Raskere WordPress med WP Rocket

av naldy

WP Rocket er en utvidelse for hurtigbufring og ytelsesoptimalisering i WordPress. Utvidelsen integrerer de nyeste teknikkene for ytelse i WordPress.

I motsetning til andre tilsvarende utvidelser, trenger du ikke være rakettforsker for å konfigurere WP Rocket. I dette innlegget skal vi se nærmere på hva utvidelsen gjør og hvordan konfigurere den.

Hva er cache eller hurtigbuffer

Det engelske uttrykket cache, eller hurtigbuffer på norsk, er egentlig bare data som er klartgjort for rask tilgang.

Til vanlig genererer WordPress innhold dynamisk. Det betyr at hver gang noen besøker nettsiden din, kjøres programkode og databasespørringer før nettsiden kan vises ferdig på skjermen.

Dette er en prosess som gjentas for hvert eneste besøk, for hvert eneste innlegg du har publisert. Resultatet er at den som besøker nettsiden din ofte må vente flere sekunder før nettsiden vises i nettleseren.

Når man benytter cache eller hurtigbuffer derimot, lagres det en midlertidig kopi av nettsiden din som er fri for databasespørringer eller andre tidkrevende oppgaver.

Den besøkende vil dermed få levert en ferdig kopi av nettsiden din, i stedet for å måtte vente på at innholdet lages dynamisk.

Cache på serversiden

Cache på serversiden er som ordet sier, noe som foregår på selve serveren eller webhotellet. Enkelt forklart, lagres ofte brukte data i medier med høy leveringshastighet (som til eks. minnet) for mer effektiv levering.

Det betyr at deler av nettsiden din ligger leveringsklar på en lokasjon nærmere brukerne dine. Det gir mindre ventetid, levering av data oppleves nesten øyeblikkelig.

I hvor stor grad webhotell-leverandører tilbyr cache på serversiden varierer fra leverandør til leverandør.

Cache på klientsiden

På klientsiden er det nettleseren som dikterer hva som blir cachet. I hovedsak gjelder dette brukerspesifikt innhold som brukes ofte, og anses som tidkrevende å laste ned på nytt.

Det betyr at deler av nettsiden din som logo, bilder, ikoner, HTML, CSS, Javascript m.m. lagres lokalt i nettleseren, og hentes derfra ved neste anledning.

For optimale resultater for cache på klientsiden kreves det at du bruker en utvidelse for cache i WordPress.

WP Rocket – Introduksjon

WP Rocket er en nybegynnervennlig utvidelse for cache eller hurtigbuffer i WordPress. Utviklerne lover at «WordPress blir raskere med bare noen få klikk».

Merk at noen utvidelser for hurtigbuffer i WordPress ikke er kompatible med e-handel som WooCommerce. De kan forårsake en rekke problemer for de besøkende som forsøker å handle hos deg.

WP Rocket har derimot full støtte for e-handel og samarbeider med cache på servernivå.

I skrivende stund brukes WP Rocket på mer enn 800.000 nettsted og er av mange betraktet som den beste utvidelsen for cache i WordPress.

I grove trekk vil WP Rocket:

 • Opprette hurtigbuffer for alle sider og innlegg
 • Gi raskere kommunikasjon ved å aktivere GZIP
 • Minifisere og samkjøre HTML, CSS og Javascript
 • Fjerne spørrestrenger fra statiske ressurser
 • Optimalisere Google Fonts, Analytics og Facebook Pixel
 • Holde orden i og optimalisere WordPress-databasen

En fullstendig liste over funksjoner finner du på utviklerens nettsider.

WP Rocket – Installer og aktiver

En utfordring med denne typen utvidelser for WordPress er at de er for kompliserte å installere og konfigurere, selv for avanserte brukere.

Dette er noe utviklerne bak WP Rocket har løst ved å lage et brukervennlig grensesnitt, selve utvidelsen tar bare noen minutter å konfigurere.

Installer og aktiver WP Rocket

Når du kjøper WP Rocket får du tilsendt en kobling hvor du kan laste ned utvidelsen. For å installere, gå til Utvidelser > Legg til ny i WordPress kontrollpanel. Klikk på «Last opp utvidelse» og velg filen du lastet ned. Klikk på «Installer nå» for å fullføre.

WP Rocket - Aktiver utvidelse

Noen sekunder senere vil du se en knapp som sier «Aktiver». Når du klikker på den, aktiverer du utvidelsen og hurtigbufring starter automatisk.

For mer informasjon les hvordan installere en utvidelse i WordPress.

WP Rocket – Konfigurasjon

WP Rocket virker «rett ut av boksen». Dersom du vil endre konfigurasjon, finner du alle innstillinger under Innstillinger > WP Rocket i WordPress kontrollpanel.

Dashbord

Under kan du se hvordan dashbordet i WP Rocket ser ut.

WP Rocket - Innstillinger

Fra dashbordet kan du justere grunnleggende alternativer, håndtering av media, forhåndslasting av cache, optimalisere databasen og mye mer.

Alle alternativer er godt forklart, og i motsetning til andre lignende utvidelser trenger du ikke være rakettforsker for å mestre dette.

Gode forklaringer og rask tilgang til brukerstøtte

Hvis du er usikker eller lurer på noe, klikker du bare på «Help» nede i hjørnet. Derfra kan du lese forklaringer (skrevet for nybegynnere) om hva de ulike alternativene gjør, eller eventuelt kontakte brukerstøtte for direkte hjelp.

Grunnleggende alternativer

Den mest grunnleggende funksjonen i WP Rocket er at den oppretter hurtigbuffer for alle sider og innlegg du har publisert i WordPress.

Under fanen «Cache» styrer du den mest grunnleggende funksjonen i WP Rocket: Hurtigbuffer for sider og innlegg du har publisert i WordPress.

WP Rocket - Konfigurer cache
 1. Aktiver hurtigbuffer for mobil og enheter med liten skjerm
 2. Aktiver hurtigbuffer også for innloggede brukere
 3. Bestem levetiden for hurtigbuffer (før den slettes og opprettes på ny)

Hvis nettsiden din har mange dynamiske elementer eller widgeter (til eks. liste over populære innlegg eller feed fra sosiale medier) kan det være klokt å konfigurere en viss levetid for hurtigbuffer.

Filoptimalisering (HTML, CSS og Javascript)

Filoptimalisering konfigureres fra fanen «File Optimization» i WP Rocket. Dette handler i hovedsak om å minifisere og samkjøre filer med HTML, CSS og Javascript.

Filoptimalisering handler i hovedsak om å minifisere og samkjøre HTML, CSS og Javascript.

Minifisering fjerner mellomrom, kommentarer m.m. for den hurtigbufrede utgaven av nettstedet. Dette bidrar til å redusere størrelsen og fører (vanligvis) til bedre resultater i tester som Google Pagespeed InsightsGTmetrix og Pingdom.

Hvis webhotellet ditt benytter HTTP2 er det derimot ikke anbefalt å kombinere CSS eller Javascript, noe veiledningen hos WP Rocket også sier.

Er du usikker på om leverandøren din benytter HTTP2? Dette er noe alle webhotell vi anbefaler for WordPress har.

Hvis du er hos en annen leverandør kan du kjøre en gratis test ved å skrive inn nettadressen din hos HTTP2.PRO.

Media (lazyload, emojis, embed)

Under fanen «Media» kan du endre innstillinger for lazyload av bilder, videoer og iframes, samt hvordan håndtere emojis og embeds.

Konfigurer innstillinger for lazyload, emojis og embeds

Ved å benytte lazyload reduserer du bruk av systemressurser og den umiddelbare innlastingstiden for nettsiden.

Lazyload forsinker innlasting av bilder på nettsiden din til brukeren blar seg nedover og faktisk trenger å se dem. WP Rocket utfører denne prosessen på en SEO-vennlig måte, som anbefalt av Google.

Ved å benytte alternativet for «Disable Emoji» vil emojis lagret som standard i nettleseren brukes, i stedet for å laste de ned fra wordpress.org. Dette bidrar til å redusere antall HTTP forespørsler.

«Disable WordPress embeds» hindrer andre i å legge til innhold fra nettsiden din på sin eget nettsted.

Forhåndslasting av cache

Hos de fleste andre utvidelser opprettes hurtigbuffer først når noen besøker nettsiden din. Slik er det ikke med WP Rocket, den oppretter hurtigbuffer for hele nettstedet med det samme.

Forhåndslasting av cache

Når du aktiverer forhåndslasting av cache vil WP Rocket generere hurtigbufferen fra koblingene på nettsiden din etterfult av nettkartene du angir.

Hvis du har innhold innhold fra tredjepart eller eksterne kilder på nettsiden din (til eks. fonter fra Google eller en video fra YouTube), kan det være lurt å legge inn adressen til disse i boksen for «URLs to prefetch».

Ved å bruke «Prefetch DNS Requests» kan du gi lastetiden til eksternt innhold et lite løft.

Avanserte regler for cache

Under fanen «Advanced Rules» kan du ekskludere sider fra hurtigbufferen.

Merk deg at WP Rocket ekskluderer handlekurv- og kassasider for e-handel automatisk. Utvidelsen er i skrivende stund kompatibel med WooCommerce, BigCommerce, Easy Digital Download, Jigoshop, iThemes Exchange, WP-Shop og WP eStore.

Avanserte regler for cache
 • Never Cache URL – Spesifiser nettadresser til sider eller innlegg som aldri skal caches
 • Never Cache Cookies – Spesifiser ID til informasjonskapsler som, når den er angitt i nettleseren hos den besøkende, skal forhindre at en side blir cachet
 • Always Purge URL – Nettadresser du alltid vil fjerne fra cache når du oppdaterer et innlegg eller en side
 • Cache Query Strings – Cache for spørrestrenger gjør det mulig å tvinge cache for bestemte GET-parametere

Optimaliser WordPress -databasen

WP Rocket inkluderer sitt eget verktøy for å optmalisere WordPress -databasen under fanen «Database». Grensesnittet er intuitivt og på et øyeblikk kan du se nøyaktig hvor mange tabeller som er tilgjengelig for optimalisering.

Optimaliser WordPress -databasen

Databaseoptimalisering er delt opp i fire ulike seksjoner:

 • Innlegg
 • Kommentarer
 • Transienter
 • Database -tabeller

Her krysser du bare av de seksjoner du ønsker å rydde, eller du kan planlegge automatisk rydding daglig, ukentlig eller månedlig.

For mer informasjon les hvordan optimalisere WordPress -databasen og hvilke fordeler det gir deg.

Content Delivery Network (CDN)

WP Rocket er kompatibel med de mest kjente CDN-leverandørene, inkludert Cloudflare, MaxCDN, KeyCDN og Amazon Cloudfront.

Konfigurer CDN

Merk deg at WP Rocket har et eget tillegg for Cloudflare under fanen «Add-ons». Hvis du bruker Cloudflare-tillegget er det ikke nødvendig å konfigurere noe i fanen «CDN».

WordPress Heartbeat API

WordPress Heartbeat er et API som ble introdusert i WordPress for en tid tilbake. Den sender kontinuerlige «pulser» for å kommunisere direkte med nettlesere.

Dette lar WordPress fortelle deg ting som når andre forfattere redigerer et bestemt innlegg eller en side, og utvidelser kan bruke Heartbeat API for å vise deg varsler i sanntid.

WordPress Heartbeat API

Ved å endre hvor ofte Heartbeat API «pulserer» kan du redusere unødig bruk av ressurser på webhotellet.

WP Rocket – Tillegg

WP Rocket leveres med en rekke tillegg under fanen «Add-ons». Disse er allerede ferdig konfigurert og aktiveres etter behov med et enkelt museklikk.

Aktiver tillegg etter behov

Google Tracking

Når du bruker Google Analytics på nettstedet ditt, blir filene for selve sporingen hentet fra Google sine egne servere.

Det gjør at ytelsestester som Google Pagespeed InsightsGTmetrix og Pingdom viser en advarsel om «Leverage browser caching», eller på godt norsk at du ikke hurtigbufrer disse filene.

Siden du ikke kan bruke hurtigbuffer på filer du ikke er vert for, er løsningen å være vert for disse filene lokalt på eget webhotell eller CDN.

Google Tracking -tillegget i WP Rocket gir deg denne løsningen.

Facebook Pixel

Når du bruker Facebook Pixel på nettstedet ditt, vil det føre til advarsler for hurtigbufring av nettlesere i ytelsestester som Google Pagespeed InsightsGTmetrix og Pingdom.

Facebook Pixel -tillegget løser dette ved å lagre de nødvendige filene på webhotellet ditt og aktivere hurtigbufring for de.

Varnish

Dersom Varnish kjører på webhotellet ditt må du aktivere dette tillegget.

Tillegget sørger for at hver gang WP Rocket tømmer hurtigbufferen i WordPress så tømmes også Varnish cache. Dette er et tiltak for å sikre at alt innhold på nettsiden din til enhver tid viser nyeste versjon.

Cloudflare

Tillegget sørger for sømløs integrering med CDN fra Cloudflare.

Skriv inn opplysninger for e-post, API-nøkkel og domenenavn for å aktivere. Etterpå vil de mest optimale innstillinger for WP Rocket lastes inn, og du kan tømme Cloudflare-cache direkte fra dashbordet.

Sucuri

Aktiver tillegget for å integrere- og synkronisere Sucuri-cache med WP Rocket.

Oppsummering

Det vi liker godt med WP Rocket er at den gjør WordPress raskere «rett ut av boksen».

Spesielt godt liker vi at utviklerne har laget en utvidelse hvor man i motsetning til flere andre, ikke må være rakettforsker for å kunne konfigurere.

Utvidelsen kommer ferdig konfigurert, og skulle man ønske å endre på noe er alle innstillinger godt dokumentert. Har du behov for direkte hjelp med noe kan man kontakte brukerstøtte direkte i dashbordet.

Ekstra funksjoner for Google Analytics, Facebook Pixel, lazyload, bilde- og databaseoptimalisering m.m. gjør det også mye enklere å holde nettsted raske.

Pingdom website test av wpologi.no

Selv om vi har utført grunnleggende optimaliseringer på egenhånd, opplevde vi at nettsidene ble raskere etter at vi tok i bruk WP Rocket. Det imponerte oss og vi har vanskelig for å sette fingeren på noe vi ikke liker med utvidelsen.

Hvis du velger WP Rocket kan du være sikker på at du får det mest effektive og brukervennlige verktøyet for en raskere WordPress -opplevelse.

Kanskje du liker

Skriv en kommentar

* Vennligst gjør deg kjent med vår personvernerklæring.

Vi benytter cookies for utvidet funksjonalitet, bedre nettleser-opplevelse, statistikk og målrettede annonser. OK Les mer

HOLD DEG OPPDATERT

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Sendes ut ca. hver 3. måned.