Hva er en WordPress utvidelse (eller plugin)

av naldy
Hva er en WordPress utvidelse (eller plugin)

Om du har behov for ekstra funksjonalitet til nettstedet ditt, kan det løses ved å installere en WordPress utvidelse. Utvidelser kan skapes for alle tenkelige formål.

Utvidelser (eller plugins) er installert og aktivert for seg selv i WordPress, og blir ikke borte om du endrer tema ved en senere anledning.

Vi skrev i et tidligere innlegg at temaer ofte inkluderer ekstra funksjoner, men det er ikke alle funksjoner som er fornuftig eller hensiktsmessig å inkludere i et tema.

 

Hva er en WordPress utvidelse

Når det oppstår et behov for ekstra funksjonalitet til nettstedet, er det vanlig å implementere eller legge til funksjonen ved hjelp av en WordPress utvidelse, også kalt plugin.

En utvidelse har som regel en noe begrenset oppgave. Oppgaven kan være nesten hva som helst, i dag finnes det flere tusen WordPress utvidelser. Det kan være et kontaktskjema, lysbildefremviser, nyhetsbrev, nettbutikk, forum, sosiale medier og mye, mye mer.

I skrivende stund finnes det over 55.000 utvidelser å velge mellom på wordpress.org.

Populære WordPress utvidelser

WordPress utvidelser kan skapes for alle tenkelige formål, og på samme måte som med temaer finnes det både gratis og betalte WordPress utvidelser.

Utvidelser kan installeres fra kontrollpanelet i WordPress (Utvidelser > Legg til ny) ved hjelp av søkefunksjon, lastes opp, eller manuelt med FTP (eller tilsvarende).

 

Hvor mange utvidelser er for mange

Noen av de mest stilte spørsmålene vi får av nybegynnere er relatert til utvidelser eller plugins.

  • Hvor mange WordPress utvidelser bør man installere?
  • Hvor mange WordPress utvidelser er for mange?
  • Er WordPress utvidelser dårlig for ytelse?
  • Vil WordPress utvidelser redusere sikkerheten?
  • Bør man unngå WordPress utvidelser til enhver pris?

Det som er helt sikkert, er at det finnes en rekke artikler på Internett som direkte (eller indirekte) gir missledende og ukorrekte svar på disse spørsmålene.

Helt siden WordPress versjon 1.2 (når støtte for WordPress utvidelser ble implementert) har utvidelser vært en velsignelse for brukerne.

WordPress uten utvidelser er som en dagligvarebutikk uten varer. Det er i hovedsak utvidelser som har gjort WordPress til den suksessen publiseringsløsningen er i dag.

 

Utvidelser, ytelse og pålitelighet

Brukere er bekymret for ytelse, sikkerhet, pålitelighet osv. Dette skyldes ofte at webhotell, utviklere og designere ikke ønsker at kunder installerer et hav av utvidelser, og om noe ikke går helt som smurt, legges skylden ofte uriktig på utvidelser.

Vi har alle sett dette resonnere ut på sosiale medier, og som resultat tror mange at utvidelser direkte skader ytelse, sikkerhet og pålitelighet.

Hvis du sliter med at nettstedet ditt er tregt, er det mange ting du kan gjøre for å optimalisere hastighet og ytelse i WordPress.

Det finnes innlegg på Internett som viser deg hvordan du løser ABC uten en utvidelse, inkludert her på WPologi.

Formålet med slike innlegg er ikke å fraråde bruken av tilgjengelige utvidelser, men å vise hvordan du gjør ting selv.

Hvis du skriver koden direkte inn i functions.php vil dette være identisk med å bruke en utvidelse, forutsatt at koden er lik.

Og med det ønsker vi å understreke at det IKKE er for mange utvidelser som reduserer ytelse, sikkerhet, pålitelighet osv. Det er dårlig kode som gjør det, og kan være fra utvidelser, temaer eller egendefinert kode.

Hvor mange utvidelser bør man installere? Svaret på det spørsmålet er så mange som du trenger. Vi har i skrivende stund 42 aktive utvidelser på WPologi. I følge Pingdom er lasthastigheten hos oss 626 ms.

Hastighetstest Pingdom

Det er en illusjon at å legge til koden i functions.php i stedet for å bruke en utvidelse er bedre. Det stemmer nemlig ikke, en dårlig kode plassert i functions.php kan også skade nettstedet eller påvirke ytelsen.

Hastigheten du opplever på et nettsted kan også være dårlig fordi webhotellet har for mange restriksjoner, eller begrensede ressurser.

 

Konklusjon

Utvidelser gir nettstedet ditt ekstra funksjoner som vedvarer selv om du skifter tema. Vi anbefaler at du velger utvidelser som er anerkjente og er pålitelige.

Det er ikke alltid like enkelt å velge de beste alternativene, men om du ser etter antall nedlastinger og omtaler, vil du kunne få en viss forståelse for hvor god (eller dårlig) en utvidelse er.

Husk at det er ikke antall utvidelser som forårsaker dårlig ytelse, sikkerhet eller pålitelighet. Det er det antall dårlig kodet utvidelser eller temaer som gjør.

 

Kanskje du liker

1 kommentar

Lande 31/12/2018 - 06:53

Godt skrevet! Hvilke plugins anbefaler du å bruke for en fersking?

Svar

Skriv en kommentar

* Vennligst gjør deg kjent med vår personvernerklæring.

Vi benytter cookies for utvidet funksjonalitet, bedre nettleser-opplevelse, statistikk og målrettede annonser. OK Les mer

HOLD DEG OPPDATERT

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Sendes ut ca. hver 3. måned.