Det å lage en blogg med WordPress kan være skremmende om du ikke er så god på data, men denne guiden tar deg gjennom hele prosessen steg for steg.
Metoden er enkel å følge enten du er ung eller gammel, med eller uten dataerfaring. Guiden er skrevet for nybegynnere og dekker alt det grunnleggende. Det er ikke krav til tekniske forkunnskaper eller noen spesielle ferdigheter.
Fra du begynner til du er ferdig tar 15-30 minutter. Hvis du gjør noen av stegene på egenhånd (utenfor det som er forklart i guiden), hopper du bare videre til neste trinn.
Har du problemer eller står fast underveis, hører vi gjerne fra deg. Send oss en e-post eller bruk kontaktskjemaet, vi svarer på alle henvendelser.
Litt informasjon før du begynner
En vanlig feil mange gjør under når de skal lage en blogg, er å velge feil plattform, webhotell eller domenenavn. Dette er tre nøkkelkomponenter som er viktige for å lykkes.
Det beste valget av plattform er WordPress. Det er den beste plattformen for deg som vil skape noe i dag, samtidig holde muligheten åpen for at bloggen vokser til noe større på sikt.
Hva er WordPress?
WordPress er et brukervennlig verktøy for å lage en nettside, blogg eller nettbutikk. Selve WordPress er laget av PHP- og CSS -filer, men du trenger ikke å kunne noe programmering eller koding for å bruke det.
WordPress er åpen kildekode og helt gratis.
Hva er et domenenavn?
Et domenenavn er navnet du skriver inn i nettleseren for å besøke nettsiden din. Det er din adresse på Internett, på samme måte som WPologi har adressen wpologi.no og Google har adressen google.com.
Å velge et godt domenenavn er viktig for å lykkes på nett. Domenenavnet fronter alle kunderelasjoner og du bygger merkevaren din rundt det. Bruk god tid, slik du er sikker på at du velger riktig.
Hvis det er mulig, anbefaler vi å holde deg til .com og .no. Dette er de mest kjente utvidelsene og fremstår mer troverdig. Moderne utvidelser som .cool kan se bra ut ved første øyekast, men i verste fall skaper de et dårlig inntrykk.
Et domenenavn koster fra 100,- kr pr. år hos en anerkjent leverandør.
Hva er et webhotell?
Et webhotell er nettstedets tilholdssted på Internett hvor alle filer, bilder, videoer osv. er lagret. Alle nettsted trenger et webhotell for at innholdet på nettsiden skal være tilgjengelig for andre brukere til enhver tid.
Når du skal velge webhotell vil vi anbefale leverandører som:
- Vi stoler på – Leverandøren har vært pålitelig i en lenger periode
- Bruker selv – Når vi er fornøyd føler vi oss sikker på at du også blir det
- Har testet nøye – Avslører feil og mangler som ikke er synlig ved første øyekast
Det viktigste vi legger til grunn når vi anbefaler webhotell er hastighet, pålitelighet og brukerstøtte. Disse mener vi er helt obligatoriske for at du og dine brukere skal bli fornøyd.
Et webhotell koster fra 20,- kroner pr. mnd. hos en anerkjent leverandør.
Velg riktig webhotell
Webhotellet er en viktig komponent for en pålitelig, rask og vellykket blogg.
PRO ISP AS er en av Norges mest populære og raskest voksende leverandør av webhotell, domener og virtuelle servere. De har som mål å levere stabile og sikre løsninger til private og bedrifter.
Mange av tjenestene er automatiserte slik at du som kunde kan gjøre de fleste endringer på egenhånd. Hos PRO ISP vil både nybegynnere og mer erfarne kunne sette opp tjenester uten store utfordringer.
For flere alternativer se beste webhotell for WordPress.
Installer WordPress
Nå som du har kjøpt domenenavn og webhotell, har du alt du trenger for å starte en blogg med WordPress. Du begynner med å installere WordPress på det nye webhotellet.
Det første du må gjøre da er å logge inn i kontrollpanelet hos PRO ISP AS. Åpne adressen proisp.no i nettleseren din og velg «Logg inn» fra menyen oppe til høyre.
På neste side velger du «WEBHOTELL» fra oversikten over tjenester.
Trykk på pluss-knappen for å se flere valg.
Velg «Logg meg inn i kontrollpanel» fra oversikten.
Du kommer nå inn i kontrollpanelet cPanel. Bla deg helt ned på siden til du ser fanen «Softaculous Apps Installer» og klikk på ikonet for WordPress.
På neste side trykker du på «Install».
Skriv inn nødvendige opplysninger for konfigurasjon.
- Choose Protocol – Velg HTTPS som er dagens krypterte standard
Choose Domain – Velg domenet du vil installere WordPress på
In Directory – Vanligvis skal dette stå helt tomt, fjern all tekst fra feltet - Site Name – Skriv inn ønsket navn på nettsiden (kan endres senere)
- Site Description – Skriv inn en kort beskrivelse eller et slagord (kan endres senere)
- Admin Account – Skriv inn e-postadresse, et personlig brukernavn og et sterkt passord
- Select Language – Velg språket du ønsker i WordPress
- Installation details – Skriv inn e-postadressen din
- Install – Når du er fornøyd, klikk på «Install» for å installere WordPress
Når installasjonen er fullført, vil du få opp et vindu som forteller deg adressen til nettstedet og kontrollpanelet i WordPress.
Konfigurer WordPress
Du er nå ferdig med oppsett av domene og webhotell. Nå kan du logge inn på det nye nettstedet og konfigurere WordPress.
Logg inn i WordPress kontrollpanel
Kontrollpanelet er det viktigste området i WordPress. Fra kontrollpanelet administrerer du innlegg, sider, brukere, temaer, utvidelser og mye mer.
For å logge inn i WordPress kontrollpanel åpner du denne adressen i nettleseren:
- https://eksempel.no/wp-admin
- https://eksempel.no/wp-login.php
Hvilken du bruker er valgfritt. I stedet for eksempel.no skriver du inn domenenavnet ditt. Skriv inn brukernavn og passord (som du valgte tidligere) for å logge inn.
Konfigurer generelle innstillinger
Det første du må gjøre i WordPress er å konfigurere generelle innstillinger som språk, nettstedstittel, slagord, adresse, tidssone osv.
Velg Settings > General fra menyen til venstre.
- Nettstedstittel – Dette er tittelen eller toppteksten som vises på forsiden din.
- Slagord – Teksten du skriver her kan beskrive nettstedet eller være et slagord.
- WordPress-adresse – Ettersom du bruker SSL må du endre adressen fra http til https.
- Nettstedsadresse – Ettersom du bruker SSL må du endre adressen fra http til https.
- Nettstedspråk – Velg det primære språket som skal benyttes på nettstedet.
- Tidssone – Velg riktig tidssone. Med tidssonen «Oslo» får du norsk tid.
- Datoformat – Velg datoformatet du ønsker nettstedet skal bruke.
- Tidsformat – Velg tidsformatet du ønsker nettstedet skal bruke.
Husk å velge «Lagre endringene» til slutt.
Dette er de innstillingene du trenger å endre nå, men det er lurt å gå gjennom alle innstillinger på et senere tidspunkt. Les innlegget generelle innstillinger for WordPress for mer informasjon.
Oppdater oversettelser (ved behov)
Dersom du endret språk i WordPress ovenfor, må du vanligvis oppdatere oversettelser før alle menyer, temaer og utvidelser vises med riktig språk.
Gå til Kontrollpanel > Oppdateringer. Klikk på «Oppdater oversettelser». Valget er bare synlig hvis det finnes oppdateringer for språket du har valgt.
Hvordan skrive ditt første innlegg
Når du skal lage en blogg med WordPress er innholdet viktig. Les hvordan skrive et godt blogginnlegg for mer informasjon.
Den mest vanlige innholdstypen i WordPress kalles for innlegg. Det som kalles for sider er mer for statisk innhold, eller tilleggsinformasjon som personvernerklæring, brukervilkår osv.
For å lage et nytt innlegg velger du Innlegg > Legg til nytt fra menyen i kontrollpanelet.
Nå vil tekstbehandleren (også kalt editor) Gutenberg starte automatisk.
Den første blokken i et innlegg er alltid tittelen. For å skrive innhold i en ny blokk, bruker du muspekeren eller tabulator -knappen på tastaturet.
Som standard vil en ny blokk alltid være av typen avsnitt. Den lar deg skrive inn tekst med det samme.
Hvor mye du skriver bestemmer du selv, men et godt blogginnlegg bør ha en god tittel og minimum noen avsnitt med tekst før du publiserer det for leserne dine.
Når du skriver innlegget kan du til enhver tid velge «Forhåndsvisning» oppe til høyre for å se hvordan innlegget vil se ut på nettstedet.
Når innlegget er ferdig klikker du på «Publiser» for å gjøre det synlig for alle. For nybegynnere anbefaler vi å lese hvordan bruke Gutenberg for en rask innføring med den nye editoren.
Velg og tilpass WordPress -tema
Temaer styrer hvordan nettstedet ditt ser ut for brukerne som besøker det. Det er temaet som bestemmer hvordan innlegg, sider, bilder, menyer osv. presenteres for leserne av nettstedet.
Det visuelle i standardtemaene er ikke så veldig tiltrekkende, men det finnes flere tusen forskjellige temaer å velge mellom.
Når du skal starte en blogg med WordPress er det viktig å finne et tema du liker, samtidig som du tenker på leserens brukeropplevelse.
I WordPress kan du endre tema fra menyen Utseende > Temaer i kontrollpanelet. Klikk på knappen «Legg til nytt» øverst på siden.
Alle temaer du kan se i listen er gratis og kan sorteres på popularitet, nyeste, kategorier osv. Når du ser etter et nytt tema kan det være lurt å legge særlig merke til dimensjoner, farger og fonter.
Hvis du vil installere et tema fra listen, holder du muspekeren over temaet og velger «Installer». Når temaet er installert, endres knappen til «Aktiver». Det er først når du trykker på denne du tar i bruk temaet på nettstedet.
Det er ikke sikkert temaet du velger ser ut akkurat slik som på bildet. Du må først publisere litt innhold på nettstedet og deretter tilpasse temaet. For å tilpasse, velg Utseende > Tilpass fra hovedmenyen.
Les innlegget beste gratis og premium WordPress -tema for tips til hvilke temaer du kan prøve.
Tilpass WordPress med utvidelser (plugins)
Når du skal lage en blogg med WordPress, vil du sannsynligvis ønske å legge til en del elementer på nettstedet ditt. Det kan til eksempel være et kontaktskjema, e-postlister, gallerier, sosiale nettverk osv.
For å legge til funksjoner i WordPress, kan du installere det som heter utvidelser eller plugins. Disse legger du til fra menyen, Utvidelser > Legg til ny i kontrollpanelet.
Enkelt forklart er utvidelser små applikasjoner som legger til funksjoner på nettsiden din. Akkurat som for temaer finnes det flere tusen utvidelser tilgjengelig.
Les hvordan installere en utvidelse for mer informasjon.
Legg til et kontaktskjema i WordPress
Når du starter en blogg med WordPress kan det være greit å lage et kontaktskjema hvor leserne kan kontakte deg.
Det finnes en rekke utvidelser for kontaktskjemaer i WordPress, men vi anbefaler WPForms Lite ettersom det er den mest brukervennlige.
Du kan installere utvidelsen på nettstedet ditt ved å gå til Utvidelser > Legg til ny. Skriv in «WPForms» i søkefeltet, klikk deretter på «Installer nå».
Når utvidelsen er installert, må du aktivere den fra Utvidelser > Installerte utvidelser.
Fra menyen i kontrollpanelet, velg WPForms > Add new. Dette åpner skjemabyggeren i WPForms hvor du kan sette sammen skjemaer med dra- og slipp metoden.
WPForms har flere ferdige maler å velge fra. I eksempelet under bruker vi «Simple Contact Form», men du kan lage skjemaet fra grunnen av hvis du vil.
WPForms lager nå et enkelt kontaktskjema for deg med alle de påkrevde feltene.
I sidekolonnen til venstre viser de felt du kan sette inn i skjemaet. For å legge til et nytt felt, drar du det bare fra sidekolonnen og inn i skjemaet.
For å redigere et felt trykker du bare på det. I eksempelet under har vi klikket på et felt for å endre etiketten fra engelsk til norsk.
Ettersom WPForms fyller inn de mest vanlige innstillingene for deg, er det få endringer du trenger å gjøre selv. Når du er ferdig, klikk på «SAVE» knappen (oppe til høyre) for å lagre endringer.
Nå som skjemaet er ferdig, er det klart for å sette det inn på en side. I eksempelet vårt har vi laget en ny side fra Sider > Legg til ny med tittelen «Kontaktskjema».
Når du installerer utvidelsen WPForms vil den legge til en ny blokk i Gutenberg som gjør det enkelt å sette inn skjemaer.
Velg kontaktskjemaet du laget fra listen. Du kan se hvordan skjemaet ser ut på siden din ved å bruke «Forhåndsvisning». Trykk på «Publiser» når du er fornøyd.
For mer informasjon les hvordan lage et kontaktskjema i WordPress.
Sporing med Google Analytics
Google Analytics er et verktøy fra Google som samler informasjon om de som besøker nettstedet ditt. Det er et fantastisk bra verktøy for å se hvor mange lesere du har og hvilke innlegg som er populære.
For nybegynnere anbefaler vi å legge til Google Analytics så raskt som mulig. Da kan du se bloggen din vokse over tid, og forstå mer hva leserne dine synes er interessant.
Det første du må gjøre for å legge til sporing på nettstedet ditt, er å registrere deg hos analytics.google.com. Har du allerede en konto, logger du bare inn.
Når du har registrert deg, må du opprette et nytt område i Google Analytics. Et område er stedet du sender data til og hvor du konfigurerer rapporter m.m.
Når du skal lage et nytt område, er det enklest å følge veiledningen fra Google. Etterpå kopierer du «Sporings-ID».
Når du har gjort det, er du klar til å legge Google Analytics til i WordPress. Det enkleste er å bruke en utvidelse for dette.
Analytics Cat er en svært lett og enkel utvidelse for å legge til sporing med Google Analytics. Hvis du vil bruke en utvidelse med litt flere funksjoner, kan du lese hvordan legge til Google Analytics i WordPress for flere alternativer.
Selv om Analytics Cat er en lettvekter, har den en viktig funksjon for å ivareta riktig sporing – den kan ekskludere innloggede brukere. Det er viktig fordi vi ikke ønsker at egen bruk av nettstedet skal vise i sporingen.
Velg Utvidelser > Legg til ny i menyen til venstre. Skriv inn søkeordet «Analytics Cat» i søkefeltet oppe til høyre. Klikk på «Installer nå». Når utvidelsen er ferdig installert, klikk på «Aktiver».
Nå som utvidelsen Analytics Cat – Google Analytics Made Easy er aktivert, vil en liten notis komme til syne øverst. Velg «Set up Google Analytics» (eller velg Innstillinger > Google Analytics Manager fra menyen).
Her limer du inn sporings-id fra Google Analytics området du opprettet tidligere. Klikk på «Save» for å lagre endringer.
Bedre søkeoptimalisering med Yoast SEO
Når du starter en blogg med WordPress er SEO eller søkeoptimalisering viktig for å få mer oppmerksomhet til bloggen din.
WordPress er det man kaller SEO -vennlig, men du må fortsatt gjøre noen enkle grep for å optimalisere.
Yoast SEO er den mest brukte utvidelsen for søkeoptimalisering i WordPress. Yoast SEO kan installeres fra Utvidelser > Legg til ny. Trykk på «Installer nå», deretter «Aktiver».
Når Yoast SEO er aktivert, blir en SEO -knapp synlig på hovedmenyen i kontrollpanelet. Følg veiviseren, eller les innlegget hvordan konfigurere Yoast SEO.
Søkemotoroptimalisering er et veldig omfattende tema. Det viktigste er allikevel innholdet du publiserer og hvor brukervennlig du presenterer det på nettstedet ditt.
For å lære mer les WordPress SEO for nybegynnere.
Lær mer og bli en mester i WordPress
Du har nå lært å starte en blogg med WordPress. Bare ved å følge denne guiden har du lært mye allerede.
For å lære mer, anbefaler vi å lese innleggene du finner her på WPologi og melde deg på nyhetsbrevet vårt for å motta de nyeste oppdateringene.
Har du spørsmål kan du benytte kommentarfeltet under, eller bruke kontaktskjemaet vårt. Vi svarer på alle henvendelser.