Hjem > Nybegynner > Hvilken bloggplattform er best? Vi gir deg en oversikt

Hvilken bloggplattform er best? Vi gir deg en oversikt

av naldy
Hvilken bloggplattform er best?

Hvilken bloggplattform er best for deg? Enten du skal starte en personlig- eller bedrifts blogg er det viktig å velge riktig.

En personlig blogg er mye mer enn å skrive tekst og legge ut bilder. Det handler om å fortelle verden om det du brenner for og engasjere publikum.

For en bedrift, kan en blogg avgjøre om kunden velger deg eller konkurrentene. En blogg for bedriften er en god måte å få folk til å snakke om deg, og hvis du deltar i samtalen kan du være med å påvirke hva se sier om deg.

Tenk på at en blogg ikke bare er et talerør utad, men også en måte å lytte til publikum. Med en blogg er sjansen større for at de du engasjerer videreformidler budskapet ditt.

Hvilken bloggplattform du velger legger grunnlaget for hvor stor verktøykasse du har tilgjengelig. Derfor er det lurt å sette seg inn i de ulike alternativene før du velger.

Det er mulig å bytte bloggplattform etter hvert, men det krever mye arbeid. Det enkleste er å velge riktig fra starten av.

Hvilke behov har du?

Når du skal lage en blogg bør du tenke på hvilke funksjoner du trenger. Har du ambisjoner om å skille deg fra resten og skape noe eget, må du ha funksjonene som tillater det.

Har du ønsker om å tjene penger på bloggen din? Hvilken bloggplattform du velger dikterer ofte muligheten for inntekt, om du kan selge annonser, tjenester eller varer.

En feil mange gjør er at man bare begynner et sted og tar det derfra. Det er ikke så lurt på sikt, du bør tenke lenger enn bare nå og holde mulighetene åpne for hva som kan bli senere.

Er du teknisk eller lærer raskt?

Antageligvis vil det å lage en blogg by på noen utfordringer uansett hvilken plattform du velger. Å være teknisk eller lære raskt kan være en fordel, men ikke et krav.

I dag er alle bloggplattformer enkle. Det er stort sett bare å skrive inn tekst og klikke på knappen «Publiser».

Hvis du har datakunnskap nok til å bruke en tekstbehandler, skrive en e-post eller handle på Internett, vil du også kunne beherske en blogg.

Noen bloggplattformer krever at du kjøper et webhotell og domenenavn. Hos andre må du utføre mikrotransaksjoner eller oppgradere for å låse opp viktige funksjoner.

Vårt råd er å ikke se deg blind på det tekniske før du begynner. Virkeligheten er at uansett hvilken bloggplattform du velger, er det lett å komme i gang.

Dersom du er spesielt dårlig på det tekniske, kan det være lurt å velge en tilbyder som gir deg brukerstøtte når du står fast, eller hvor du kan lese deg frem til en løsning.

Husk at hvis du står fast kan du alltid kontakte oss for hjelp. Skriv en kommentar under innlegget eller bruk kontaktskjemaet vårt. Vi svarer på alle henvendelser.

Bruke penger på bloggplattform?

For noen er det utenkelig å bruke penger for å starte egen blogg. Det finnes jo gratis alternativ!

Det er ikke uvanlig at private tenker slik. For en bedrift derimot, er det kanskje mer naturlig å tenke at en blogg eller nettside vil medføre noen kostnader.

Derfor ser vi ofte at privatpersoner velger en gratis plattform, mens bedrifter gjerne går for et kommersielt alternativ.

Den brutale sannheten er at det som er gratis, ofte ser fint og flott ut i starten, men er så begrenset at du tvinges til å bruke penger for å bli fornøyd.

Enten du vil bruke penger på bloggplattform eller ei, er det dessverre slik at gratis er begrenset. Det gjelder alle bloggplattformene vi har testet.

Det som markedsføres som gratis har alltid en form for «skjult» agenda.

Gratis bloggplattformer er gjerne en kommersiell plattform for seg selv (de tjener penger på innholdet du lager), eller setter så mange begrensninger at behovet for å bruke penger kommer innen kort tid.

Oversiktstabell bloggplattformer

Tabellen under viser en generell oversikt over de mest kjente bloggplattformene. Priser er basert på valutakurser den dagen innlegget sist ble oppdatert og kan avvike noe.

Oversikt - Hvilken bloggplattform er best?
  • Pris – Basert på den rimeligste planen som fritar deg fra store begrensninger og annonser på nettsiden.
  • Domenenavn – Gratis domenenavn gjelder bare det første året. Påfølgende år har egne satser.

Les under for mer informasjon om hver enkelt bloggplattform.


WordPress.org

Bloggplattform - WordPress.org

Det finnes to varianter av WordPress: wordpress.org og wordpress.com. Dette er to helt forskjellige bloggplattformer med ulike muligheter. Les hva som skiller de for mer informasjon.

WordPress er basert på åpen kildekode og er bransjens ledende standard for hva en bloggplattform skal være.

WordPress er den beste bloggplattformen for deg som vil skape noe i dag, være kreativ og skille deg ut fra mengden. Samtidig holder du døren åpen for at bloggen din kan bli til noe større på sikt.

Mange tror at WordPress er vanskelig å bruke, noe det ikke er. I sin ordinære form er WordPress enkel og brukervennlig, selv for nybegynnere.

Det er bare din egen kreativitet som setter grenser for hva du kan lage med WordPress. Start en blogg, nettbutikk, forum, nyhetsmagasin, medlemssider eller noe helt annet.

Rett ut av boksen fungerer WordPress som en bloggplattform som passer til private, bedrifter og organisasjoner. Derfra kan du installere temaer (design) for nytt utseende, og legge til utvidelser (plugins) for flere funksjoner.

I motsetning til andre bloggplattformer er det du som eier innholdet på nettsiden din. Ingen kan plutselig stenge den da du bestemmer vilkårene selv.

WordPress -programvaren er gratis men krever at du har et domenenavn og webhotell å installere plattformen på. Den faktiske kostnaden er fremdeles lav, et webhotell og domenenavn får du for under 30 kroner pr. mnd.

Siden WordPress er den mest brukte plattformen er det lett å få hjelp om du står fast eller lurer på noe. Du finner svar på det meste ved å søke på nettet, eller bli med i en gruppe på Facebook.

Ved å følge guider som hvordan lage en blogg med WordPress kommer du raskt i gang.


WordPress.com

Bloggplattform - WordPress.com

Man kan vel si at WordPress.com er en lett utgave av WordPress.org med en del færre muligheter. De tilbyr en gratis variant hvor du bare registrerer deg, velger navn og noen få minutter senere er du i gang.

Gratisversjonen lokker med 3GB lagringsplass mot at du viser annonser på siden din. Imidlertid er gratisversjonen så begrenset at behovet for å bruke penger kommer innen kort tid.

En plan som fritar deg for store begrensninger, annonser og eget domenenavn koster fra 70,- kroner pr. mnd.

Hos WordPress.com kan du velge fra mange forhåndsinstallerte temaer, men kan ikke laste opp et tema du har kjøpt selv. For å tilpasse utseendet ytterligere må du kunne CSS-kode.

Den store ulempen med denne bloggplattformen er at du ikke kan plassere egne annonser, eller drive noen form for kommersiell gevinst uten at du går over til en kostbar premium- eller business -plan.

Hvis du er på gratisversjonen kan du kjøpe noen ekstra funksjoner via mikrotransaksjoner, men de store mulighetene hvor du kan bruk egne tema- og utvidelser, SEO-verktøy, Google Analytics m.m. kommer først når du oppgraderer til en dyrere plan.

WordPress.com passer for de som ikke er spesielt tekniske, bare vil komme i gang raskt og ikke har noe ønske om å tjene penger på bloggen.

Vår erfaring er at mange av de som begynner på WordPress.com -plattformen velger å flytte over til WordPress.org senere.


blogg.no

Bloggplattform - blogg.no

blogg.no var tidligere en bloggplattform hvor alle kunne registrere seg for å starte sin egen gratis blogg. Plattformen ble imidlertid avviklet tidlig i 2019 og måten den drives på er nå endret.

Da bloggplattformen ble avviklet fikk noen av bloggerne bli med over på den nye plattformen, mens resten ble slettet. I dag er det ikke lenger mulig å registrere seg på blogg.no.

Selskapet har imidlertid lansert en ny bloggplattform som heter miniblogg.no. Denne bloggplattformen er gratis i den forstand at du må vise annonser på siden din.

miniblogg.no fungerer som en rekrutteringsplattform til nye blogg.no. Vi tolker det slik at dersom du er en populær blogger med mange sidevisninger på miniblogg.no, kan du bli rekruttert eller flyttet til blogg.no.

Hos miniblogg.no frister de med et sterkt nettsamfunn, men har en dårlig bloggplattform hvor alle blogger er tilnærmet like.

Den største fordelen med plattformen er at det er raskt å komme i gang og publisere innlegg. Innholdet du publiserer kan komme på forsiden og gi bloggen din mer oppmerksomhet.

Denne bloggplattformen appellerer nok mest til de yngre, eller de som vil være en del av et større bloggsamfunn. Det er ikke riktig plattform for deg som vil skille deg ut eller skape noe eget.


Squarespace

Bloggplattform - Squarespace

Squarespace har lenge vært et populært alternativ til WordPress. Bloggplattformen kan i korte trekk beskrives som en lett utgave av WordPress, med gode temaer og støtte for utvidelser.

Squarespace er brukervennlig og har en «sidebygger» med gode muligheter for å lage en fin blogg eller nettside, uten at det er særlig komplisert.

Det finnes ingen gratisversjon av plattformen, men de tilbyr alle nye en gratisperiode hvor du kan prøve plattformen før du bestemmer deg for å kjøpe.

Vi merker oss at mange som driver med foto som hovedtema er på Squarespace. En grunn til det er nok fordi den er lett å kome i gang med, har et godt verktøy for bildegalleri og tilbyr «ubegrenset» lagring.

Hvis du velger Squarespace er eget domene inkludert i prisen det første året. Etter det gjelder plattformens egne satser. Det gjelder derimot ikke om du ønsker et .no -domene, da må du kjøpe det utenom.

Hos Squarespace kan du velge mellom mange forskjellige temaer og utvidelser fra leverandørens eget arkiv. Ytterligere tilpasninger er mulig ved hjelp «sidebyggeren», CSS- og HTML -kode.

For deg som vurderer Squarespace kan det være lurt å sette seg inn i de ulike planene først, og gjerne benytte deg av en gratis prøveperiode før du bestemmer deg.


Wix

Bloggplattform - Wix

Wix er en bloggplattform som har utviklet seg mye de siste årene. Tidligere satset de på flash -baserte løsninger men har nå valgt ny retning.

For å skape innhold hos Wix får du en «sidebygger» som er enkel å bruke, det meste er basert på dra- og slipp metoden.

Hos Wix kan du velge mellom mange ulike temaer som kan tilpasses ytterligere ved hjelp av «sidebyggeren», CSS- og HTML -kode.

For ekstra funksjoner må apper fra «Wix App Store» installeres. Du kan installere en app for bloggfunksjon, nettbutikk, kontaktskjema osv.

Wix er gratis i den forstand at du må vise annonser på nettsiden din. Selve bruken er noe begrenset og behover for å bruke penger kommer innen kort tid.

Når det er sagt tror vi nok gratismodellen vil fungere tilstrekkelig for de som bare ønsker å komme raskt i gang, skrive litt for familie og venner – men ikke så mye mer enn det.

Wix passer best for de som har lyst å prøve noe «annet» eller bare like ekstra godt måten man jobber i plattformens «sidebygger».

Hvis du vurderer Wix anbefaler vi at du prøver gratisversjonen først, studerer de ulike planene de har og eventuelle ekstra kostnader fra «Wix App Store».


nouw.com

Bloggplattform - Nouw

nouw er i utgangspunktet en gratis bloggplattform hvor alle kan registrere seg. Det er relativt raskt å komme i gang og publisere innlegg.

Plattformen eies av det svenske selskapet Nouw Media, og er et internasjonalt bloggsamfunn med egne sider for Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen og Spania.

Hos nouw kan du velge mellom flere ulike temaer og tilpasse de med «sidebyggeren». Ønsker du å tilpasse bloggen ytterligere kan det gjøres ved å sette inn egen CSS-kode.

Som bloggplattform er den noe svak men tilbyr et sterkt nettsamfunn hvor du lett kan knytte kontakt med andre bloggere. Plattformen er gratis mot at du viser annonser på bloggen din.

Annonser kan delvis fjernes ved å kjøpe «Premium» for 1, 3, 6 eller 12 måneder om gangen. Premium -medlemmer får i tillegg de nye innleggene sine på forsiden for mer oppmerksomhet.

nouw passer for deg som ønsker en enkel blogg hvor hovedfokuset er innenfor kategoriene design, foto, mote, trening og helse.


Oppsummering og konklusjon

Når du skal lage en blogg bør du tenke på hvilke funksjoner du trenger. Har du ambisjoner om å skille deg fra resten og skape noe eget, må du ha funksjonene som tillater det.

Har du ønsker om å tjene penger på bloggen din? Hvilkebloggplattform du velger dikterer ofte muligheten for inntekt, om du kan selge annonser, tjenester eller varer.

Hvis du har datakunnskap nok til å bruke en tekstbehandler, skrive en e-post eller handle på Internett, vil du også kunne beherske en blogg.

Hvilken bloggplattform som er best finnes det nok mange meninger om.

Det som derimot ikke kan argumenteres imot, er at det er store skilnader når det gjelder pris, funksjoner, kvalitet og tilpasningsmuligheter.

Derfor anbefaler vi WordPress fordi det er den eneste plattformen hvor du som blogger ikke begrenses av andre enn deg selv.

WordPress er den beste bloggplattformen for deg som vil skape noe i dag, være kreativ og skille deg ut fra mengden. Samtidig holder du døren åpen for at nettsiden din kan bli til noe større på sikt.

Hvis du velger WordPress eier du alt innholdet, setter dine egne brukervilkår, og hvis du velger å vise annonser får du alle inntektene selv.

Les hvordan starte en blogg med WordPress hvor vi veileder deg gjennom hele prosessen steg for steg.

Har du spørsmål kan du benytte kommentarfeltet under, eller bruke kontaktskjemaet vårt. Vi svarer på alle henvendelser.

Kanskje du liker

10 kommentarer

Anne 02/10/2019 - 08:29

Ser det er mange bloggere som fortsatt har en blogspot-adresse – er dette helt “ut”? Og i såfall, hvorfor?

Svar
naldy 02/10/2019 - 13:30

Hei Anne! Blogspot (eller blogger som det heter nå) har vi ikke så mye kjennskap til. Vil ikke si at den er “ut” men havner i skyggen av de andre som er nevnt. Fordeler er at den er gratis og ikke minst rask å komme i gang med. Ulemper er at den ikke gir rom for å vokse, er lite synlig i søkemotorer og er underlagt Google’s brukervilkår for innhold.

Svar
Unn Kari 01/09/2019 - 18:43

Hva anbefales når en skal skrive mer kommentarer om livet/ samfunnet, enn å vise bilder.

Svar
naldy 01/09/2019 - 22:58

Hei Unn Kari!

Jeg tenker at lesbarhet er viktigst når du i hovedsak skal skrive tekster og kommentarer. WordPress er den beste bloggplattformen og har flest muligheter. Standardtemaet for WordPress er et godt utgangspunkt, eller du kan velge et ferdig design (tema) fra https://wordpress.org/themes/. For god lesbarhet trenger du en font (skrifttype) som er lett å lese, og et “luftig” tema. Ta en titt og se om du finner noe du liker! Les guiden vår hvordan lage en blogg med WordPress for å komme i gang. Hvis du lurer på noe eller trenger hjelp til å komme i gang hører vi gjerne fra deg.

Svar
Gjerde 27/08/2019 - 12:56

Hvorfor er ikke miniblogg nevnt?

Svar
naldy 27/08/2019 - 13:44

Hei Gjerde! Det ble mest naturlig å inkludere miniblogg under blogg.no da det er en datterplattform av samme selskap.

Svar
Ann Karin 15/01/2019 - 19:02

Jeg har lest mye om Siteground og ønsker å bruke de som webhotell, men går det om en ønsker et .no domene? Disse domenene selges ikke hos Siteground.

Svar
naldy 15/01/2019 - 21:34

Jeg vil anbefale deg å kjøpe .no domene hos en norsk registrar, til eksempel Domeneshop. Når du registrerer deg hos SiteGround, kan du velge at du allerede eier et domene. Domenet ditt pekes deretter til webhotellet hos SiteGround. Ta gjerne kontakt om du står fast, så hjelper vi deg.

Svar
Mette K 14/12/2018 - 16:20

Jeg blogget lenge på blogg.no og har testa Wix en stund. Det er så dårlig (og dyrt) og har lyst å prøve WordPress.

Svar
Helene 09/12/2018 - 01:52

Fin guide som dekker det grunnleggende. Nouw (?) eller hva den heter er også populær. WordPress er definitivt best, men webhotell/domene skremmer.

Svar

Skriv en kommentar

* Vennligst gjør deg kjent med vår personvernerklæring.

Vi benytter cookies for utvidet funksjonalitet, bedre nettleser-opplevelse, statistikk og målrettede annonser. OK Vis mer

LIKTE DU INNLEGGET?
MELD DEG PÅ NYHETSBREV
Send
Nyhetsbrev sendes ut ca. hver 3. måned.
Lukk