Hva er nytt i WordPress 5.6 «Simone»

av naldy

WordPress 5.6 ble nylig gitt ut og inneholder blant annet et nytt tema og forbedret teksteditor. Utgivelsen har fått kallenavnet «Simone», til ære for den amerikanske artisten og borgerrettighetsaktivisten Nina Simone.

Den nye versjonen inneholder en forbedret Gutenberg, bedre tilgjengelighet, støtte for applikasjonspassord for REST API og et nytt tema «Twenty Twenty-One».

WordPress 5.6 er en stor utgivelse, og med mindre du har administrert webhotell for WordPress, må du kjøre oppdateringen manuelt.

Ikke glem å utføre en fullstendig sikkerhetskopi før du starter oppdateringen. Det er fortsatt flere temaer og utvidelser som ikke støtter den nye versjonen av WordPress.

Nytt tema: Twenty Twenty-One

WordPress gir vanligvis ut et nytt tema hvert år, og i den forbindelsen kommer den nye oppdateringen med neste års standardtema «Twenty Twenty-One».

Det nye temaet gir i hovedsak bedre muligheter for å skape flotte nettsted med blokkeditoren Gutenberg. Temaet er enkelt i bruk, forfriskende og estetisk tiltalende.

Nytt tema i WordPress 5.6

Twenty Twenty-One har som standard en pastellgrønn bakgrunnsfarge og ty nyanser av mørk grå for tekst. Temaet kommer med farger for mørk- eller nattmodus, noe du kan aktivere ved å bruke «Tilpass» fra menyen.

Du kan også endre bakgrunnsfargen fra flere forhåndslagrede farger, eller velge dine egne. Temaet vil automatisk endre tekstfargen.

Nytt tema i WordPress 5.6

Tidligere i år introduserte WordPress 5.5 mønstre for Gutenberg. Twenty Twenty-One bruker denne funksjonen ved å legge til flere nye blokkmønstre du kan velge fra.

Velg fra mange ferdige mønstre

Forbedret blokkeditor

Det er i blokkeditoren Gutenberg de fleste bruker mest tid. Det er her du skriver nye blogginnlegg, oppretter sider eller lager et layout. Nedenfor finner du de mest merkbare endringene for blokkeditoren i WordPress 5.6.

Har du ikke begynt å bruke Gutenberg enda? Les innlegget hvordan bruke Gutenberg for en rask innføring.

Fokusposisjon for video

Tidligere kunne du bare velge fokusposisjon for omslags-blokken når du satte inn bilder. Med WordPress 5.6 kandu nå sette foskusposisjon for video.

Fokusposisjon for video

Mønstre organisert i kategorier

Mønsterpanelet er nå organisert i relevante kategorier. Dette gjør det enkelt for brukere å finne akkurat det mønsteret de trenger. Du vil også kunne se hvilke mønstre som følger med temaet du bruker, og hvilke som er knyttet til andre kilder.

Mønstre er sortert i kategorier

Nyttig informasjonspanel

Informasjonspanelet viser nå en oversikt over antall tegn, ord, avsnitt, overskrifter og blokker. I tillegg får du en oversikt over hvordan innholdet er organisert i «dokumentomrisset».

Nyttig informasjonspanel i WordPress 5.6

Fargealternativer for lister

Du kan nå endre tekst- og bakgrunnsfarger for listeblokken.

Fargealternativer for lister

Forbedret blokk for sosiale ikoner

Blokken «Sosiale ikoner» har fått en liten finpuss. Du kan velge mellom flere stiler, inkludert en «Dark Gray». I tillegg kan du enkelt aktivere at du vil åpne koblinger i en ny fane.

Sosiale ikoner i Gutenberg

Automatiske oppdateringer for WordPress-utgivelser

I WordPress 5.5 ble det enklere å slå på automatiske oppdateringer for spesifikke utvidelser. I WordPress 5.6 har utviklerne tatt det et steg videre ved å legge til muligheten for å slå på automatiske oppdateringer også for store WordPress-utgivelser.

For å administrere automatiske oppdateringer går du til Kontrollpanel > Oppdateringer. Klikk på «Slå på automatiske oppdateringer for alle nye versjoner av WordPress» for å aktivere.

Slå på automatiske oppdateringer i WordPress 5.6

Støtte for PHP 8

WordPress er i hovedsak skrevet i programmeringsspråket PHP. Akkurat som WordPress, lanserer PHP nye versjoner for å forbedre ytelse, sikkerhet, funksjoner og rette feil.

Hvis du bruker WordPress 5.6 vil du nå kunne oppgradere til den siste PHP-versjonen uten å møte noen større problemer. Det er imidlertid ikke sikkert at alle temaer eller utvidelser er klar til denne oppgraderingen ennå.

Før du eventuelt endrer PHP-versjon, bør du alltid teste nøye om alt virker som forventet.

PHP 8

Applikasjonspassord for REST API

REST API i WordPress lar utviklere kommunisere med nettstedet utenfor selve WordPress. For å holde slik kommunikasjon trygg, brukte WordPress tidligere en lite effektiv metode med informasjonskapsler og nonce-nøkler.

WordPress 5.6 derimot vil nå tillate utviklere å bruke applikasjonspassord, en metode kjent fra populære plattformer som Google og Facebook. Brukerne kan nå gi apper tilgang til nettstedet sitt, og administrere det fra kontrollpanelet (Brukere > Profil).

Applikasjonspassord i WordPress 5.6

Andre endringer «under panseret»

I tillegg til de endringer som allerede er nevnt, inneholder WordPress 5.6 en del forbedringer «under panseret» som i hovedsak er rettet mot utviklere.

For mer informasjon kan du lese mer om WordPress 5.6 hos wordpress.org.

Kanskje du liker

Skriv en kommentar

* Vennligst gjør deg kjent med vår personvernerklæring.

Vi benytter cookies for utvidet funksjonalitet, bedre nettleser-opplevelse, statistikk og målrettede annonser. OK Les mer

HOLD DEG OPPDATERT

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Sendes ut ca. hver 3. måned.