklart er overvåking av oppetid en måte å kontinuerlig spore om nettsiden din opplever brudd eller nedetid.

Typisk vil man overvåke oppetid ved å teste om nettstedet svarer på henvendelser i faste intervaller, til eksempel hvert 5. minutt.

Over tid vil du se historikk og andre opplysninger som avslører eventuelle underliggende problemer, feil hos leverandør m.m. som du ellers ikke ville oppdaget.

Fordi det ikke er (fornuftig eller) realistisk å sitte foran datamaskinen å teste om nettsiden din til enhver tid fungerer som den skal, bruker man egne verktøy eller tjenester som er laget for dette.

En slik tjeneste varsler deg umiddelbart om noe er galt, slik du kan løse eventuelle problemer raskt.

Hvorfor overvåke oppetid?

Du har sikkert lagt merke til at mange webhotell -leverandører lover raske- og stabile servere med 99,9% oppetid. Da skal man forvente at leverandøren holder nettsiden online til enhver tid.

Dessverre er det ikke alltid slik.

Noen av oss er ikke engang klar over at nettsiden opplever perioder hvor den er utilgjengelig eller offline, særlig om det skjer på kveld, natt eller når du er på ferie.

Et sikkert tegn på en dårlig webhotell -leverandør er at serverne ofte går ned og blir offline i flere minutter (eller i verste fall flere timer).

Når nettsiden din er utilgjengelig vil det påvirke deg, merkevaren- eller virksomheten din negativt.

  • Tap av inntekter – Når nettsiden din er utilgjengelig mister du lesere, kunder og eventuelle salg.
  • Skader omdømmet – En nettside som er offline gir et dårlig inntrykk. Det er som når du går til butikken og døren er låst.
  • Rangering i søkemotorer – Søkemotorer legger raskt merke til om nettsiden din er nede. Nedetid utenom det vanlige vil skade rangeringen din hos søkemotorer.

Nedenfor viser vi deg de to beste verktøyene du kan bruke for å overvåke oppetid for nettsiden din.

Overvåk oppetid med Uptime Robot

Uptime Robot tilbyr å overvåke oppetid for nettsiden din gratis, eller du kan velge å oppgradere til en betalt plan for flere funksjoner.

Gratisplanen kan teste nettsiden din hvert 5. minutt og varsle deg via e-post om eventuelle feil. Den betalte utgaven koster fra 40,- kr pr. mnd og kan teste nettsiden din hvert minutt. I tillegg an den varsle deg via telefon eller SMS.

Det første du må gjøre er å besøke Uptime Robot og registrere deg.

Overvåk oppetid med Uptime Robot

Velg hvilken plan du ønsker for å overvåke oppetid for nettsidene dine. Går du for gratisversjon kan du alltids oppgradere om behovet endrer seg senere.

Velg gratis eller betalt plan

Etter at du har registrert deg er det lett å komme i gang. Logg inn på kontoen din for å se kontrollpanelet, klikk på «Add New Monitor» for å konfigurere et nytt nettsted.

Legg til ny monitor

Du må nå velge metode (HTTP eller HTTPS), deretter skrive inn kallenavn og adressen til nettstedet ditt. Velg deretter hvordan du ønsker å bli varslet dersom nettsiden din opplever feil eller nedetid.

Konfigurer Uptime Robot for å overvåke nettsiden

Når du er fornøyd, klikk på «Create Monitor» for å lagre endringer.

Uptime Robot lagrer nå valgene dine og vil straks begynne å overvåke oppetid for nettstedet. Fra kontrollpanelet kan du se detaljert historikk, dessuten vil du motta varsel når nettsiden din er offline.

Uptime Robot Quickstats

Overvåk oppetid med Pingdom

Pingdom er et populært verktøy for å teste hastighet og ytelse, men for betalende medlemmer lar den deg også overvåke oppetid for nettsiden din.

Pingdom koster fra ca. 400,- kr pr. mnd og inkluderer avansert oppetid- og ytelsesovervåking. Pingdom er i hovedsak for profesjonelle brukere som krever en mer robust plattform, detaljert statistikk og overvåking fra flere geografiske lokasjoner.

Du kan teste tjenesten gratis i 14 dager ved å besøke pingdom.com og klikke på knappen «Start 14-day free trial».

Overvåk oppetid med Pingdom

For å registrere deg må du skrive inn navn, e-post, tidssone og nettadresse. Sørg for å aktivere alternativene «Monitor availability» og «Monitor performance», da vil Pingdom automatisk konfigurere overvåking av oppetid og sende deg et test-varsel på e-post.

Fra kontrollpanelet kan du sette opp flere varsler, overvåke nettstedet fra flere geografiske lokasjoner, kjøre tester m.m.

Hva gjør du om nettsiden din er nede?

Dersom nettstedet ditt er nede, og du trenger å finne ut hva som er galt, kan du følge veiledningen under.

Kontroller at nettsiden er nede for alle og ikke bare deg

Gå til isitdownrightnow.com og skriv inn nettadressen din. Hvis testen viser at nettsiden er online, er det trolig bare du som har en feil på internett-forbindelsen eller nettleseren din.

Prøv først å løse problemet ved å tømme cache i nettleseren din. Dette er midlertidige data som alle nettlesere lagrer, og i noen tilfeller kan være årsak til at nettsider ikke vises riktig.

Fremgangsmåten for å slette nettleserdata varierer mellom de ulike nettleserne. Se koblingene under for å lese hvordan du sletter dataene for din nettleser.

Hvis det ikke fungerer, kan du se om du får tilgang til nettstedet ditt fra en annen IP-adresse.

Den enkleste måten å gjøre det på er å åpne nettsiden din via mobilnettet fra smarttelefonen din, eller bruke en VPN-tjeneste.

Hvis du nylig har endret webhotell, innstillinger for domenenavnet m.m. kan dette være en logisk årsak til at du opplever feil. Det er ikke noe du kan gjøre noe med, annet enn å vente til endringene er synkronisert.

Hvis nettstedet ditt er nede for alle

Hvis du har bekreftet at nettsiden din er nede for alle, må du kontakte webhotell -leverandøren din snarest. De kan ha problemer med serveren sin og kan gi deg mer informasjon.

Vanligvis er seriøse webhotell -leverandører raske med å svare på henvendelser, og løse eventuelle feil som er så kritiske at nettsider er offline.

Dersom du ofte opplever at leverandøren din er årsak til at nettsidene dine er offline, anbefaler vi at du vurderer å skifte til en annen leverandør.

Flytt til en bedre webhotell -leverandør

Konkurransen blant de ulike webhotell -leverandørene er svært stor. Faktisk så stor at mindre selskapet kutter kostnader ved å bruke gammel programvare, ufaglært personell og har mangefull brukerstøtte.

Det er imidlertid ikke noe du kan gjøre noe med, annet enn å flytte til en bedre og mer seriøs leverandør. Velg en leverandør som tar deg som kunde på alvor. For mer informasjon les hvilke webhotell vi anbefaler for WordPress.

De leverandørene vi anbefaler tilbyr å flytte nettstedet ditt bort fra tidligere leverandør, helt gratis. Hvis du i stedet ønsker å gjøre det selv, kan du følge denne guiden.

Konklusjon

Hvis nettsiden din er er utilgjengelig på det tidspunktet noen forsøker å besøke den, oppleves det negativt for brukeren og kan skade rangeringen din hos søkemotorer.

For å unngå negative konsekvenser bør du overvåke oppetid for nettsiden din. Da vil du motta varsel så fort det oppstår problemer og kunne forhindre unødig nedetid.

De to best verktøyene for å overvåke oppetid for nettsiden din er Pingdom og Uptime Robot.

Over tid lar disse verktøyene deg se historikk og andre opplysninger som avslører eventuelle underliggende problemer, som feil hos leverandør m.m.

Om nettsiden din er nede bør du først kontrollere at den er nede for ale, og ikke bare deg. Hvis nettsiden er nede for alle, bør du kontakte webhotell -leverandøren din snarest.

Kanskje du liker

1 kommentar

Denni 10/01/2020 - 18:40

Veldig greit å få en e-post når serveren har problemer..

Svar

Skriv en kommentar

* Vennligst gjør deg kjent med vår personvernerklæring.

Vi benytter cookies for utvidet funksjonalitet, bedre nettleser-opplevelse, statistikk og målrettede annonser. OK Les mer

HOLD DEG OPPDATERT

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Sendes ut ca. hver 3. måned.