Et dattertema er et WordPress tema som arver egenskaper fra et annet tema, og brukes ofte når du vil tilpasse et eksisterende tema.
WordPress temaer kan være fantastiske, men uansett hvilket tema man velger, er det ofte små ting vi ønsker å endre på. En farge her, en skriftstørrelse der, kanskje legge til en funksjon?
Utfordringen er at endring av et tema, selv om det er bare små ting, forhindrer deg i å oppdatere det til en nyere versjon i fremtiden. For dersom du oppdaterer temaet, mister du alle endringer du har gjort.
Det er her et dattertema er så nyttig, og i dette innlegget skal jeg forklare hvorfor du også bør bruke det.
Hva er et dattertema
Et dattertema er et WordPress tema som arver sine egenskaper fra et overordnet tema, også kalt foreldretema.
Dattertema brukes ofte når du vil tilpasse, endre eller tilføye noe i et eksisterende WordPress tema, uten å miste muligheten til å oppdatere det.
Det er nemlig slik at du når du oppdaterer et tema i WordPress, vil den nye versjonen simpelthen skrive over alle endringer du har gjort.
Tidligere var det ingen enkel måte å løse dette problemet på. Den «enkleste» løsningen var å ikke oppdatere temaet, men det er ingen god løsning. Oppdateringer fikser ofte feil og tetter viktige sikkerhetshull.
Det ble et tøft valg fordi du på den ene siden ville miste alle endringer, men på en annen side risikere at nettstedet ble hacket.
Hele problemstillingen ble løst ved å introdusere dattertema eller «child theme». Som vi har vært inne på arver et dattertema alle egenskaper som det overordnede temaet har.
Dersom dattertemaet er «tomt» og ikke har noe å tilføye, vil WordPress bare bruke det overordnede temaet.
Mange premium temaer inkluderer et dattertema «rett ut av boksen». Les når du bør bruke premium temaer.
For temaer som ikke inkluderer et dattertema, kan du lage et selv.
Hvorfor bruke et dattertema
Utviklere og designere bruker ofte dattertema for å utvikle et nettsted raskere. For når du bruker et dattertema, kan det redusere tid og komplikasjoner du ellers ville møtt uten.
Et godt overordnet tema har ofte hundrevis av funksjoner og tilpasningsmuligheter, så det er ikke alltid nødvendig å kode så mye selv.
Å lage et dattertema er ikke stort vanskeligere enn å lage et nytt style.css (stylesheet) i en ny mappe. Alt som trengs for et fungerende dattertema er noen få linjer med tekst.
Når bør du bruke et dattertema
Om du skal bruke et dattertema eller ei, avhenger av hvilke behov du har. For de fleste brukerne anbefaler vi et dattertema om du skal gjøre endringer i koden, til eksempel i functions.php eller CSS (Cascading Styling Sheet).
Det kommer også litt an på hvor komfortabel du er på den tekniske biten. Hvis du bare ønsker å endre stilen på noen få elementer, kan en utvidelse for CSS som til eksempel YellowPencil være tilstrekkelig.
Konklusjonen vår er at hvis du er komfortabel med å gjøre endringer i koden, legge til eller endre funksjoner, flytte ting rundt i CSS osv. bør du definitivt bruke et dattertema.
Velg et godt foreldretema
Alle WordPress temaer kan ha et dattertema. Det er derimot ikke alle tema det er fornuftig å utvikle videre med et dattertema.
En feil som nybegynnere ofte gjør, er å lage et dattertema for et foreldretema som ikke har mye funksjonalitet. Om du ender opp med å erstatte flere filer i foreldretemaet, bør du vurdere om du er på feil sti.
La oss si at du velger å lage et dattertema for «Twenty Nineteen». I dattertemaet har du en style.css og functions.php. Så bestemmer du deg for at du ikke liker footer.php, så du bytter ut den også. Deretter gjør du det samme med header.php.
Er dette tilfelle, bør du ikke bruke «Twenty Nineteen» som foreldretema. Da bør du heller velge et annet foreldretema, eller bruke «Twenty Nineteen» som utgangspunkt når du lager ditt eget tema.
Poenget jeg prøver å få frem er at du bør ikke lage et dattertema når du ønsker å endre store deler av foreldretemaet. Da bør du heller lage ditt eget hoved- eller foreldretema.
Fordeler og ulemper med dattertema
Som med de fleste ting er det både fordeler og ulemper ved å bruke et dattertema.
Fordeler
Et dattertema arver automatisk funksjoner, stiler og maler fra foreldretemaet. Det gjør at du kan gjøre endringer på nettstedet uten å forandre på foreldretemaet. Når en ny versjon av foreldretemaet kommer, kan du oppdatere uten at du mister endringer du har gjort.
Et dattertema som bygger på et funksjonsrikt foreldretema, gir større fleksibilitet. Du kan selektivt endre stiler, maler og funksjoner uten å måtte kode alt fra begynnelsen.
Når du bruker et dattertema, har utviklerne av foreldretemaet tenkt på mange av de scenarioene du ellers måtte kodet fra grunnen av skulle du laget et helt nytt tema.
Ulemper
Den største ulempen med et dattertema er tiden du må bruke på å lære hvordan foreldretemaet er bygget opp. Skal du kunne utnytte et rammeverk som Genesis eller et foreldretema til det ytterste, blir dette en læringskurve du må gjennom.
En annen ulempe er om utviklerne av foreldretemaet mister interessen og forlater prosjektet, eller endrer en funksjon som du har utviklet egen kode for i et dattertema.
Konklusjon
WordPress temaer kan være fantastiske, men uansett hvilket tema man velger, er det ofte små ting vi ønsker å endre på. Slike endringer er greit å gjøre i et dattertema, for da beholder du alle endringer når foreldretemaet oppdateres til ny versjon.
Samtidig er det viktig å vite at selv om du alltid kan lage et dattertema, er det ikke sikker du trenger det. Tenk på antall endringer du har planlagt, og hvis endringene er små, kan du lage en egendefinert style.css i foreldretemaet, eller bruke en utvidelse for CSS som til eksempel YellowPencil.
Hvis du tar deg selv i å gjøre store endringer og bytte ut flere av filene i foreldretemaet, bør du heller vurdere å lage et eget tema i stedet.