Hvordan lage et dattertema (child theme)

av naldy
Hvordan lage et dattertema (child theme)

Hvis du vil tilpasse eller endre noe i WordPress temaet, kan det være lurt å lage et dattertema (child theme) først.

Et dattertema er et WordPress tema som arver sine egenskaper fra et overordnet tema, også kalt foreldretema.

Dattertemaet brukes når du vil endre eller tilføye noe i et eksisterende WordPress tema, uten å miste muligheten til å oppdatere det.

Det er nemlig slik at du når du oppdaterer et tema i WordPress, vil den nye versjonen simpelthen skrive over alle endringer du har gjort. For mer informasjon, les hva er et dattertema (child theme).

Hvordan virker et dattertema

Som vi har vært inne på arver et dattertema alle egenskaper som det overordnede temaet har. Dersom dattertemaet er «tomt» og ikke har noe å tilføye, vil WordPress bare bruke det overordnede temaet.

Et dattertema er plassert i en adskilt mappe fra foreldretemaet, og inkluderer sin egen style.css og functions.php. Du kan legge til flere filer, men disse to er helt nødvendige for at et dattertema skal fungere.

Når du lager et dattertema kan du endre layout, legge til stiler eller funksjoner i dattertemaet uten at det endrer koden i foreldretemaet.

Lag et dattertema i WordPress

For å lage et dattertema må du kunne koble til webhotellet med FTP, eller bruke en filbehandler i kontrollpanelet hos leverandøren din. Les hvordan bruke FTP for mer informasjon.

Det første du må gjøre er å lage en ny mappe på webhotellet hvor vi kan lagre filene til dattertemaet. Det er en god praksis å bruke samme navn på mappen som foreldretemaet har, etterfulgt av -child.

I vårt eksempel skal vi lage et dattertema for temaet «twentynineteen», og derfor gir vi dattertemaet navnet «twentynineteen-child». Vær oppmerksom på at temaer må plasseres i wp-content/themes/.

Dattertema - Lag en ny mappe

Neste trinn er å lage en ny fil med navnet style.css. Kopier og lim inn følgende:

/*
Theme Name: Twenty Nineteen Child
Theme URL: https://wordpress.org
Description: Twenty Nineteen Child Theme
Author: Ola Nordmann
Author URL: https://wordpress.org
Template: twentynineteen
Version: 1.0
Text Domain: twentynineteen-child
*/

Gi dattertemaet et navn og endre verdiene slik de passer til foreldretemaet. Feltet Template: er det viktigste, og må være navnet på foreldretemeaet.

Til slutt lager du en ny fil med navnet functions.php. Denne kan være helt tom, men for å laste inn CSS fra foreldretemaet (anbefales) må du legge inn følgende kode i functions.php:

<?php
add_action( 'wp_enqueue_scripts', 'enqueue_parent_styles' );

function enqueue_parent_styles() {
   wp_enqueue_style( 'parent-style', get_template_directory_uri().'/style.css' );
}
?>

For det rent kosmetiske har vi også kopiert screenshot.png fra foreldretemaet «Twenty Nineteen» og plassert det i mappen til dattertemaet.

Dattertema - Lag filer

Nå kan du logge inn i WordPress kontrollpanel, og aktivere dattertemaet du har laget.

Dattertema - Aktiver tema

Gratulerer, du har nå laget et dattertema! Når du ønsker å endre CSS eller legge til funksjoner, kan koden skrives inn i dattertemaets style.css og functions.php.

Kanskje du liker

Skriv en kommentar

* Vennligst gjør deg kjent med vår personvernerklæring.

Vi benytter cookies for utvidet funksjonalitet, bedre nettleser-opplevelse, statistikk og målrettede annonser. OK Les mer

HOLD DEG OPPDATERT

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Sendes ut ca. hver 3. måned.