Gode rutiner for kategorier og stikkord i WordPress

av naldy

WordPress lar deg sortere innlegg i kategorier og stikkord. Det gjør det enklere å administrere innhold, og lettere for leserne dine å finne innholdet de leter etter.

Kategorier og stikkord hjelper også søkemotorer å forstå hvordan strukturen på nettstedet er bygget opp. Derfor kan man si at riktig bruk av kategorier og stikkord har en betydning for søkemotoroptimalisering.

Som nybegynner kan det være vanskelig å forstå hvordan du best sorterer innholdet, og det er ikke uvanlig å se feil på dette området.

Hva skiller kategorier og stikkord

Kategorier er ment for å sortere innleggene dine. Tenk på disse som generelle emner eller innholdsbeskrivelse for det du publiserer på nettstedet ditt. Kategorier er hierarkiske, noe som betyr at du kan opprette underkategorier.

Stikkord er ment for å beskrive mindre detaljer om innleggene dine. Tenk på disse som små stikkord som beskriver deler av innholdet på nettstedet ditt. Stikkord lar deg «mikrokategorisere» innholdet.

For å vise deg et praktisk eksempel kan vi fortelle at dette innlegget på WPologi er i kategorien «Nybegynner». Stikkordene som er lagt til innlegget er «stikkord», «kategorier» og «søkemotoroptimalisering».

Du vil ikke kunne se disse stikkordene noe som helst sted i innlegget. Imidlertid vil de hjelpe brukere å finne dette innlegget ved å bruke de i søkefeltet øverst på nettsidene våre.

En av de største forskjellene mellom stikkord og kategorier er at alle innlegg i WordPress må arkiveres under en kategori, men de trenger ingen stikkord.

Hvis du ikke gir innlegget ditt en kategori, vil WordPress automatisk legge det under kategorien «Ukategorisert», men mange gir ofte denne kategorien et nytt navn som til eksempel «Annet» eller «Diverse».

Eksempler på kategorier

  • Biler
  • Mat
  • Sport

Eksempler på stikkord

  • Mercedes, BMW, Audi, Porsche, Ferrari
  • Fisk, kjøtt, potet, ris, pasta
  • Fotball, basketball, håndball

Det er ingen fordel å bruke for mange stikkord. Tenk heller gjennom hvilke stikkord som virkelig er relevant for innlegget du skriver.

En vanlig misforståelse er at stikkord er det samme som søkeord i søkemotorer som Google. Det er de ikke, stikkord er bare en mer detaljert sortering av innhold.

Hvordan legge til kategorier og stikkord

Du kan administrere kategorier og stikkord fra Innlegg > Kategorier og Innlegg > Stikkord fra kontrollpanelet. Her kan du legge til, endre eller slette stikkord, i tillegg til å se hvor mange innlegg som tilhører hver av dem.

Ikke bare det, du kan legge til kategorier og stikkord i WordPress når du oppretter eller redigerer et innlegg. Du finner dem på høyre side under «Dokument».

Hvordan administrere innlegg i WordPress

Hvor mange kategorier bør du ha?

Det er ingen bestemt grense for hvor mange kategorier du bør ha, men for de aller fleste vil et sted mellom 5-10 kategorier være nok til å kategorisere alle innleggene dine på riktig måte.

Kategorier er ment å omfatte en stor gruppe innlegg. Hvis du nylig har startet en blogg, trenger du ikke bekymre deg for å lage en perfekt liste. Bare velg 3-5 «brede» kategorier og legg til mer etter hvert som tiden går.

Du trenger ikke nødvendigvis bruke underkategorier. Underkategorier er imidlertid nyttige hvis du har en «bred» kategori hvor det er naturlig å dele opp i flere seksjoner.

Et godt eksempel er på en mat- eller kokeblogg, hvor du mest trolig har en kategori for «Oppskrifter» som inneholder et økende antall oppskrifter for bakst, suppe og dessert.

Kan et innlegg tilhøre flere kategorier?

WordPress setter ingen grense for hvor mange kategorier du kan velge for et innlegg. At et innlegg tilhører flere kategorier er imidlertid ikke så bra for SEO eller søkeoptimalisering.

Hvis det er mulig, er det en fordel om et innlegg bare tilhører en kategori. Du bør bare tilordne et innlegg til flere, hvis det er nyttig for leserne dine.

Dersom dette er en problemstilling du ofte møter, kan det være lurt å gå gjennom og organisere hvilke kategorier du bruker på nettstedet.

Hvor mange stikkord kan et innlegg ha?

WordPress har ingen begrensning for hvor mange stikkord du kan legge til for hvert innlegg. Du kan legge til flere tusen, hvis du vil.

Vi anbefaler imidlertid ikke det.

Formålet med stikkord er å hjelpe til å knytte relaterte innlegg sammen. Tenk på dem som «mikrokategorier» eller nyttige nøkkelord som kan hjelpe brukerne dine finne ut hvilke innlegg som er relatert til hverandre.

En god regel er å ikke legge til mer enn 10 stikkord per innlegg.

Kanskje du liker

Skriv en kommentar

* Vennligst gjør deg kjent med vår personvernerklæring.

Vi benytter cookies for utvidet funksjonalitet, bedre nettleser-opplevelse, statistikk og målrettede annonser. OK Les mer

HOLD DEG OPPDATERT

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Sendes ut ca. hver 3. måned.