Hvilken bloggplattform er best? Vi gir deg en oversikt

av naldy
Hvilken bloggplattform er best?

Skal du starte en blogg men er usikker på hvilken bloggplattform du skal velge? I dag har du mange gode alternativer å velge mellom, men samtidig er det ikke så lett å skaffe seg oversikt.

I dette innlegget ser vi nærmere på de mest populære alternativene for deg som ønsker å starte en blogg til deg selv eller bedriften.

Kurs i WordPress for nybegynnere

Introduksjon

En personlig blogg er mye mer enn å skrive tekst og legge ut noen bilder. Det handler om å fortelle verden om det du brenner for og engasjere publikum.

For en bedrift kan en blogg avgjøre om kunden velge deg eller konkurrenten din. En blogg for bedriften er nemlig en god måte å få folk til å snakke om deg.. og hvis du deltar i samtalen kan du være med å påvirke hva de sier om deg.

Hvilken bloggplattform du velger legger grunnlaget for hvor stor verktøykasse du har tilgjengelig. Derfor er det lurt å sette seg inn i de ulike alternativene før du velger.

Tenk på at en blogg ikke bare er et talerør utad, men også en måte å lytte til publikum. En god blogg øker sjansen for at de du engasjerer videreformidler budskapet ditt.

Du kan selvsagt bytte bloggplattform senere, men det krever en del arbeid. Det enkleste er å velge riktig fra starten av.

Hvilke behov har du?

Når du skal lage en blogg bør du først tenke litt på hvilke funksjoner du trenger. Har du ambisjoner om å skille deg ut fra alle andre og skape noe eget, må du ha funksjonene som tillater det.

Har du ønsker om å tjene penger på bloggen din? Hvilken bloggplattform du velger dikterer om du kan selge annonser, tjenester eller varer.

En feil mange gjør er at man bare begynner et sted, og tar det derfra. Det er ikke så lurt på sikt. Du bør tenke lenger enn bare nå og holde muligheten åpne for hva som kan bli senere.

Hvor teknisk dyktig er du?

Mest trolig vil det å lage en blogg by på noen utfordringer, uansett hvilken plattform du velger. Å være teknisk eller at du lærer raskt kan selvsagt være en fordel, men ikke et krav.

For å poste et innlegg er det stort sett bare å skrive inn tekst, sette inn bilder og klikke på knappen «Publiser». Det er ikke noe mer avansert enn det du (til eksempel) gjør på mobilen når du sender en melding.

Noen bloggplattformer krever at du kjøper et webhotell og domenenavn. Hos andre må du utføre mikrotransaksjoner eller oppgradere for å låse opp viktige funksjoner.

Vårt råd er å ikke se deg blind på det tekniske før du begynner. Hvis du har datakunnskap nok til å bruke en tekstbehandler, skrive en e-post eller handle på Internett, vil du også kunne beherske en blogg.

Dersom du er spesielt dårlig på det tekniske, kan det være lurt å velge en leverandør som gir brukerstøtte om du står fast, eller hvor du lett kan lese deg frem til en løsning.

Vi hører gjerne fra deg om du ønsker å råd før du går i gang, eller trenger hjelp underveis. Skriv en kommentar nederst på siden, eller bruk kontaktskjemaet vårt. Vi svarer på alle henvendelser.

Bruke penger på bloggplattform?

For noen vil det være helt utenkelig å bruke penger for å starte egen blogg. Det finnes jo så mange gratis alternativ!

Det er ikke uvanlig at private tenker slik. For en bedrift derimot, er det kanskje mer naturlig at en blogg eller nettside vil medføre noen kostnader.

Derfor ser vi ofte at privatpersoner velger en gratis plattform, mens bedrifter gjerne går for et kommersielt alternativ.

Enten du vil bruke penger på bloggplattform eller ei, er det viktig å være oppmerksom på at de alternativene som er gratis, har mange begrensninger. Det gjelder alle bloggplattformene vi har testet.

Gratis bloggplattformer har vanligvis en kommersiell strategi i bunn.

De mest vanlige strategiene er å plassere annonser på bloggen din, eller sette så mange begrensninger på plattformen at behovet for å bruke penger kommer innen kort tid.

Oversikt bloggplattformer

Dette er de mest populære bloggplattformene vi sammenligner i denne artikkelen. Les under for mer informasjon om hver bloggplattform.

  1. WordPress.org
  2. WordPress.com
  3. blogg.no, miniblogg.no
  4. Nouw
  5. Squarespace
  6. Wix

Tabellen under viser en generell oversikt over de mest kjente bloggplattformene. Priser er basert på valutakurser den dagen innlegget sist ble oppdatert og kan avvike noe.

Oversiktstabell for bloggplattformer
  • Pris – Kostnad for den rimeligste planen som fritar deg fra reklame og større begrensninger
  • Gratisversjon – Plattformen tilbyr gratisversjon, og eventuelt hvilke ulemper denne medfører
  • Webhotell – Hvis webhotell ikke er inkludert er dette noe du må kjøpe selv (fra ca. 20,- kr pr. mnd)
  • Domenenavn – Tjenesten inkluderer gratis domenenavn det første året. Påfølgende år har egne satser
  • Reklamefri – Noen tvinger deg til å vise annonser på bloggen din
  • Temaer – Omtrent hvor mange ferdige design eller maler du kan velge fra
  • Utvidelser – Omtrent hvor mange utvidelser du kan installere for flere funksjoner
  • e-Commerce – Hvor vidt du kan selge produkter, tjenester eller starte nettbutikk på plattformen

WordPress.org

WordPress.org

Det finnes to varianter av WordPress: wordpress.org og wordpress.com. Dette er to helt forskjellige bloggplattformer med ulike muligheter. Les hva som skiller de for mer informasjon.

WordPress.org er det mest populære valget, og er bransjens ledende standard for hva en bloggplattform skal være.

WordPress er den beste bloggplattformen for deg som vil skape noe i dag, være kreativ og skille deg ut fra mengden. Samtidig holder du døren åpen for at bloggen din kan bli til noe større på sikt.

Mange tror at WordPress er vanskelig å bruke, noe det ikke er. I sin ordinære form er WordPress enkel og brukervennlig, selv for nybegynnere.

Det er bare din egen kreativitet som setter grenser for hva du kan lage med WordPress. Start en blogg, nettbutikk, forum, nyhetsmagasin, medlemssider eller noe helt annet.

Rett ut av boksen er WordPress en enkel bloggplattform som passer til private, bedrifter og organisasjoner. Derfra kan du installere temaer (design) for nytt utseende, og legge til utvidelser (plugins) for flere funksjoner.

I motsetning til andre bloggplattformer er det du som eier innholdet på nettsiden din. Ingen kan plutselig stenge den da du bestemmer vilkårene selv.

Selve WordPress -programvaren er gratis, men krever at du har et domenenavn og webhotell å installere den på. Det er ikke vanskelig, ved å følge guider som hvordan lage en blogg med WordPress kommer du raskt i gang.

Den faktiske kostnaden er fremdeles lav. Du får webhotell og domenenavn for ca. 30,- kroner pr. mnd. Les beste webhotell for WordPress for mer informasjon.

Ettersom WordPress er den mest brukte plattformen, er det lett å få hjelp om du står fast eller lurer på noe. Du finner svar på det meste ved å søke på nettet, lese veiledninger her på WPologi eller bli med i en gruppe på Facebook.

WordPress.com

WordPress.com

Det finnes to varianter av WordPress: wordpress.org og wordpress.com. Dette er to helt forskjellige bloggplattformer med ulike muligheter. Les hva som skiller de for mer informasjon.

Det er riktig å si at wordpress.com er en «lett» utgave av wordpress.org – med en del færre muligheter. Du kan velge mellom flere ulike planer, hvor en av de er gratis.

Gratisutgaven gir deg 3GB lagringsplass mot at du viser annonser på siden din. Den er enkel å sette opp: Du lager en konto, velger et navn og noen få minutter senere er du i gang.

Ulempen er at utover dette, er gratisutgaven så begrenset at behovet for å bruke penger på en dyrere plan kommer innen kort tid.

Den rimeligste planen heter «Personal» og koster ca. 40,- kroner pr. mnd. Denne fritar deg for noen begrensninger, annonser og inkluderer eget domenenavn. Inkludert domenenavn gjelder bare det første året (påfølgende år har egne satser).

Du kan ikke plassere egne annonser, drive noen form for kommersiell aktivitet eller installere utvidelser og temaer, uten at du går over til en mer kostbar premium- eller businessplan.

Det er mulig å kjøpe noen ekstra funksjoner gjennom mikrotransaksjoner, men de store mulighetene kommer først når du oppgraderer. Her er det lurt å sette seg godt inn i hvilke muligheter som er inkludert, og hvilke du må betale ekstra for.

WordPress.com passer for de som ikke er spesielt tekniske, bare vil komme i gang raskt og ikke har noe ønske om å tjene penger på bloggen sin.

Vår erfaring er at mange av de som begynner på denne bloggplattformen, velger å flytte over til wordpress.org senere.

blogg.no

blogg.no, miniblogg.no

blogg.no var tidligere en bloggplattform hvor alle kunne registrere seg for å starte sin egen gratis blogg. Plattformen ble imidlertid avviklet tidlig i 2019 og måten den drives på er nå endret.

Da bloggplattformen ble avviklet, fikk noen av bloggerne bli med over på den nye plattformen, mens resten ble slettet. I dag er det ikke lenger mulig å registrere seg direkte på blogg.no.

Selskapet har imidlertid lansert en ny bloggplattform som heter miniblogg.no. Denne bloggplattformen er gratis, mot at du viser annonser på siden din.

miniblogg.no er en rekrutteringsplattform til nye blogg.no. Dersom du er en populær blogger med mange sidevisninger på miniblogg.no, kan du bli rekruttert eller flyttet til blogg.no.

Alle som søker om å blogge på blogg.no, må først ha «prøvetid» på miniblogg.no.

Det er ikke mulig å tjene penger på miniblogg.no. Flyttes du over til blogg.no, kan du søke om å ta del i et partnerprogram. Som del av programmet kan du tjene en avtalt prosent av inntektene knyttet til annonsene som vises på bloggen din.

Den største fordelen med miniblogg.no er at de har et sterkt nettsamfunn med mange bloggere. Ulempen er at de har en dårlig bloggplattform hvor alle blogger er tilnærmet like.

En fordel med plattformen er at den er raskt å komme i gang med. Det tar bare noen minutter å registrere seg for å publisere innlegg. Innholdet du publiserer kan komme på forsiden og gi bloggen din mer oppmerksomhet.

Utover det er dette en bloggplattform som appellerer mest til de yngre, eller de som vil være en del av et større bloggsamfunn. Det er ikke riktig plattform for deg som vil skille deg ut eller skape noe eget.

Nouw

Nouw

Nouw eies av det svenske selskapet Nouw Media, og er et internasjonalt bloggsamfunn med egne sider for Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen og Spania.

Nouw er gratis mot at du viser annonser på siden din. Det tar bare noen minutter å registrere seg før du kan publisere dine første innlegg.

Hos Nouw kan du velge mellom flere temaer og tilpasse de med «sidebyggeren». Skal du tilpasse bloggen din ytterligere, kan du sette inn egne CSS-koder (forutsatt at du vet hvordan).

Annonser som vises på siden din kan delvis fjernes ved å kjøpe «Premium» for 1, 3, 6 eller 12 måneder om gangen. Premium -medlemmer får i tillegg de nyeste innleggene sine på forsiden for ekstra oppmerksomhet.

Ulempen med Nouw er at som bloggplattform er den noe svak. De fleste blogger er tilnærmet like. Fordelen er at du tar del i et større nettsamfunn av bloggere hvor du lett kan knytte kontakt med andre.

Nouw passer i hovedsak for deg som ønsker en enkel bloggplattform innen kategoriene design, foto, mote, trening og helse. Det er vanskelig å skille seg ut eller skape noe helt eget.

Squarespace

Squarespace.com

Squarespace har lenge vært et populært alternativ til WordPress. Bloggplattformen kan i korte trekk beskrives som en lett utgave av WordPress, med gode temaer og støtte for utvidelser.

Squarespace er brukervennlig og har en «sidebygger» hvor du kan lage en fin blogg eller nettside, uten at det er særlig komplisert.

Det finnes dessverre ingen gratisversjon av plattformen, men de tilbyr alle nye medlemmer en gratis periode hvor du kan prøve plattformen før du bestemmer deg for å kjøpe.

Mange som havner på Squarespace lokkes av at den er lett å komme i gang med, har gode verktøy for bildegalleri og tilbyr «ubegrenset» lagring.

Hvis du velger Squarespace er eget domene inkludert i prisen det første året. Etter det gjelder plattformens egne priser.

Inkludert domenenavn gjelder derimot ikke .no -domener, da må domenet kjøpes utenom. Det er fordi bare leverandører som har avtale med NORID kan selge disse.

Hos Squarespace kan du velge mellom mange ferdige design og utvidelser fra leverandørens eget arkiv. Ytterligere konfigurasjon er mulig ved hjelp av «sidebyggeren», CSS- og HTML-koder.

Hvis du vurderer Squarespace, kan det være lurt å sette seg inn i de ulike planene først, og gjerne benytte deg av en gratis prøveperiode før du bestemmer deg.

Wix

Wix

Wix er en bloggplattform som har utviklet seg mye de siste årene. De satset tidligere på Flash-baserte løsninger, men har nå valgt en ny retning.

For å skape innhold hos Wix får du nå en «sidebygger» som er enkel å bruke, hvor det meste er basert på dra- og slipp metoden.

Du kan velge mellom mange ferdige maler som kan konfigureres ytterligere ved hjelp av «sidebyggeren», CSS- og HTML -kode.

For ekstra funksjoner må applikasjoner fra «Wix App Store» installeres. Det finnes egne applikasjoner for blogg, nettbutikk, kontaktskjema osv.

Wix har en plan som er gratis mot at du må vise annonser på nettsiden din. Utover det er gratisutgaven noe begrenset, og behovet for å bruke penger kommer innen kort tid.

Gratismodellen vil trolig fungere tilstrekkelig for de som bare ønsker å komme raskt i gang og skrive litt for familie og venner.. men ikke så mye mer enn det.

Wix passer for de som har lyst å prøve noe «annet», eller foretrekker måten man jobber i plattformens «sidebygger».

Hvis du vurderer Wix anbefaler vi at du prøver gratisutgaven først. Studerer planene de har nøye, og ta høyde for at applikasjoner i «Wix App Store» kan medføre ekstra kostnader.

Oppsummering

Når du skal starte en blogg bør du tenke på hvilke funksjoner du trenger. Har du ambisjoner om å skille deg ut og skape noe eget, må du ha funksjonene som tillater det.

Vær oppmerksom på at hvilken bloggplattform du velger, dikterer ofte muligheten for inntekt, om du kan selge annonser, tjenester eller varer.

Det er store skilnader når det gjelder pris, funksjoner, kvalitet og tilpasningsmuligheter.

For deg som bare ønsker å komme raskt i gang, skrive litt for familie og venner, eller være en del av et større bloggsamfunn, vil blogg.no og Nouw være gode alternativ.

Hvis har ambisjoner om at bloggen din kan bli til noe større på sikt, være kreativ og ønsker å skape noe eget, er WordPress, Squarespace og Wix bedre alternativer.

Vi anbefaler WordPress fordi det er den eneste plattformen hvor du som blogger ikke begrenses av andre enn deg selv. Da eier du også alt innhold, setter dine egne brukervilkår og hvis du velger å vise annonser får du alle inntektene selv.

Les hvordan starte en blogg med WordPress for mer informasjon.

Har du spørsmål hører vi gjerne fra deg i kommentarfeltet under, eller du kan bruke kontaktskjemaet vårt. Vi svarer på alle henvendelser.

Kanskje du liker

20 kommentarer

Thea 05/08/2022 - 16:26

Synd jeg ikke fant denne nettsiden tidligere! Har prøvd meg på Nouw, Wix og Squarespace. Enkelt for noen (kanskje) men det er nesten umulig å lage det jeg hadde planer om uten å leie inn noen som kan kode.

Nå bruker jeg WordPress og det anbefales. Tar litt tid å sette seg inn i det men når du først er kommet i gang er det enkelt. Vurderer kurs for å lære mer men nå har jeg allerede et nettsted jeg er fornøyd med.

Svar
Irene 29/03/2022 - 18:46

Hei!
Jeg er så i tvil og føler det står mellom Wix (som jeg har testet litt uten å publisere, men bare trykket litt rundt i menyene og lært en del fra YouTube) og WP.
Jeg har kjøpt domene hos domeneshop men ikke gjort noe mer.
Bloggen håper jeg skal bli stor og jeg tror den har potensiale til det, så jeg ønsker å kunne tjene penger.

Hvilken burde jeg velge?
Takker hjertelig for svar!

Svar
naldy 29/03/2022 - 18:49

Det beste alternativet er WordPress med eget webhotell og domenenavn. Da har du frie tøyler, bestemmer vilkårene selv og har eierskapet til nettstedet selv. Send oss gjerne en e-post om du trenger hjelp med å komme i gang! Lykke til med bloggen!

Svar
Bente 24/10/2021 - 10:35

Hei,
Jeg liker å skrive og ta bilder, og begynte i morges på en Instagram post. Fant fort ut at det jeg vil dele er altfor langt for et vanlig Instagram-innlegg, og det ville vært kjekt å kunne linke historien til min bio, slik jeg ser folk gjør. Hvordan gjør man det? Er det å starte en blog og linke denne til Instagram som gjelder da? Spør fordi jeg er helt grønn (som dere sikkert allerede skjønner). Tips mottas med takk.

Svar
wpologi 24/10/2021 - 12:14

Hei Bente! Instagram er supert til korte, raske innlegg, men skal du poste noe med litt lengde er ikke Instagram så bra. En blogg derimot vil ikke ha disse begrensningene. Det er ingenting i veien for å poste link til bloggen din fra Instagram, mange gjør dette. Hvis du bestemmer deg for å lage din egen blogg, hører vi gjerne fra deg om du trenger hjelp å komme i gang.

Svar
Gudrun 17/12/2020 - 01:51

Hei. Jeg trenger råd fra dere, ønsker å blogge for min egen del, evt dele med familie. Hva bør jeg velge?

Svar
wpologi 17/12/2020 - 04:50

Hei Gudrun! Jeg vil anbefale deg å bruke en av WordPress -variantene. Hvis du tenker at bloggen din skal bli til noe mer på sikt, er WordPress.org det beste alternativet. Hører gjerne fra deg om du trenger hjelp for å komme i gang 🙂

Svar
Trym Staumo 08/11/2020 - 02:56

Jeg vet at en del av hosting tilbyderne har WordPress liggende som ett-klikk installasjon. Bruker disse dot org. eller com versjon av WP. Synes det er litt vrient å bruke ftp klient som FileZilla eller lignende for å laste WP opp i roten av filemanageren og opprette database. Fint om du kunne tipse om hosting som tilbyr org. utgaven av WP.

Mvh.
Trym

Svar
naldy 08/11/2020 - 10:58

Alle webhotell vi anbefaler tilbyr .ORG-utgaven og lar deg installere WordPress med noen få museklikk. Det er mer sjeldent nå (i forhold til tidligere) at du må installere WordPress manuelt med FileZilla (eller annen FTP-programvare). Når det gjelder .COM-utgaven av WordPress, er det bare wordpress.com som tilbyr den. Hvis du trenger hjelp å komme i gang, hører vi gjerne fra deg 🙂

Svar
Trym Staumo 08/11/2020 - 20:12

Takk for raskt svar.

Svar
Anne 02/10/2019 - 08:29

Ser det er mange bloggere som fortsatt har en blogspot-adresse – er dette helt «ut»? Og i såfall, hvorfor?

Svar
naldy 02/10/2019 - 13:30

Hei Anne! Blogspot (eller blogger som det heter nå) har vi ikke så mye kjennskap til. Vil ikke si at den er «ut» men havner i skyggen av de andre som er nevnt. Fordeler er at den er gratis og ikke minst rask å komme i gang med. Ulemper er at den ikke gir rom for å vokse, er lite synlig i søkemotorer og er underlagt Google’s brukervilkår for innhold.

Svar
Unn Kari 01/09/2019 - 18:43

Hva anbefales når en skal skrive mer kommentarer om livet/ samfunnet, enn å vise bilder.

Svar
naldy 01/09/2019 - 22:58

Hei Unn Kari!

Jeg tenker at lesbarhet er viktigst når du i hovedsak skal skrive tekster og kommentarer. WordPress er den beste bloggplattformen og har flest muligheter. Standardtemaet for WordPress er et godt utgangspunkt, eller du kan velge et ferdig design (tema) fra https://wordpress.org/themes/. For god lesbarhet trenger du en font (skrifttype) som er lett å lese, og et «luftig» tema. Ta en titt og se om du finner noe du liker! Les guiden vår hvordan lage en blogg med WordPress for å komme i gang. Hvis du lurer på noe eller trenger hjelp til å komme i gang hører vi gjerne fra deg.

Svar
Gjerde 27/08/2019 - 12:56

Hvorfor er ikke miniblogg nevnt?

Svar
naldy 27/08/2019 - 13:44

Hei Gjerde! Det ble mest naturlig å inkludere miniblogg under blogg.no da det er en datterplattform av samme selskap.

Svar
Ann Karin 15/01/2019 - 19:02

Jeg har lest mye om Siteground og ønsker å bruke de som webhotell, men går det om en ønsker et .no domene? Disse domenene selges ikke hos Siteground.

Svar
naldy 15/01/2019 - 21:34

Jeg vil anbefale deg å kjøpe .no domene hos en norsk registrar, til eksempel Domeneshop. Når du registrerer deg hos SiteGround, kan du velge at du allerede eier et domene. Domenet ditt pekes deretter til webhotellet hos SiteGround. Ta gjerne kontakt om du står fast, så hjelper vi deg.

Svar
Mette K 14/12/2018 - 16:20

Jeg blogget lenge på blogg.no og har testa Wix en stund. Det er så dårlig (og dyrt) og har lyst å prøve Wordpress.

Svar
Helene 09/12/2018 - 01:52

Fin guide som dekker det grunnleggende. Nouw (?) eller hva den heter er også populær. Wordpress er definitivt best, men webhotell/domene skremmer.

Svar

Skriv en kommentar

* Vennligst gjør deg kjent med vår personvernerklæring.

Vi benytter cookies for utvidet funksjonalitet, bedre nettleser-opplevelse, statistikk og målrettede annonser. OK Les mer

HOLD DEG OPPDATERT

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Sendes ut ca. hver 3. måned.