En åpenbar grunn til å skaffe seg sitt eget domene, er for å etablere eget navn eller merkevare på Internett.
En spesielt effektiv måte å gjøre deg selv kjent, er å starte ditt eget nettsted.
Hvis du benytter en gratis bloggplattform, tilbyr de deg å lage en blogg eller nettside på sine egne kommersielle domener – da får du til eksempel en adresse som wpologi.wordpress.com eller mittnavn.miniblogg.no.
Slike underdomener ser hverken personlige eller særlig profesjonelle ut.
Når du kjøper et eget domenenavn, kjøper du en adresse som bare er din, og du bestemmer hva som er publisert og hvordan alt ser ut.
Du får flere muligheter – til eksempel kan du starte ditt eget WordPress-nettsted eller peke domenet til en blogg du allerede har hos miniblogg.no, nouw.com, wordpress.com osv.
Hvordan går du frem?
Hvis du ikke allerede har et nettsted – kan det være lurt å planlegge litt først. Ta gjerne frem penn, papir og bruk litt tid på å finne et passende domenenavn for deg eller bedriften din.
Velg et godt domenenavn
Å finne et godt domenenavn er avgjørende i dagens medielandskap. Domenet fronter de fleste leser- og kunderelasjoner, du bygger ofte merkevaren din rundt det.
Det er lett å bli fristet til å velge mer moderne utvidelser som .cool .tech .space eller .life, men leserne har ofte mindre tillit til slike adresser.
Ofte er det beste alternativet å gå for en av de mer kjente domeneutvidelsene som .no eller .com.
Noen domeneutvidelser tillater at du bruker nasjonale- eller spesialtegn (som æ, ø og å) – men da er det noen ekstra forholdsregler du bør være oppmerksom på. Les forholdsregler ved spesialtegn i domenenavn for mer informasjon.
En annen stor fordel med å skaffe seg sitt eget domene, er å kunne lage sin egen profesjonelle e-postadresse. Vanligvis følger e-postadressen deg i mange år, og desto viktigere er det å velge riktig.
Les hvordan velge et godt domenenavn for mer informasjon og veiledning.
Velg domeneshop for .no
Du kan kjøpe eget domene mange steder, men for .no-domener vil vi anbefale Domeneshop. De er trygge, tar telefonen når du ringer de og svarer raskt på e-post.
For .com eller andre domeneutvidelser – finnes det bedre alternativer, men disse selger ikke .no-domener. Mer informasjon om dette litt lenger ned i innlegget.
For å kjøpe eget domene hos Domeneshop, søker du bare på domenenavnet du ønsker å kjøpe. Søkeresultatene vil fortelle deg om domenet er ledig, eller om noen har tatt det allerede.
Er domenet ledig, kan du legge det i handlekurven og kjøpe det. Er det opptatt, må du enten finne et alternativ, eller kontakte eieren for å undersøke om domenet er til salgs.
Det finnes dessverre mange «domenespekulanter» som kjøper domenenavn bare for å selge de videre med fortjeneste. Kontakter du eieren, må du ofte betale en høy sum. Min erfaring er at det nesten alltid, er bedre å finne et alternativt navn som er ledig i stedet.
Når du kjøper domenenavn hos Domeneshop får du flere valg om hvilke tjenester du ønsker. Her kan du bare velge «DNS» eller «egne navnetjenere» for å skrive inn navnetjenerne til webhotellet ditt.
Trenger du webhotell også? Les hvilke webhotell vi anbefaler for WordPress.
Velg Namecheap for .com
For .com-domener – og de fleste andre domeneutvidelser, anbefaler vi å velge Namecheap. Namecheap er det beste alternativet vi vet om for de som ønsker en moderne leverandør med god support.
Kontrollpanelet hos Namecheap er enkelt å bruke, også for nybegynnere.
Hvis du er ute etter et godt tilbud, kan du benytte deg av en av de mange kampanjene, hvor blant annet .com-domener settes ned til $8 pr. år.
En grunn til at vi liker Namecheap spesielt godt, er at de inkluderer WhoisGuard i prisen. Dette er en personvern-tjeneste som hindrer andre å se hvem domenet er registrert på (og sende deg spam) – som mange andre leverandører tar ekstra betalt for.
Hos Namecheap skriver du bare inn domenenavnet du ønsker å kjøpe. Søkeresultatet vil fortelle deg om domenet er ledig. Er det opptatt, må du enten finne et alternativ, eller kontakte eieren for å undersøke om domenet er til salgs.
Når du har et domenenavn hos Namecheap, kan du styre alt fra et brukervennlig kontrollpanel. Det er fra kontrollpanelet du styrer hvor du vil peke eget domene.
Trenger du webhotell også? Les hvilke webhotell vi anbefaler for WordPress.
Det finnes dessverre mange «domenespekulanter» som kjøper domenenavn bare for å selge de videre med fortjeneste. Kontakter du eieren, må du ofte betale en høy sum. Min erfaring er at det nesten alltid, er bedre å finne et alternativt navn som er ledig i stedet.
Hva er en domeneregistrar
En domeneregistrar eller ofte bare kalt registrar, er en aktør som har fått tillatelse av en autoritet for et toppnivådomene – til å registrere domener for sine kunder.
I Norge er NORID autoritet for alle .no-domener. Det betyr at bare registrarer som har fått tillatelse av NORID kan selge .no-domener til kunder.
Heldigvis finnes det mange registrarer å velge fra når du skal kjøpe eget domene. Noen av dem, driver utelukkende med domenenavn, mens andre tilbyr mange tilhørende tjenester (som til eksempel webhotell).
Domene adskilt fra webhotell
Et spørsmål vi ofte får er om det er lurt å kjøpe domene hos leverandøren du har webhotell hos.
Det vi kan si er at ofte er det en fordel å ha domene adskilt fra webhotell-leverandøren. Av mange grunner er dette en bedre løsning på sikt – og den metoden vi anbefaler så langt det lar seg gjøre.
Med andre ord kjøper du domene hos en annen leverandør enn den du kjøper webhotell fra.
Utfordringen er at dersom domenenavnet ditt er låst til webhotellet, kan du miste eller møte på samarbeidsproblemer hvis du noen gang bestemmer deg for å bytte webhotell.
Når du kjøper eget domene, er det ikke mulig å flytte det til ny registrar før domenet er 60 dager gammelt. Kjøper du webhotell hos noen du er misfornøyd med, vil de ikke kunne flytte domenet for deg før perioden på 60 dager har passert.
Samtidig ønsker vi å understreke at dersom du velger en seriøs og anerkjent leverandør av webhotell – er det vanligvis ikke et problem. Hva du velger er selvsagt helt opp til deg å bestemme.
Det er heldigvis ikke så ofte man hører om problemer med tapte domenenavn lenger, men rent praktisk er det tryggere å holde de adskilt – så fremt du ikke får fordeler av at de er samlet.
Hvordan peke domene til webhotell
En vanlig problemstilling for mange er hvordan peke et domene til et webhotell hos en annen leverandør.
Et typisk eksempel er om du ønsker å kjøpe et .no-domene, men foretrekker en webhotell-leverandør i utlandet – som ikke er tilknyttet NORID.
Når du skal peke et domenenavn til webhotellet du har, gjøres det ved å endre navnetjenerne hos registraren du har valgt.
Alle webhotell-leverandører har sine egne navnetjenere. Vanligvis får du informasjon på e-post om hva disse er når du kjøper webhotell – eller du kan kontakte leverandøren din for å spørre.
Endre navnetjenere hos Domeneshop
Logg inn i kontrollpanelet hos Domeneshop. Klikk på «Mine domener» og velg domenenavnet du ønsker å endre fra listen. Klikk på «Endre navnetjenere».
Skriv deretter inn navnetjenerne du har fått fra webhotell-leverandøren.
Til slutt, klikker du på «Endre» for å lagre endringer. Vær oppmerksom på at det kan ta opptil 4 timer før endringer blir synlige – men vanligvis tar det ikke så lang tid.
Endre navnetjenere hos Namecheap
Logg inn i kontrollpanelet hos Namecheap. Bla litt nedover på siden til du finner «Nameservers». Velg «Custom DNS» fra listen.
Skriv inn navnetjenerne du har fått fra webhotell-leverandøren din. Klikk på den grønne haken (v-ikonet) for å lagre endringer.
Vær oppmerksom på at det kan ta opptil 4 timer før endringer blir synlige – men vanligvis tar det ikke så lang tid.
Hva er sikkert domene (HTTPS)
Har du noen gang opplevd å få en advarsel i nettleseren om at nettstedet eller domenet ikke er sikkert? Det er trolig fordi nettstedet ikke har installert SSL eller sertifikat for kryptering.
I dag er kryptert kommunikasjon mellom nettleser og webhotell, ofte kalt HTTPS, den eneste standarden som gjelder på Internett. HTTPS er en mye sikrere måte å kommunisere på og alle moderne nettlesere vil varsle deg om nettstedet ikke er riktig konfigurert.
Når du har eget domene må du sørge for at nettstedet har SSL installert. Det er noe de fleste anerkjente webhotell-leverandører tilbyr gratis.
Dersom du er hos en leverandør som ikke tilbyr gratis SSL – bør du skifte leverandør med det samme. Se hvilke webhotell vi anbefaler for WordPress.
Oppsummering
En spesielt effektiv måte å gjøre deg selv kjent, er å starte ditt eget nettsted. I dagens medielandskap er det viktig å finne et godt domenenavn, ettersom domenet fronter mange leser- og kunderelasjoner.
For å kjøpe eget domene anbefaler vi at du bruker Domeneshop for .no-domener, men for alle andre domener som .com .net .org osv. anbefaler vi at du bruker Namecheap.
I mange tilfeller kan det være lurt å holde leverandør av domene og webhotell adskilt. Husk at det ikke er noe problem å peke et domene til det webhotellet du har valgt – uansett leverandør.
Lykke til med eget domene!