Ettersom folk flest blir mer opptatt av sikkerhet på Internett, er VPN tjenester mer populære enn noen gang.
Sjansen for at du har hørt om et VPN er ganske stor, men har du noen gang lurt på om det er noe du bør bruke som blogger eller nettredaktør?
Se for deg scenarioet – Du sitter på en kafé, og personen du skal møte sender en melding om at de blir en halvtime forsinket.
En god anledning til å få jobbet litt, eller skrive et innlegg til nettsiden. Men kobler du deg til det åpne Wi-Fi nettet som ikke krever noe passord?
Det kan i verste fall bety at alt du gjør på maskinen blir overvåket, og at noen kan snappe opp både personinformasjon og passord mens du aner fred og ingen fare.
Helt åpne, trådløse nettverk har ikke noe passord, og derfor har det heller ingen kryptering.
Det betyr at all kommunikasjon mellom telefon, laptop eller nettbrett, sendes til alle andre som er koblet til nettverket eller sitter utenfor og lytter.
Sikkerhetsekspert Patrik Bakke gjorde nylig et eksperiment på et kafénettverk, hvor 4 testpersoner fikk seg en stor overraskelse etter å ha surfet på det tilsynelatende trygge nettverket.
Plutselig kom han og hvisket passordet mitt. Da frøs jeg til, for det er bare jeg som vet passordet. Det passordet bruker jeg både til Facebook, e-post og annet. Christine Underland
Hva er et VPN?
VPN står for Virtual Private Network (virtuelt privat nettverk) og skaper en kryptert forbindelse fra enheten din og ut på Internett.
På fagspråket kalles denne forbindelsen for en tunnel, og gjør at alle handlinger du foretar deg blir uleselig for andre som deler eller lytter på samme nettverk.
Når du er tilkoblet et VPN blir all informasjon du sender og mottar umulig å spore.
En vanlig misforståelse er at et VPN er komplisert eller vanskelig å bruke, men det er ikke riktig. Rent praktisk aktiverer du et VPN på datamaskinen ved å klikke på «koble til», og på nettbrett eller mobil starter du bare en VPN app.
Hvorfor du bør bruke VPN
Vi hører ofte at den eneste grunnen til å bruke et VPN er hvis du gjør noe ulovlig og ønsker å dekke sporene dine.
Det er riktig at et VPN vil dekke sporene dine, men ikke nødvendigvis fordi du gjør noe ulovlig, men snarere for å beskytte personvernet og privatlivet ditt.
Skjul Internett-aktiviteten din
En VPN tjeneste fungerer som et filter mellom deg og Internett, og gjør at andre ikke kan se hva du gjør online.
Din egen sikkerhet på nett er viktigere enn noen gang, særlig om du lager eller laster opp innhold til nettsiden din.
Innhold du laster opp er sårbart for misbruk, tyveri osv. fordi det kan leses av andre som er tilkoblet samme nettverk. Ved å bruke et VPN blir all kommunikasjon til og fra enhetene dine kryptert og uleselig for andre.
VPN beskytter identiteten din
I tillegg til å beskytte innhold du lager eller laster opp, beskytter et VPN identiteten din.
Personlige opplysninger er en verdifull «fangst» for kriminelle, både for økonomisk vinning eller ID-tyveri.
Et VPN vil i tillegg til å kryptere all kommunikasjon, gjøre deg anonym.
Tjenestene du bruker kan ikke lenger identifisere deg, samtidig som du omgår sporing fra Google eller andre nettverk som ønsker å kartlegge nettbruken din.
Krypter samtaler, chat, netthandel og banktransaksjoner
Den krypterte forbindelsen et VPN gir deg vil sørge for at samtaler (VoIP), chat, netthandel og banktransaksjoner blir sikrere.
Det er ikke lenger mulig å lytte eller spore opplysninger du sender til og fra enhetene dine når du er tilkoblet et VPN.
Beskytte opplastinger og nedlastinger
Bloggere og nettredaktører er det vi kaller innholdsskapere, og må ofte utføre opplastinger for å publisere nytt innhold til leserne sine.
Enten du skal laste opp de siste bildene fra Spania til reisebloggen din, oppdatere et tilbud i nettbutikken, eller laste ned programvare for å redigere siste video, kan større mengder data aktivere hastighetsbegrensninger uten VPN.
Når du skal gjøre større opplastinger eller nedlastinger, lovlige eller ikke, er det greit å kunne være sikker på at ingen andre kan se eller spore dataene.
Omgå restriksjoner og sensur
Internettleverandører, mobiloperatører og offentlige Wi-Fi tilbydere setter ofte restriksjoner for bruken av Internett, og kan hindre deg i å administrere nettstedet ditt, laste ned oppdateringer, eller bruke strømmetjenester.
Sensur er heldigvis ikke så utbredt i Norge, men i andre land vil du kunne oppleve at mange tjenester og nettsider er blokkert.
Internett er under stadig utvikling, og mange leverandører prøver å kontrollere hva brukerne har tilgang til.
Når du bruker et VPN vil du kunne omgå geografiske restriksjoner og annen sensur, samtidig er all kommunikasjon sikker.
Unngå overvåkning fra staten (og andre)
I tiden etter 11. September har det blitt innført en rekke tiltak fra myndighetene for å overvåke og kartlegge nettbruk.
Det gjelder også her i Norge, hvor alle internettleverandører lagrer informasjon i henhold til datalagringsdirektivet.
Det er ikke lenger slik at det bare er kriminelle som sporer og kartlegger hva vi gjør på Internett.
Når du bruker et VPN vil ikke kommunikasjonen mellom enhetene dine og Internett kunne tydes, og derfor heller ikke spores eller kartlegges.
Når du er tilkoblet VPN vil du i tillegg til å surfe, gjøre opplastinger og nedlastinger, også kunne handle anonymt på Internett.
Tilgang til bedre priser og tilbud
Særlig for de som reiser mye, vil kunne finne bedre priser og tilbud ved å bruke et VPN.
Noen tilbud, som til eksempel på flyreiser og hotell, er nemlig bare tilgjengelig om du handler fra spesifikke land.
De fleste VPN tilbydere har servere i flere land, og ved å bruke en server i et annet land enn du befinner deg i, vil det se ut som du er på et annet sted enn det du faktisk er.
En flybillett fra Bangkok til Phuket, er gjerne dyrere om du utfører bestillingen fra Norge. Den samme billetten er rimeligere om den bestilles i Thailand.
Myndighetene i noen land begrenser også hvor mye informasjon som er tilgjengelig fra utlandet, men som vi har vært inne på tidligere vil et VPN omgå alle restriksjoner og sensur.
Personvern er din rett
Hva du gjør på Internett er din egen «business».
Vi oppfordrer selvsagt alle til å følge loven og ikke gjøre noe ulovlig, men aktører i Internett-verdenen vi kjenner i dag, har en vane for å misbruke teknologi som bare er tiltenkt de som håndhever loven.
Et VPN lar deg håndheve retten til eget personvern, og holde private opplysninger skjult fra uvedkommende.
Folk flest er lette mål for kriminelle som ønsker å utnytte informasjon vi sender og mottar på Internett.
Er VPN virkelig nødvendig?
Du har sikkert sett reklame for VPN tjenester på Internett.
Ettersom folk flest blir mer opptatt av sikkerhet på Internett, er VPN tjenester mer populære enn noen gang.
Hvis du tror VPN er bare teknisk mumbo-jumbo, tar du feil. Et VPN har mange praktiske bruksområder, også for bloggere og nettredaktører som tar sikkerhet på alvor.
Det medfører en alvorlig sikkerhetsrisiko å logge inn på internett-tjenester fra utlandet eller fra offentlige nettverk uten et VPN.
Et VPN vil ikke bare beskytte sensitiv informasjon som brukernavn og passord til tjenester vi bruker dalig, men også skape en sikker forbindelse til Internett som ikke kan spores.
Dersom du ønsker å være på den sikre siden, anbefaler vi deg å bruke et VPN.
Hvilke VPN er best?
Noen er fornøyd med VPN fra arbeidsgiver, mens andre ønsker å kjøre sin egen VPN server – men for folk flest er det mest praktisk å kjøpe en VPN tjeneste fra en anerkjent tilbyder.
Ved å velge en anerkjent tilbyder får du en komplett tjeneste som virker på alle enheter (mobil, nettbrett, datamaskin), har flere tilknytningspunkter, og driftes av profesjonelle som tar sikkerhet på alvor.
Vi anbefaler å gå til en av de mest anerkjente tilbyderne, registrere deg, og laste ned VPN-klienten de tilbyr for Windows, Mac, Android, iPhone eller iPad.
Det finnes svært mange VPN tilbydere på markedet, og her på WPologi har vi personlige erfaringer med NordVPN, ExpressVPN og IPVanish.
[go_pricing id=»vpn_oversikt»]
Om du har litt is i magen, kan det være lurt å følge med på kampanjer og tilbud hos NordVPN. De tilbyr nemlig 3-årsplan for $2.99 per måned, et kupp du neppe finner noe annet sted.
Hvilken VPN tilbyder bruker du for å beskytte opplysningene dine?
2 kommentarer
Har ei totalpakke fra F-secure, med både antivirus og VPN. Koster ca 1000 kr i året. Oppdateringer kommer jevnlig på begge programmene. Ikke hatt noe tull med disse
Jeg jobber offshore og har mye fritid, som ofte brukes til reiser i Asia. På reise skriver jeg blogg, og da er det helt nødvendig med VPN. Første gangene uten ble en kostbar lærepenger, fikk e-posten min hacket og mistet alt der.
Tidligere brukte jeg Anonine, men skiftet til NorVPN i fjor.